Agenda

Expositie van Jolanda van Dam

Start datum: zaterdag, 29 september 2018

Eind datum: zaterdag, 27 oktober 2018

Locatie: Kunstkamer Holland Huis

Emoties, bouwwerken en de elementen aarde en water zijn de thema’s van de expositie van Jolanda van Dam. De thema’s lopen ver uiteen, maar ontmoeten elkaar ook in verschillende werken waardoor verrassende combinaties ontstaan.

De expositie bestaat uit keramische objecten, zowel gedraaid als handgevormd, schilderijen en wandobjecten bestaande uit combinaties van keramiek en schilderijen. Wat het werk bindt is de eigenheid, waarbij de werkelijkheid een draai krijgt of letterlijk verdraaid wordt. Daarnaast spelen structuur en gelaagdheid een belangrijke rol, maar is er ook ruimte voor luchtigheid. Veel werken zijn een combinatie van verschillende inspiratiebronnen. Zo staan het spelen in een straattheatergroep met grote maskers, het zien van het werk van Giacometti (een Italiaans beeldhouwer) en de omgang met mensen met autisme aan de wieg van de serie verdraaide koppen van keramiek. De elementen aarde en water zijn natuurlijk volop aanwezig in het Zeeuwse land en slikkengebied en komen tot uiting in een aantal vazen en kannen. Daarnaast zijn aardlagen een bron van inspiratie die al eerder gevoed is bij het zien van rotspartijen van onder andere de Himalaya. Aardlagen zijn terug te vinden in een aantal grote borden en wandobjecten.

Jolanda van Dam (geboren te Aalsmeer in 1968) woont bijna twintig jaar in Sint-Annaland. In 2017 heeft zij de Nederlandse keramiek opleiding (Gouda) afgerond, een driejarige opleiding voor ambachtelijke keramiek. Daarna heeft zij het extra leerjaar draaien gevolgd. Meer van haar werk is te zien op haar website: www.demaekerie.nl

De officiële opening in Kunstkamer Holland Huis zal op zaterdag 29 september om 15.00 uur plaatsvinden en worden opgeluisterd door live muziek van het Henri Noorlander Jazz Quartet. Daarna is de tentoonstelling tot 27 oktober iedere zaterdagmiddag tussen 13.00 uur en 17.00 uur gratis te bezichtigen.

Gratis basiscursus internet bij Bieb in de buurt Oud-Vossemeer: Klik & Tik

Start datum: donderdag, 4 oktober 2018

Eind datum: donderdag, 1 november 2018

Tijd: van 12.30 uur tot 14.30 uur

Locatie: Bieb in de buurt Oud-Vossemeer

In de Bieb in de buurt Oud-Vossemeer wordt vanaf donderdag 4 oktober de gratis cursus ‘Klik en Tik, het internet op’ gegeven. Het programma is voor mensen die moeite hebben met computers en internet. Doel is om hen hiermee vertrouwd te maken. De cursus van vier lessen is laagdrempelig en houdt rekening met een laag taalniveau.

Onder bijstandsgerechtigden en ouderen zijn nogal wat mensen die niet goed overweg kunnen met computers. Daardoor is het voor hen moeilijker om een baan te vinden of zelfstandig te functioneren. Het programma ‘Klik en tik’ biedt mensen de kans om kennis te maken met de computer, internet en sociale media.

Interesse?
De cursusduur bestaat uit vier gratis lessen van 12.30 uur tot 14.30 uur, en start op donderdag 4 oktober en vervolgens 11, 25 oktober en 1 november 2018. De cursuslocatie is de Bieb in de buurt Oud-Vossemeer, Bou Kooijmanstraat 52A Oud-Vossemeer.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via het aanmeldformulier op onze website www.bibliotheekoosterschelde.nl. Voor vragen, neem contact op met: digitaal@bibliotheekoosterschelde.nl of bel naar 0113-562 626.

Cursus
Klik & Tik is een gratis oefenprogramma wat vanaf huis te volgen is. Er zijn drie delen en men kan instappen op het eigenniveau. Via filmpjes bekijken deelnemers de eenvoudige uitleg en daarna gaan ze aan de slag met praktische oefeningen. De ervaring leert dat de deelnemers graag begeleiding krijgen bij de oefeningen. Op gezette tijden kunnen ze door het jaar heen daarom bijde Bibliotheek terecht voor ondersteuning.

