Agenda-archief

Tentoonstelling

Fout: svp datum opnieuw instellen.

Tijd: 11.00 - 17.00 uur

Locatie: Laban Deurloostraat 28, Scherpenisse

In Kunstkamer Holland Huis te Scherpenisse zal op 7 maart om 15.00 u. de tentoonstelling ‘Door de jaren heen’ van Josien Molenaar uit Tholen worden geopend.

Na het volgen van de kunstacademie, de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam (1968- 1973), legde Josien zich toe op de grafische kunsten, en wel het etsen. De omvangrijke serie prenten die daaruit voortkwam was in die tijd te zien tijdens verschillende exposities in
kleine musea in Nederland en Noorwegen. Rond 1982 begon ze het schilderen met olieverf te onderzoeken. Aanvankelijk het Abstract expressionisme en wat later figuratief werk. Ze bleef geboeid door het beeld als taal en verhalen. Naast de schilderijen werkte ze in die periode ook aan illustraties. Hiervan is ook iets te zien tijdens deze tentoonstelling.

Gaandeweg wilde Josien echter de verhalen loslaten en vanaf 2018 begon dan ook haar onderzoek naar abstract werk wat uitsluitend uit kleur en vorm bestaat zonder verwijzing naar de realiteit. ‘Door de jaren heen’ is een reis in beelden langs deze verschillende periodes in haar leven.

De tentoonstelling loopt tot 25 april en is te bezoeken op zaterdag 4 april tussen 11.oo u. en 17.oo u. en tijdens openingsuren van de reguliere Kunstkamer activiteiten.

Bezoekadres Laban Deurloostraat 28, Scherpenisse

Opruimactie

Datum: zaterdag, 14 maart 2020

Zaterdag 14 maart, tijdens NLdoet, wordt weer een opruimactie georganiseerd langs de oevers van de Ooster- en Westerschelde. In de gemeente Tholen zijn drie locaties waar vrijwilligers aan de slag kunnen om de Oosterschelde weer een stukje schoner te maken.

Locaties
Op onderstaande locaties in de gemeente Tholen worden van 10.00 tot 12.00 uur de handen uit de mouwen gestoken door vrijwilligers. Op iedere locatie is een coördinator aanwezig.

Tholen:
verzamelen bij het strandje aan de Bergse Diepsluis
Sint-Maartensdijk:
verzamelen bij Familie Mol, buitendijk Heideweg
Sint Philipsland en Anna Jacobapolder:
verzamelen bij het Veerhuis, Rijksweg 5.

Aanmelden:
Trommel vrienden en familie op, doe laarzen aan, neem handschoenen mee en help de troep langs de Oosterschelde te verminderen. Vooraf aanmelden kan via www.nldoet.nl:

Aanmelden voor locatie Tholen;
Aanmelden voor locatie Sint-Maartensdijk;
Aanmelden voor locatie Sint Philipsland.

De aanmelding wordt doorgestuurd naar de coördinator van de gekozen locatie.

Unieke getijdengebieden
De Ooster- en Westerschelde zijn unieke getijdengebieden in Nederland. Door de voortdurende beweging van eb en vloed blijft tijdens laagwater vaak plastic en andere troep liggen langs de oevers. Voor veel dieren en vogels zijn die drooggevallen gebieden van groot belang voor hun voedselvoorziening, maar zij zien vaak het verschil niet tussen iets eetbaars of afval. Daarom zijn schone oevers belangrijk. In heel Zeeland werken de Zeeuwse gemeenten samen met DOW, HZL, Hoge school Zeeland, Havenbedrijf Antwerpen, Natuurmonumenten, Nationaal Park Oosterschelde, de Zeeuwse NMEcentra en Rijkswaterstaat samen om de Ooster- en Westerschelde weer een stukje schoner te maken tijdens de opruimactie op 14 maart.

Meer informatie
Meer informatie over andere opruimlocaties in Zeeland is te vinden via www.schoonzeeland.nl.
Aanmelden als Supporter van Schoon kan via www.supportervanschoon.nl.

NLdoet bij Zorgonderneming EQuiMio

Datum: zaterdag, 14 maart 2020

Locatie: zorgonderneming EQuiMio

Op zaterdag 14 maart doet zorgonderneming EQuiMio mee met NLdoet, de nationale vrijwilligers dag van het Oranje Fonds. De zorgonderneming is op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen om de zorgboerderij weer helemaal klaar te maken voor de lente.

Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn er grote en kleine klussen gepland. Zo willen we een mooi nieuw zwembad aanleggen met een houten ombouw en een gezellig terras erbij. Ook gaan we het erf opruimen en willen we de schuurdeuren van een nieuw laagje verf voorzien. Hierbij kunnen wij ieders hulp goed gebruiken. Er is voor iedereen wel wat te doen, van lichter tot wat zwaarder werk.

