Home Agenda

Agenda

Avondconcerten in het Oude Stadhuis van Tholen

Startdatum: zaterdag, 5 november 2022
Einddatum: zaterdag, 27 mei 2023
Tijd: 20:15
Locatie: Oude Stadhuis Tholen
Agenda
OudeStadhuis

De Stichting Anthonie Keldermans Concerten, die het Gotische uit de 15e eeuw daterende Oude Stadhuis te Tholen sinds het jaar 2000 cultiveert als concert locatie, presenteert met enthousiasme de cyclus Avondconcerten voor het concertseizoen 2022 / 2023.

In het rijkgeschakeerde concertaanbod is variëteit aangebracht in klassieke stijlen en instrumentatie: van Renaissance tot Romantiek, van Empire tot Impressionisme, van Middeleeuwen tot Modernen.
Zowel in de Vierschaar als in de Raadzaal wordt geconcerteerd door gespecialiseerde musici, zowel op authentieke als hedendaagse instrumenten, waaronder de toetsinstrumenten onder beheer van de Stichting, die permanent in het museale pand aanwezig zijn. Eveneens zal vocaal repertoire aan bod komen.

28 januari 2023
De jonge getalenteerde pianist Ramon van Engelenhoven zal in zijn programma aansluiten bij de vleugel die permanent in de Vierschaar van het Oude Stadhuis staat opgesteld. Op dit instrument, gebouwd door Feurich in 1908 te Leipzig, speelt hij repertoire van laat-Romantiek tot modernen. Composities van Franz Liszt, Claude Debussy, Sergei Prokofiev en Ramin Amin Tafreshi.

Ramon van Engelenhoven (1995) studeerde bij Frank Peters en sloot in 2019 zijn Master Piano aan het Conservatorium van Amsterdam af met het hoogst haalbare cijfer (een ’10’). Ook volgde hij lessen bij Jan Wijn en Naum Grubert.

Hij werd geselecteerd voor de Dutch Classical Talent Tour 2019 – 2020 en toerde langs twaalf zalen in het land. Vanaf jonge leeftijd heeft hij prijzen gewonnen op verscheidene concoursen. In 2015 won Ramon de Grand Finale van het Young Pianist Foundation Concours. Bovendien ontving hij daar als allereerste laureaat de ‘Grand Prix Youri Egorov’, een prijs die alleen wordt toegekend als de winnaar een talent is van internationale potentie. Dankzij deze prijs heeft hij in 2017 in Sint Petersburg gesoleerd met het Mariinsky orkest o.l.v. Valery Gergiev in het Vijfde Pianoconcert van Prokofjev. In 2018 nam hij een alom geprezen CD op met werken van Chopin, Liszt, Skrjabin, Debussy en Poulenc. Kortom, Ramon van Engelenhoven behoort tot de allergrootste jonge pianisten in Nederland!

11 maart 2023
Op 11 maart combineert Voci d’Altrove in het programma Fantastica Sicilia de muzikale reisverslagen van Monteverdi, Marenzio en Lully met muziek
van Siciliaanse oorsprong, van Sigismondo d’India, Leonardo Leo en uiteraard Alessandro Scarlatti.
Vervlochten met de centrale positie van Sicilië in de Middellandse Zee is de bijzondere volksmuziek van het eiland, die uit de vermengde tradities van generaties migranten uit alle windstreken is ontstaan. Misschien is die multiculturele identiteit wel een verklaring voor de
verspreiding van de muzikale siciliana over heel Europa?
Met dit programma willen de musici een inclusieve, gastvrije en mystieke versie van Sicilië schilderen: een Sicilië waarvan de oude wortels de basis zijn van die multiculturele en fantastische realiteit die dit eiland vandaag nog steeds kenmerkt.

Over Voci d’Altrove
Voci d’Altrove, opgericht in Utrecht in 2019, bestaat uit vier musici: sopraan Anastasia Terranova, flauto traverso speelster Ada Pérez, blokfluitist Emile ter Schegget en clavecinist Tim Veldman. Het ensemble was in Nederland al te horen in Den Haag, Tilburg, Utrecht (Catharijn Classique), Doorn, Wageningen, en Arnhem. In de zomer van 2021 reisde Voci d’Altrove door Frankrijk met het programma “Aux plaisirs, aux délices”, waarin volksmuziek en geleerde Barokmuziek elkaar ontmoetten. In 2022 was in Nederland en Frankrijk het programma “Fantastica Sicilia” te horen. Het ensemble is steeds op zoek naar het nieuwe in oude muziek, naar onbekeken invalshoeken en een frisse wind door vergeten handschriften, vaak ook in historisch geïnspireerde arrangementen. Met behulp van hun brede kennis en de vele instrumenten die ze bespelen nemen de musici van Voci d’Altrove de luisteraar mee op reis naar vervlogen tijden.

