Home Activiteiten in de regio

Activiteiten in de regio

Tentoonstelling Reymerswael, de verdronken stad

Startdatum: zaterdag, 1 juni 2024
Einddatum: zaterdag, 31 augustus 2024
Tijd: 14:00 - 17:00
Locatie: Oude Stadhuis, Hoogstraat 12, Tholen
Agenda
IMG_1954


Reymerswael was in de 14e en 15e eeuw een levendige en welvarende stad met ommelanden. De stad lag aan de Schelde, de vaarroute van en naar Antwerpen, op 4 kilometer ten zuidwesten van Tholen. De Heren van Lodijcke voerden vanuit een daar gevestigd machtig kasteel het bewind over Reymerswael.

Hoe kon een, voor toenmalige begrippen, grote stad overspoeld raken door water, waardoor het sinds eeuwen geldt als verdronken stad? Ontdek het op de tentoonstelling:
Reymerswael, de verdronken stad!
Bewonder onder andere de archeologische vondsten van de schatgravers. Bekijk oude brieven en zie stukken uit het tolboek. Zie hoe het leven was dankzij de schilderijen van Marinus Claeszoon van Reymerswa(e)le. En nog veel meer.
De tentoonstelling gaat zaterdag 1 juni open en is die dag te bezoeken van 12 tot 17 uur.
Daarna in de maanden juni, juli en augustus op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 – 17.00 uur.
Te zien in het Oude Stadhuis, Hoogstraat 12, Tholen. GRATIS ENTREE
Zie ook www.verdronkenstad.nl

Zeeuwse opening Stadhuisconcerten Tholen

Startdatum: zaterdag, 15 juni 2024
Einddatum: zaterdag, 14 september 2024
Tijd: 00:00 - 00:00
IMG_1953


Stichting Anthonie Keldermans Concerten organiseert ook dit jaar, zoals sinds 2000, de traditionele serie kamermuziekconcerten in het monumentale Oude Stadhuis van Tholen.

Professionele musici voeren bekende en minder bekende muziek uit die hun oorsprong vindt in de Europese muziekcultuur gedurende zes eeuwen. Vanaf de 15e eeuw, de tijd dat het Oude Stadhuis van Tholen werd gebouwd door de Mechelse bouwmeester Keldermans, tot heden.

Australische en reeds lang in Zeeland wonende Michelle Pritchard speelt op altviool samen met de Zeeuwse pianist Rien Balkenende het openingsconcert op 15 juni om 15.30 uur. Op het programma staat, naast composities van Johannes Brahms en Geza Frid, ook boeiende muziek van de in Middelburg geboren Zeeuwse componist Gerard von Brucken Fock, een in 1885 geschreven sonate.

Bij de Stadhuisconcerten worden instrumenten van velerlei aard bespeeld. Naast de klank-kleurrijke Feurich-vleugel uit Leipzig, gebouwd in 1908, het eveneens permanent in de Vierschaar aanwezige clavecimbel, een fraaie copie van een 17e eeuws Vlaams instrument. Eveneens de in de Raadzaal museaal opgestelde toetsinstrumenten zoals een copie van een Frans clavecimbel, een Duits clavichord en een authentiek 18e eeuws Hollands kabinetorgel zullen hun originele klankkarakter presenteren.
Maar ook solo-instrumenten als viool, viola di gamba, blokfluit, dwarsfluit en gitaar zullen klinken.

Twee zangeressen, een sopraan en een alt, zullen vocale muziek uit de 17e en 19e eeuw uitvoeren, o.a. de indrukwekkende Wesendonck liederen van Richard Wagner.
De veelzijdige reeks van 14 concerten wordt besloten op Open Monumentendag op 14 september met het Pianoduo Marianne en Maureen met het aanstekelijke programma “Les animeaux au piano”.
De toegang is gratis, bij de uitgang wordt een vrije gift gevraagd.

Info: www.keldermansconcerten.nl

Swingend de zomer in met Mozart en Euterpe

Datum: vrijdag, 28 juni 2024
Tijd: 19:30
Locatie: Brasserie De Zeester
Agenda
Euterpe


Op vrijdagavond 28 juni sluit Euterpe traditiegetrouw haar muzikale seizoen af met een zomeravondconcert bij brasserie de Zeester in Scherpenisse. Deze editie zal ook haar zustervereniging Mozart uit Yerseke van zich laten horen in dit zomerse dubbelconcert.