Doe je mee? Het team en de deelnemers van de zorgboerderij zullen je inzet erg waarderen.
Heb je zin in een actieve, gezellige buitendag, waarin je de sfeer van EQuiMio, met paarden en andere dieren, kunt proeven? Geef je dan op via info@equimio.nl of 06-16418258.
Voor een lunch wordt gezorgd.

Jaarvergadering Sien – Regionale Commissie Tholen

Datum: dinsdag, 10 maart 2020

Tijd: Aanvang: 21.30 uur

Locatie: oonzorgcentrum Sassegrave, Laban Deurloostraat 19, Scherpenisse

Op dinsdag 10 maart houdt de regionale commissie Tholen van Sien weer haar jaarvergadering.

Het gospelkoor ‘Polyhymnia’ uit Oud-Vossemeer hoopt ook dit jaar weer haar medewerking te verlenen. Het koor zal ook optreden met leden van de catechesegroep.
Er wordt een prachtige video getoond met als titel ‘Werk in uitvoering’ en traditiegetrouw is er in de pauze een verloting.

De jaarvergadering vang aan om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Deze vergadering wordt gehouden in Woonzorgcentrum Sassegrave, Laban Deurloostraat 19, Scherpenisse

Muzikale dienst

Datum: zondag, 8 maart 2020

Tijd: 16.00 uur

Locatie: Ichtuskerk

Na het succes van een prachtige muzikale dienst vorig jaar hebben verschillende muzikanten opnieuw het initiatief genomen om een dienst te organiseren vol met muziek en zang.

De band bestaat uit leden van de Ichthuskerk. Er zullen opwekkingsliederen maar ook liederen van Lauren
Daigle, Casting Crowns, Chris Tomlin en Band LEV ten gehore gebracht worden. Een heel gevarieerd
programma met heerlijke meezingers, mooie luisterliederen, persoonlijke
(korte) verhalen en gebed.

Kortom een heerlijke muzikale middag voor jong en oud. Iedereen is welkom op zondag 8 maart om 16.00 uur.

Benefietdiner: Luizter uit liefde

Datum: zondag, 8 maart 2020

Tijd: vanaf 15.30 uur

Locatie: Brasserie De Deu-Braek in Sint Annaland

Wil jij iemand op een speciale manier in het zonnetje zetten en tegelijkertijd het goede doel steunen? Dat kan! Op zondag 8 maart verzorgt Luizter een speciaal benefietdiner bij Brasserie De Deu-Braek in Sint Annaland. Voor € 39,95 p/p krijgen de gasten een heerlijk 4-gangen diner inclusief welkomstdrankje. Ook is er een loterij met mooie prijzen. Luizter biedt de unieke mogelijkheid om een persoonlijk (hoofd)stukje Luizterverhaal ‘te kopen’ waarvan de opbrengst naar de Stichting Vrienden van Siem gaat. Gasten zijn welkom vanaf 15.30u en om zeker te zijn van een plaats is reserveren gewenst via https://luizter.nl/contact/

Ambassadeur Vrienden van Siem
Jolanda Bazen, van Luizter, is sinds kort ambassadeur voor de Stichting Vrienden van Siem. Een Stichting die zich inzet om het leven van mensen met de ziekte kanker het leven dragelijker te maken. Om de Stichting te ondersteunen organiseert Luizter een mooie avond waarvoor Jolanda een speciaal Luizterverhaal schrijft voor de mensen die jullie hiermee willen verrassen. Een op maat geschreven verhaal van en voor de mensen die deze avond aanwezig zijn.
Tijdens deze bijzondere avond kan je iemand vertellen wat jij voor hem/haar betekent. Of als je iemand wilt bedanken, je excuses wilt aanbieden of ……Zeg het met een Luizterverhaal!
Alle opbrengsten zijn voor de Stichting Vrienden van Siem, die dit jaar voor drie goede doelen geld inzamelt: Familiehuis Daniel den Hoed, Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom & Bravis Ziekenhuis Roosendaal.

Luizter
Ruim 11 jaar geleden richtten Jolanda Bazen & Jörgen Versteeg het duo Luizter op. Oorspronkelijk verzorgden zij puur live achtergrondmuziek. Al snel merkte het duo dat ze blij worden wanneer gasten zichtbaar geraakt zijn. Dat legde de basis voor het inmiddels bekende concept Luizterverhaal waarmee mensen geholpen worden met het uitspreken van ware gevoelens. Hoe vaak zeg je dankjewel tegen een vriend(in) of familielid? Het gevoel is er wel maar wordt zelden duidelijk gedeeld. Of het nu gaat om een verjaardag, een bruiloft of een afscheid, een Luizterverhaal mist zijn uitwerking nooit. Meer informatie vind je op: https://luizterverhaal.nlhttps://luizterverhaal.nlhttps://luizterverhaal.nl

Optreden Euterpe

Datum: zaterdag, 7 maart 2020

Tijd: Aanvang: 15.30 uur

Locatie: de Maartenshof in Sint-Maartensdijk

Zaterdag 7 maart is er een optreden in de Maartenshof in Sint-Maartensdijk van de samenspelgroep Euterpe.