Avondconcerten 2018-2019

Start datum: vrijdag, 5 oktober 2018

Eind datum: zaterdag, 18 mei 2019

Locatie: Oude Stadhuis in Tholen

Het seizoen Avondconcerten 2018-2019 in het Oude Stadhuis in Tholen zal worden geopend met een “Mozartiade”

De organiserende Stichting Anthonie Keldermans Concerten heeft De van Swieten Society met fortepianist Bart van Oort uitgenodigd voor dit bijzondere programma dat de vele facetten van Mozart’s instrumentale muziek etaleert.

Bart van Oort: Toen Mozart in 1781 in Wenen aankwam om daar het muzikale landschap voorgoed te veranderen was muziek nog een privilege voor de adel en het hof. Niet voor niets hengelde Mozart jarenlang naar de titel van Hof componist; uiteindelijk werd hij Kammercomponist, een mindere maar toch welkome titel. Maar Mozart was ook de eerste musicus die er in slaagde om zonder vaste betrekking helemaal in zijn eigen levensonderhoud te voorzien: hij was de succesvolste ZZP’er avant la lettre. Behalve zijn fabelachtige componeersnelheid – hij kon een compositie opschrijven terwijl hij een andere in zijn hoofd componeerde – begreep hij ook waar het publiek behoefte aan had. Zo wist hij de ene na de andere ‘tophit’ te componeren. In Mozarts woorden: “… de passages voor de kenner zijn zo geschreven dat ook de liefhebber er door wordt meegenomen, al weet hij niet waarom.”

Op het programma staan o.a. een pianotrio, een strijkkwartet en zelfs een pianoconcert, in een bewerking voor vier strijkers en pianoforte. Dit concert zal plaatsvinden in het fraaie 15e -eeuwse Oude Stadhuis van Tholen op vrijdag 5 oktober om 20.15 uur.

Op zaterdag 10 november zal de van oorsprong Zwitserse Ursula Dütschler, winnares van het Internationale Klavecimbel Concours te Parijs, een recital geven waarin de Franse 18e eeuwse componist-klavecinist Claude-Benigne Balbastre centraal staat. Zij zal dit programma uitvoeren op de prachtige Dulcken-copie in de Raadzaal van het Oude Stadhuis.

Het Avondconcert van zaterdag 16 maart is getiteld: “Auf dem Wasser zu singen”. De Argentijnse sopraan Valeria Mignaco, begeleid door Elly van Munster op een vroeg-19e eeuwse gitaar, zal vocale muziek uit het Wenen van de eerste kwart van de 19e eeuw uitvoeren, waaronder het lied van Schubert waaraan het programma zijn titel ontleend.

Zaterdagavond 13 april zal het viool-piano duo Elise Besemer en Laurens de Man concerteren. Elise Besemer, finaliste Oskar Back Concours, en Laurens de Man, finalist Prinses Christina Concours, spelen werken uit de laatromantiek en het Impressionisme, uitgevoerd op een door Jean Baptiste Vuillaume in 1886 te Parijs gebouwde viool en op de Feurich-vleugel (Leipzig 1908) in de Vierschaar van het Oude Stadhuis.

Het slotconcert staat gepland op zaterdag 18 mei met een optreden van het pianoduo Daniël Wayenberg / Martin Oei.
Aanvang 20.15 uur. Kaarten kunnen worden gereserveerd via info@keldermansconcerten.nl

Zie eveneens www.keldermansconcerten.nl

Van alles te doen op Tholen in de Week van de Streek

Start datum: zaterdag, 13 oktober 2018

Eind datum: zaterdag, 20 oktober 2018

De herfstvakantie is de periode bij uitstek om op pad te gaan. Van zaterdag 13 oktober tot en met zaterdag 20 oktober is er op Tholen extra veel te beleven. Zelfs Koning Willem- Alexander en Koningin Maxima hebben deze week een streekbezoek aan Tholen gepland. Dus volg hun voorbeeld en doe mee aan één van de vele activiteiten.