Muziekvereniging Euterpe zal de avond starten met een gevarieerd en swingend programma. Ook de kinderen van de samenspelgroep zullen deze avond een aantal nummers met de fanfare mee spelen. Na een kleine ombouw, kunnen de muzikanten van Euterpe gaan genieten van hun welverdiende rust. Dit geldt echter niet voor dirigent René Hendrickx. Als dirigent van zowel Euterpe als Mozart, mag hij ook het tweede gedeelte van dit concert muzikaal begeleiden. Wees welkom op dit zomerse dubbelconcert op vrijdagavond 28 juni 19:30 bij brasserie de Zeester in Scherpenisse. Toegang is gratis.

Stadhuisconcert Tholen met Daan Oostdam

Datum: zaterdag, 29 juni 2024
Tijd: 15:30
Locatie: Oude Stadhuis van Tholen
Agenda
Daan_Oostdam


Zaterdag 29 juni zal de Amsterdamse pianist Daan Oostdam op de Feurich-vleugel in het Oude Stadhuis muzikaal reflecteren op klavierliteratuur uit drie eeuwen. Composities van Scarlatti, Brahms, Medtner, en Ravel zullen onder de titel “Echoes” in relatie tot elkaar staan.
Het door Stichting Anthonie Keldermans Concerten georganiseerde recital begint om 15.30 uur, en wordt gevolgd door beiaardspel door Richard de Waardt.

Daan Oostdam (1997) is klassiek pianist en woont in Amsterdam.
Hij heeft een grote liefde voor het romantische pianorepertoire: ‘Ik houd enorm van componisten zoals Rachmaninov, Medtner en Chopin, omdat ik gegrepen wordt door de lyrische expressiviteit en dramatiek die in hun muziek te vinden is’.

Daan speelt veel muziek voor solo piano. Daarnaast streeft hij er ook naar om zo vaak mogelijk met anderen samen te spelen, omdat er weinig dingen leuker zijn dan samen muziek maken. Als kamermusicus is hij actief met zijn pianotrio ‘Riedbach’, vernoemd naar een prachtige plek in de Zwitserse alpen waar ze alledrie mooie herinneringen aan hebben. Daarnaast vormt hij een duo met cellist Simon Velthuis. In 2023 waren ze te gast bij NPO 4 om hun aankomende album te presenteren met werken van Bloch, Rachmaninoff, Chopin en Saint-Saens.
In 2024 maakt hij solo-CD opnames bij het label 7 Mountain Records, gewijd aan de werken van Nikolai Medtner, en neemt hij een album op bij het label Teles music samen met zijn cello-piano duo.

In de afgelopen jaren heeft hij prijzen gewonnen op verschillende concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours, Prix Dominique en het jong talenten-programma van ArtEZ. Daarnaast neemt hij regelmatig deel aan festivals zoals het Francigena International Arts Festival, Internationaal kamermuziek festival Schiermonnikoog en de Internationaler Musiksommer Campus Cleve.

In 2023 werd Daan uitgenodigd om deel te nemen aan l’Academie Musicale de Villecroze. Hij volgde lessen bij muzikale grootheden als Avedis Kouyoumdjian, Lilya Zilberstein, Jan Wijn en Alexandar Madzar dankzij de steun van muziekfonds.

Daan vindt naast zijn ontwikkeling als pianist, veel inspiratie in het lesgeven. Sinds 2019 werkt hij als docent: ‘Ik wil mijn liefde voor muziek doorgeven, omdat ik weet hoe fijn het is om te ontdekken en te groeien in je eigen muzikaliteit. Die ontdekking en groei wil ik delen met mijn leerlingen’.

Toegang: vrije gift

Zevendorpentocht eiland Tholen op 6 juli 2024

Datum: zaterdag, 6 juli 2024
Tijd: 07:00 - 18:00
Locatie: Oud-Vossemeer
Agenda
7_DORPEN


Zaterdag 6 juli 2024 wordt voor de 34e keer de ZEVENDORPENTOCHT EILAND THOLEN georganiseerd.
Dit jaarlijkse wandelevenement op en over het eiland Tholen voert de deelnemers langs vele mooi wegen en plaatsen op het eiland Tholen.
De langste afstand is 50 kilometer waarbij alle plaatsen op het eiland Tholen aangedaan worden.
Daarnaast kun je ook starten voor tochten van 5, 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer.
Tijdens alle afstanden worden de deelnemers goed verzorgd op de vele stopposten op de routes.

Inschrijven kan individueel maar ook als groep kun je meedoen.
De organisatie roept bedrijven op het eiland Tholen en omgeving uit om met hun medewerkers de uitdaging van de Zevendorpentocht Eiland Tholen aan te gaan.
De organisatie is in handen van Wandel Sport Club Vosmeer.

Inschrijven is al mogelijk via www.wandelsportclubcvosmeer.nl en www.inschrijven.nl
Deze tocht maakt deel uit van de Zeeuwse 250 van Sport Zeeland.