Zij zullen verschillende muziekstukken ten gehore brengen waarvan een aantal die ze aan het oefenen zijn voor het jaarconcert dat gegeven zal worden op 28 maart in Haestinge.

Het concert in de Maartenshof begint om 15.30 uur en om 15.00 uur is de zaal open dan zal er koffie of thee worden geschonken.

Optreden Gabriele Kohl en Julio Melio

Datum: zaterdag, 7 maart 2020

Tijd: Aanvang: 20.30 uur

Locatie: De Kunstkamer te Scherpenisse

Zaterdag 7 maart treden Gabriele Kohl en Julio Melio op in De Kunstkamer te Scherpenisse.

Tijdens het optreden worden bezoekers getrakteerd op een muzikale reis naar Engeland, Ierland en Schotland. Gabriele Kohl toerde vele jaren als zangeres en gitariste van de Celtic Music Band Slán door heel Nederland. Sinds 2018 vormt ze een duo met Julio, een fingerstyle gitarist die in 2013 de Zeeland Refinery Cultuurprijs Borssele won als ‘aanstormend talent’ en sindsdien verschillende albums heeft opgenomen zoals ‘Isolated Minds’ in 2018.

Het optreden vangt aan om 20:30u. Kaarten zijn aan de deur te verkrijgen of te reserveren via: kunstkamerhh@gmail.com

Blijspel toneelclub Poortvliet

Start datum: vrijdag, 6 maart 2020

Eind datum: zaterdag, 14 maart 2020

Toneelclub Poortvliet brengt blijspel in drie bedrijven op de planken met als titel “tumult en vertier in café de Blauwe Stier”.

De uitvoeringen zijn op:

 • Vrijdag 6 maart en zaterdag 7 maart in dorpshuis ‘t Ouwe Raedúus te Poortvliet
 • Zaterdag 14 maart in De Wellevaete te Sint-Annaland, ‘s middags voorstelling voor de ouderen en ‘s avonds de slotuitvoering.
 • Alle avondvoorstellingen beginnen om 19.30 uur en de zaal gaat open vanaf 19.00 uur.
  De aanvang voor de middagvoorstelling is 14.00 uur. Zaal open vanaf 13.30 uur.

  De entree voor de avondvoorstellingen zijn: € 8,- p.p.
  Kaarten reserveren kan via tel. 06-30591305 of via de mail: achage@zeelandnet.nl

  Ontmoetingsochtend

  Datum: woensdag, 4 maart 2020

  Tijd: 10.00 uur

  Locatie: Oudelandsestraat 11, Tholen

  Eeuwenlang werden vrouwen nauwelijks serieus genomen in de kerk. Op enkele uitzonderingen na, zoals o.a. Hadewijch een 13e-eeuwse Brabants dichteres, Hildegard van Bingen een 12e-eeuwse Duitse mystica en Theresia van Ávila, een 16-eeuwse Spaanse mystica. Ze hebben zeker een bepaalde invloed gehad op het geestelijke leven in hun tijd, zoals Theresia van Avila, die zich inzette voor het tot stand komen van diverse kloostergemeenschappen, maar hun grootste betekenis ligt in hun mystieke leven en de vele mystieke teksten van hun hand.

  Tot ver in de 20e eeuw hadden vrouwen nauwelijks iets in te brengen in de kerk en haar leer, enkele uitzonderingen daargelaten. Pas zo rond 1975 begonnen vrouwen zich te roeren in de kerk.
  De feministische theologie kwam op. Zij verzette zich niet alleen tegen de mannelijke dominantie in de kerk, maar ging ook de Bijbelverhalen anders lezen. Door die andere manier van lezen kwam men tot de ontdekking dat er in de Bijbel naast, wat Phyllis Tribble noemt, verhalen van verschrikking, ook diverse verhalen voorkomen, waarin sterke vrouwen een hoofdrol spelen. Maar dat werd nooit duidelijk omdat ze (tot op vandaag) merendeels vanuit mannelijk perspectief werden gelezen.

  Naast een korte terugblik op de betekenis van Bijbelverhalen die traditioneel eenzijdig vanuit mannelijk oogpunt werden (of worden) gelezen, zullen een aantal verhalen de revue passeren, die laten zien dat de Bijbel meerdere verhalen kent, waarin het juist vrouwen zijn, die door hun kracht, inzicht en dapperheid bepalend zijn voor de betekenis ervan.

  Deze ontmoetingsochtend wordt gehouden door Nel Roggeband op woensdag 4 maart 2020, 10.00 uur in de Oudelandsestraat 11, Tholen.
  De toegang bestaat uit een vrije gift.