27 mei 2023
Twee leden van De van Swieten Society, violiste Heleen Hulst en fortepianist Bart van Oort, zullen de Klassieke periode in de muziekgeschiedenis etaleren onder verrassende titel: Weense en Leidse Klassieken. Naast o.a. de bekende Wener Wolfgang Amadeus Mozart zal o.a. ook muziek ten gehore worden gebracht van de Leidenaar Christian Friedrich Ruppe.

De Van Swieten Society is een collectief van instrumentalisten met een passie voor muziek uit de klassieke en vroeg-romantische periode. Naast beroemde meesterwerken uit de periode tussen Bach en Schumann spelen zij graag onbekendere werken van ten onrechte vergeten meesters. Deze combinatie van muzikale ingrediënten leidt tot prachtige en verrassende programma’s met soms spectaculair ‘nieuw’ repertoire.
De VSS speelt op authentieke instrumenten en verdiept zich in uitdrukkingsmogelijkheden uit de tijd waarin de stukken geschreven werden. De programma’s worden uitgebreid beschreven en toegelicht tijdens de concerten. Ook op de radio is de VSS regelmatig te horen. De VSS organiseerde succesvolle festivals rondom Beethoven en Mozart in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam en TivoliVredenburg in Utrecht. De VSS, opgericht in 1996, heeft inmiddels bijna 20 CD’s opgenomen.

Aanvang: 20.15 uur
Entree: €15
Info: www.keldermansconcerten.nl

Expositie Bap Leunis in de Kunstkamer

Startdatum: zaterdag, 21 januari 2023
Einddatum: zaterdag, 11 februari 2023
Tijd: 10:00 - 16:30
Locatie: Kunstkamer, Laban Deurloostraat 28, Scherpenisse
Agenda

Bap Leunis woont al zijn gehele leven met groot plezier op het eiland Tholen.
Waar hij ook door de jaren heen zijn inspiratie heeft gevonden voor zijn schilderijen.
Het water en de zee met de schepen zijn zijn grote passie, de bij behorende luchten fascineren hem ook telkens weer.

Maar ook stadgezichten en landschappen zijn natuurlijk aantrekkelijk om te schilderen!
Bap schildert hoofdzakelijk met olieverf en maakt aquarellen.

Iedere zaterdag geopend van 10.00u tot 16.30u. Van 21 januari 2023 tot 11 februari 2023.

Gratis entree.

Alzheimer café Tholen

Datum: maandag, 6 februari 2023
Tijd: 19:30 - 21:30
Locatie: Meulvliet in Tholen
Agenda

Hierbij nodigen wij u uit voor het Alzheimer café op maandag 6 februari a.s. Tijdens dit Alzheimer café gaan we het hebben over het thema, Wat is dementie?

We hebben voor deze avond Carla Ibrahim-Verbaas zij is medisch specialist neurologie in het ADRZ ziekenhuis in Goes. Aan de orde komen: wanneer is vergeetachtigheid dementie? Bij wie moet ik terecht als ik vermoeden heb van dementie en wat is het vervolg. Verschillende, meest voorkomende, vormen van dementie en hun verloop. Wat kan ik zelf doen om dementie uit te stellen of te voorkomen?

Het Alzheimer café vindt plaats in sport en gemeenschapscentrum Meulvliet in Tholen (Zoekweg 8). De avond start om 19.30 uur tot 21.30 uur. De avond is vrij toegankelijk en vooraf aanmelden is niet nodig.

Taizé-viering in Tholen

Datum: woensdag, 15 februari 2023
Tijd: 19:30
Locatie: Gasthuiskapel, Kerkstraat 15, Tholen
Agenda
VrijzinnigenNederland

Een meditatieve Taizé-viering is een korte viering van ongeveer 45 minuten, met weinig gesproken woorden, twee stiltes en veel zang.

De essentie: rust en ruimte om bij jezelf te komen, bij jezelf naar binnen te kijken, te danken voor wat geschonken is, te bidden voor wat je wenst, je angsten van je af te laten glijden.
Geen lange teksten, weinig gesproken woord, maar zingen, muziek, meditatie en korte gebeden.

Taizé is ook de ontmoeting tussen generaties, culturen, gelovigen van verschillende richtingen en niet gelovigen.

