Home Sport

Sport

Van vakkenvuller naar voetballen in Volendam: welkom in Wouts wondere wereld

“Ik zou er wel veel moeite mee hebben om Sint-Annaland te verlaten.” Wout den Engelsman, 19 jaar, is er eerlijk over aan de keukentafel van zijn ouderlijk huis. Net als veel leeftijdsgenoten staat hij op een belangrijk kruispunt in zijn leven. Blijft hij zijn geliefde provincie trouw of vliegt hij uit? In Volendam, Zwolle of Dordrecht lonkt mogelijk de kans om een vervlogen droom alsnog na te jagen: profvoetballer worden. Een carrière in het betaald voetbal, daar had Den Engelsman geen rekening meer mee gehouden na zijn vertrek twee jaar geleden bij de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ). Zijn studie commerciële economie staat vanaf dat moment op één, voetballen doet hij vorig seizoen op bescheiden niveau bij de club uit zijn dorp WHS. “Ik denk dat veel mensen me voor gek hadden verklaard, als ik toen gezegd had dat ik het betaald voetbal nog wilde halen”, lacht Den Engelsman. Een jaar later is er veel veranderd. Na het kampioenschap in de 3e klasse met WHS wordt de verdediger opgepikt door GOES, dat vier niveaus hoger speelt. Desondanks houdt Den Engelsman zich goed staande in de Vierde Divisie, waar hij met zijn imposante voorkomen indruk maakt in verdedigend en aanvallend opzicht. Vlak voor de winterstop nodigt eredivisionist FC Volendam hem uit voor een stage. “Je bent de hele dag bezig met voetbal. Eerst de sportschool in, daarna het veld op”, vertelt Den Engelsman, die zich een paar dagen profvoetballer waant. “Daar kan ik wel aan wennen, dacht ik toen.”

Vakkenvullen en voetballen
De stage verloopt succesvol: in het vissersdorp zien ze hem graag komen en even lijkt het erop dat Den Engelsman al in de winterstop vertrekt. Zover komt het echter niet. “Er moest in korte tijd veel geregeld worden, zoals bijvoorbeeld huisvesting en scholing. Dat was denk ik toch lastiger dan gedacht.” Want het leven draait om meer dan alleen voetbal, weet Den Engelsman. Hij is vakkenvuller bij de lokale supermarkt en timmert aan de weg als verkoper van speciale Zeeuwse borrelplanken: de Babbelplank. “Een uit de hand gelopen project van school”, zo zegt hij. Maar het kan nog gekker in het leven van Wout den Engelsman. Want ondertussen hebben ook PEC Zwolle en FC Dordrecht hun interesse kenbaar gemaakt. Bij die clubs werkte hij vorige maand ook een stage af. “Alle opties zijn nog open”, knikt Den Engelsman, maar het lijkt er toch sterk op zijn toekomst na dit seizoen buiten Zeeland ligt. “Daar zou ik het wel moeilijk mee hebben in het begin, denk ik. Ik heb alles hier.” Zou hij het aandurven, zo’n sprong in het diepe? “Daar kom je maar op een manier achter: door het te doen. Soms moet je een risicootje nemen.”

Route Jan Paul van Hecke

De verdediger van GOES zou daarmee een herkenbare route bewandelen; een paar jaar geleden maakte Jan Paul van Hecke op late leeftijd nog de stap van de Bevelandse club naar betaald voetbalclub NAC Breda. “Die vergelijking wordt vaker gemaakt inderdaad. Zelf doe ik daar niet aan mee hoor”, zegt Den Engelsman, over zijn illustere voorganger, die inmiddels in de Premier League speelt.
Als het allemaal zover komt, wordt Den Engelsman een van de weinige profvoetballers van Tholen. “De laatste? Dat weet ik wel. Dat is Bart Nieuwkoop”, stelt Den Engelsman, over verdediger van het Belgische Union Sint-Gillis. “Bart zelf ken ik niet, maar zijn broertjes wel. Die spelen bij Tholense Boys. Daar heb ik vorig seizoen nog tegen gespeeld.”
Wordt het volgend seizoen Volendam, Dordrecht of Zwolle? Of komt er wellicht nóg een club om de hoek kijken? Welkom in Wouts wondere wereld. Het kan snel gaan in het voetbal. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Werner Marsman neemt afscheid bij WHS met zege op Arnemuiden.

Als invaller maakte Werner Marsman zaterdagmiddag (28 januari) vanaf de 86ste minuut van het duel met Arnemuiden zijn laatste minuten als actief voetballer voor WHS. Een gebrek aan het kraakbeen dwong hem tot die beslissing. Hij kan in het veld niet meer voluit gaan en stelt daarom zijn gezondheid boven alles.
De 28-jarige Marsman baalt als een stekker, maar kiest logischerwijs voor zijn eigen gezondheid. “Ik heb voor het seizoen een operatie ondergaan, maar het gaat niet meer. Ik kan me niet voor de volle honderd procent geven en dat kan ik me niet permitteren. Het is honderd procent, of niks.