Uniek zijn vooral ook de rondleidingen bij Thoolse bedrijven. Zij geven speciaal voor de Week van de Streek een kijkje in hun bedrijfsvoering zodat je kan zien wat er hier achter de gevel gebeurt. Mensen kunnen terecht bij Uitgeverij Boekhout/AGF waar het gaat over sinaasappelen, paprika’s en avocado’s en bij RKT om meer te weten te komen over kunststoftechniek.

Museum de Meestoof in Sint-Annaland is een belangrijk spil in de Week van de Streek. Hier kunnen de handen uit de mouwen voor onder andere het beschilderen van dennenappels of het maken van een voederrol voor de vogeltjes of gewoon om lekker oudhollandse spelletjes te spelen. Ondertussen kunnen ouders en opa en oma meedoen met de fotoquiz van het Koningshuis en nostalgische filmbeelden bekijken.
(meer…)

FIFA Toernooi

Datum: vrijdag, 19 oktober 2018

Locatie: Van 19.00 uur tot 22.00 uur

Op vrijdag 19 oktober organiseert Jongerenwerk Tholen in samenwerking met Jeugdhonk de Kelder Sint Philipsland een FIFA Toernooi.

Van 19.00 uur tot 22.00 uur kunnen jongeren van 10 t/m 19 jaar strijden voor een prijs en voor de titel ‘Beste FIFA speler van Gemeente Tholen’. Het FIFA Toernooi wordt gespeeld op verschillende consoles en met verschillende FIFA uitvoeringen. Deelnemers mogen van tevoren een eigen team kiezen.

Inschrijven kan t/m 17 oktober via naomi.vanmierlo@tholen.nl of via 06-48166295. Hierbij moeten naam en leeftijd vermeld worden.

Jongerenwerk Tholen organiseert uitstapje naar trampolinepark Jump XL

Datum: vrijdag, 19 oktober 2018

Tijd: 9:00 uur tot 13:00 uur

Locatie: Rotterdam

Op donderdag 19 oktober organiseert Jongerenwerk Tholen een uitstapje naar Jump XL in Rotterdam, een trampolinepark waar jongeren van 12 t/m 18 jaar zich twee uur lang mogen uitleven. Het park biedt verschillende onderdelen, zoals de Extreme zone, Ninja course, Jump tower, Trumbling lane, Jump arena, Foam pit en de Waterfall trampoline. Om 9.00 uur vertrekt de bus vanaf het gemeentehuis in Tholen en rond 13.00 uur zal de bus hier weer arriveren. Deze activiteit kost €10 per persoon. Dit is inclusief de busreis, de huur van jumpsokken en limonade.

Inschrijven
De inschrijving start maandag 24 september om 17.00 uur. Op basis van het tijdstip van inschrijven wordt bepaald wie er mee mag. De jongeren die mogen deelnemen aan de activiteit zullen hier bericht van ontvangen. De inschrijflink is vanaf maandag 24 september te vinden op de Facebookpagina (facebook.com/Jongerenwerktholen) en op de website van Jongerenwerk Tholen (www.joth.nu). Voor vragen kun je contact opnemen met Naomi van Mierlo via naomi.vanmierlo@tholen.nl of Whatsapp naar 0648166295.

Jongerenwerk Tholen organiseert Speel- & Springspektakel

Datum: vrijdag, 19 oktober 2018

Locatie: sporthal Wellevaete en sporthal Meulvliet

Voor het vierde jaar op rij organiseert Jongerenwerk Tholen het Speel- & Springspektakel. Vrijdag 19 oktober staan de gymzalen vol met springkussens en mogen kinderen en jongeren van alle leeftijden zich uitleven.

Deelnemers zijn van 9.30 uur tot 12.00 uur welkom in sporthal Wellevaete in Sint-Annaland en van 15.00 uur tot 17.30 uur in sporthal Meulvliet in Tholen.
Van tevoren aanmelden is niet nodig en deelname kost €1,50 per persoon.

Voor meer informatie kan er gemaild worden naar naomi.vanmierlo@tholen.nl of gebeld worden naar 06-48166295.