We hopen met deze viering jongeren en ouderen aan te spreken. Een moment van rust en bezinning waarbij echt iedereen welkom is!

Datum: Woensdag 15 februari 2023,
Aanvangstijd: 19.30 uur aansluitend koffie, thee en gelegenheid om na te praten
Plaats: Gasthuiskapel, Kerkstraat 15, Tholen
Begeleiding: Richard v.d. Keur
Toegang: Vrije gift

Winterlezing Heemkundekring Stad en Lande van Tholen

Datum: donderdag, 16 februari 2023
Tijd: 19:30
Locatie: De Stove, Stoofdijk, 4696 BR Stavenisse
Agenda
Heemkundekring Tholen

Het programma van deze winterlezing met als thema ‘Wat gebeurde er op 1 februari 1953 in de gemeente Tholen’ van de Heemkundekring Stad en Lande van Tholen.

Kees Slager vertelt hoe slecht men was voorbereid in geval van een extreem hoge waterstand.
In een documentairefilm vertelt Bram Stoutjesdijk hoe hij zelf de rampnacht en de dagen daarna heeft ervaren. Hierna is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Flip de Rijke laat zien en vertelt over bijkomende oorzaken van deze catastrofe.
Kees Slager is oud journalist en heeft veel gepubliceerd, o.a. ‘De ramp, een reconstructie’ (1992) en Watersnood (2010).
Bram Stoutjesdijk heeft de ramp aan den lijve ondervonden en heeft zichzelf op een bijzondere manier in veiligheid kunnen brengen.
Flip de Rijke is de grote animator van het Watersnoodhuis in Stavenisse, mede door zijn speurwerk en het verzamelen van heel veel relevante informatie, is het museum zeer breed gedocumenteerd.

Datum: donderdag 16 februari 2023
Plaats: De Stove, Stoofdijk, 4696 BR Stavenisse
Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur
Parkeren is mogelijk aan de haven

Toegang gratis voor leden en niet leden
Bij binnenkomst en in de pauze is er koffie/thee voor alle bezoekers.

Expo: Quilten in Scherpenisse

Startdatum: zaterdag, 18 februari 2023
Einddatum: zaterdag, 18 maart 2023
Tijd: 10:00 - 16:30
Locatie: kunstkamer Holland Huis in Scherpenisse
Agenda

In kunstkamer Holland Huis in Scherpenisse is op de zaterdagen van 18 februari tot 18 maart 2023 de expositie Quilten Lapwerk te bewonderen.

Toneeluitvoeringen Toneelclub Poortvliet

Startdatum: vrijdag, 3 maart 2023
Einddatum: zaterdag, 11 maart 2023
Tijd: 19:30
Agenda

Na twee jaar stilte gaat Toneelclub Poortvliet in het Cafe De Blauwe Stier weer tumult en vertier brengen voor het publiek.

Het blijspel in drie bedrijven moest vanwege de Corona vervroegd gestopt worden.
Gezien een van de hoofdrolspelers vanwege nieuwe werkzaamheden helaas moest besluiten te stoppen, werd er gezocht naar nieuwe aanwinst in de toneelclub en met enkele nieuwe spelers werd het script aangepast en mede hierdoor komen er behoorlijk wat veranderingen in en rond cafe De Blauwe Stier.

Er is weer behoorlijk veel vertier, maar zeker ook behoorlijk tumult te zien.
We hopen weer veel publiek te ontvangen in Poortvliet en Sint-Annaland.

poster toneel 2023

Café An de Slôôve wordt een Après-Ski hut op 25 maart

Datum: zaterdag, 25 maart 2023
Fout: reset de tijd.
Locatie: Café An de Slôôve
Agenda
Logo_VriendenvanSiem

Voordat Andre en Janny na 17 jaar definitief afscheid nemen als eigenaren van Café An de Slôôve slaan we als stichting Vrienden van Siem nog een keer de handen ineen. Op 25 maart bouwen we namelijk het café aan het Havenplein om voor een heus Après-Ski Fest! Een avond volop gezelligheid, feest en natuurlijk après-ski hits. Vanaf 21.00 uur gaan de deuren open en zorgt Dj-Jip samen met Feestartiest Irvine voor de muzikale invulling!

In de voorverkoop ben je al binnen voor slechts € 12,50 (exclusief servicekosten). Aan de deur zal dit € 15,- zijn. De opbrengst van deze feestelijke avond komt ten goede aan ons goede doel van 2023, het ZRTI – Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut in Vlissingen.

Wees er snel bij en haal vanaf nu je tickets via vriendenvansiem.nl/apresski