Zangavond

Datum: zaterdag, 20 oktober 2018

Tijd: Aanvang om 19.30 uur

Locatie: De koorkerk van de Grote Kerk in Tholen

Op 20 oktober 2018 is er een zangavond in de koorkerk van de Grote Kerk in Tholen.

De zangavond zal verzorgd worden door de Christelijk Gemende Zangvereniging “Crescendo” o.l.v. Paul Heijboer. De muzikale begeleiding op het orgel wordt verzorgd door Erik Quist.

De avond begint om 19.30 uur en de entree is gratis. wel zal er een collecte worden gehouden voor de onkosten

Najaarsconcert

Datum: zaterdag, 20 oktober 2018

Tijd: Aanvang: 19:30 uur

Locatie: Hervormde Kerk aan de Ring in St. Annaland

Op zaterdag 20 oktober hoopt het Christelijk St. Annalands Mannenkoor ‘Door Eendracht Verbonden’ een najaarsconcert te geven.

De landelijk bekende solist Lucas Kramer zal aan dit concert meewerken door diverse liederen solo ten gehore te brengen en tevens zal hij enkele liederen met mannenkoor meezingen. Ook een pianist en een panfluitiste zullen van zich laten horen, Cornelis den Ouden op de piano en Ankie Kaljouw met haar panfluit zullen meewerken aan de muzikale begeleiding. Het koor wordt gedirigeerd door Jan Luteijn en de orgelbegeleiding is zoals altijd van Leen Heijboer.
Het belooft een mooie avond vol van zang en muziek te worden!

Tijdens deze uitvoering worden de diverse optredens afgewisseld met samenzang. Dit concert wordt gehouden in de Hervormde Kerk aan de Ring in St. Annaland en begint om
19.30 uur. Kerk open om 19.00 uur. De toegang is gratis.

Er zal een collecte gehouden worden voor Sjaloom zorg.
U wordt van harte uitgenodigd om dit mooie concert bij te wonen!

Thoolse lampionnenoptocht

Datum: zaterdag, 20 oktober 2018

Tijd: Stat is om 19:00 uur

Ondanks dat de stichting inmiddels al begonnen is met de voorbereiding van de havendagen van 2020, begint het een traditie te worden: de lampionnenoptocht in Tholen stad.

Eén van de evenementen van Stichting Tholen Sterk waarover zij tot nu toe alleen nog maar van succes mogen spreken. Ook de optocht van aankomende zaterdag 20 oktober heeft qua telling van bestelling van de lampionnen via de scholen het deelnemersaantal weer overtroffen, “want ook dit keer lopen we wéér met meer dan 600 personen over straat” meldt voorzitter William van Leeuwen trots. Nieuw is dat er geen fakkels meer in de optocht gebruikt worden, maar gekleurde led-sticks. Een stuk veiliger en zorgen voor een magisch effect, aldus de organiserende stichting.

De optocht start deze keer om 19.00 uur in de Prins Clauslaan en zal via Ten Ankerweg > Jonkheer van Vredenburglaan > Rosmolen > Watermolen > Gemaalweg > Hertenkamp > Zuid Oudaan > Oudelandsepoort > Oudelandsestraat eindigen op de Markt. Daar wordt het publiek nog getrakteerd op een gezamenlijk optreden van circa 100 muzikanten gevormd door de muziekverenigingen Concordia Tholen, Euterpe Sint-Maartensdijk en Accelerando uit Sint-Annaland.

Heb je een eigen lampion, sluit dan gewoon aan, meedoen is gratis! Alle vormen van lichtjes zijn welkom (zolang het maar geen fietsen of wagens zijn !)… wees creatief 🙂
En uiteraard is iedereen uit de Gemeente Tholen van harte welkom.

Het evenement vormt de afsluiter van de Week van de Streek, een week die een gevarieerd aanbod biedt van binnen- en buitenactiviteiten in de Gemeente Tholen. Op elke dag van de week is er iets te doen en te beleven.

Voor meer informatie kun je Tholen Sterk volgen via de facebook-pagina: www.facebook.com/tholensterk of website www.tholensterk.nl