Op dinsdagavond 10 september organiseert wandelsportvereniging Oosterscheldestappers een avondwandeling voor iedereen die hieraan mee wil doen.
Ook wandelaars van andere dorpen van het eiland Tholen zijn van harte welkom om met ons mee te wandelen in de mooie omgeving van Sint Maartensdijk.
De afstanden die gewandeld kunnen worden is 5 of 10 kilometer.
Er wordt gelopen in groepsverband onder het motto samen uit samen thuis.
Er wordt met iedere wandelaar rekening gehouden als het tempo aangepast moet worden gebeurt dat ook.
Het vertrek is om 18:30 uur vanuit Haestinge aan de Sportlaan in Sint Maartensdijk.
Deze wandeling is bedoeld voor iedereen zowel voor leden als voor niet leden.
Aan het deelnemen aan deze wandeling zijn geen kosten verbonden.
De routes die gelopen gaan worden gaan door de natuurgebieden van het dorp.
Na het wandelen is er in Haestinge nog gelegenheid om een kopje koffie te drinken en het maken van een gezellig praatje.
Voor jong en oud is deze wandeling te lopen kom daarom op dinsdag 10 september om 18:30 uur naar Haestinge
U weet het bewegen is goed voor uw lichaam en gezondheid en wees welkom.
Zaterdag 7 september zal organist Jan de Viet het fraaie 18e eeuwse kabinetorgel bespelen dat deel uitmaakt van de Keldermans Collectie, de verzameling muziekinstrumenten onder beheer van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten.
Het programma zal bestaan uit muziek uit de kleurrijke Italiaanse Renaissance en Barok.
Het uit ca. 1775 daterende historische kabinetorgel wordt toegeschreven aan de huisorgelmaker Anthonie Meyer te Amsterdam. Het bevat zeven registers.
Holpijp 8′ bas/disc.
Prestant 8′ disc.
Prestant 4′
Fluit 4′ bas/disc.
Roerquint 3′ bas/disc.
Octaaf 2′ bas/disc.
Terts 1 3/5 disc.
De klavieromvang is C – e”’.
Stemming: Neidhardt “für die Kleinstadt”
Jan de Viet studeerde orgel en clavecimbel aan de conservatoria van Arnhem en Utrecht bij Bert Matter, Stephen Taylor en Kees Rosenhart. Hij volgde enige masterclasses w.o. “Franse orgelmuziek uit de Barok” bij Jean Boyer te Houdan en “Italiaanse orgelmuziek uit de 17e eeuw” bij Lieuwe Tamminga te Bologna.
Hij gaf orgelconcerten in Nederland, België en Duitsland.
Hij was werkzaam als organist a.i. van de Pieterskerk, de Eglise Wallonne, te Utrecht en organiseerde en gaf aldaar concerten als artistiek adviseur van de Stichting Huisorgelcollectie Pieterskerk. Eveneens was hij als organist verbonden aan de Grote Kerk te Bergen op Zoom en de N.H. Kerk te Steenbergen.
Sinds de oprichting in het jaar 2000 is hij in de functie van artistiek adviseur, programmeur van de concertseries, verbonden aan de Stichting Anthonie Keldermans Concerten. Deze stichting cultiveert het Oude Stadhuis van Tholen als concertlocatie met een deels museale vaste collectie toetsinstrumenten, teneinde deze historische locatie door te ontwikkelen tot museum van historische muziekinstrumenten, die daarin eveneens concertant kunnen functioneren.
Aanvang: 15.30 uur
Entree: vrije gift
Info en Facebook: www.keldermansconcerten.nl
Sluit jij aanstaande zaterdag 7 september aan voor een unieke dorpswandeling in Sint-Maartensdijk? Elke eerste zaterdag van de maand t/m september neemt een dorpsgids je mee door de straten van Sint-Maartensdijk en vertelt je van alles over de geschiedenis van het dorp. De wandelingen starten om 11.00 uur vanaf de pomp op de markt. Kosten zijn 5 euro per persoon. We zien je graag!
Ook in Tholen wordt er elke zaterdag t/m september een vaste rondleiding aangeboden. Deze starten om 11.00 uur vanaf Hotel Tholen. Kosten: € 5,- p.p.
Op zaterdag 7 september is er een fancy fair van de Juliana van Stolbergschool in Smerdiek. De start is om 11.00 en de parkeerplaatsen voor de nieuwe school mogen gebruik worden van de gemeente voor kraampjes.
Deze dag staat in het teken van het afscheid van juf Willy die 46 jaar verbonden is aan deze school. Iedereen is van harte welkom.
Op zaterdag 7 september organiseert wandelsportvereniging Oosterscheldestappers uit Sint Maartensdijk voor de 12e keer de Thoolse Wandelmarathon.
Een mooie gelegenheid voor wandelaars natuur of rustgenieters om deel te nemen aan deze wandeltocht. Loop mee U weet het bewegen is goed voor de gezondheid.
De afstanden die gelopen kunnen worden zijn 42,195—31,650—21,100—10,55 en 6 kilometer.
Deelnemers kunnen op zaterdag 7 september starten en finishen vanuit het sport en gemeenschapscentrum Haestinge aan de Sportlaan in Sint Maartensdijk.
De startlocatie is vanaf 7:00 uur open voor inschrijving en dan kunt U nog een kopje koffiedrinken voordat U vertrekt.
Op het terrein van Weggemans aan de Sportlaan en in de directe omgeving van Haestinge is volop parkeergelegenheid aanwezig.
De vertrektijden zijn van 42,195 van 7:30 uur tot 8:30 uur—31,650 van 7:30 uur tot 9:00 uur–21,100 van &:30 uur tot 11:00 uur- 10,550 en 6 kilometer van 8:30 uur tot 13:30 uur.
De sluiting van deze wandeldag is om 17:00 uur dan verwachten wij dat alle wandelaars binnen zijn.
Iedereen wel of geen lid van een vereniging die eens lekker wil wandelen langs of in de nabijheid van het Nationaal Park Oosterschelde is van harte welkom.
Gewandeld wordt er over (zee)dijken met prachtige vergezichten op de Bevelanden, Brabant, de havens van Antwerpen, de Zeelandbrug, Schouwen Duiveland en de Oesterdam.
De inschrijfgelden zijn 4,50 euro voor de 42,2 31,5 en 21,1 en 3,50 euro voor de 10,5 en 6 kilometer inclusief verzorging.
Alle routes worden met pijlen aangegeven en aan de start krijgt U ook nog een routebeschrijving. Er wordt grotendeels gewandeld over verharde paden maar ook bospaden in de natuurgebieden.
De routes zijn tevens geschikt voor Nordica walkers en de hond mag ook mee mits aangelijnd. Onderweg kunt U terecht voor koffie soep een broodje of een drankje.
Controleposten met voldoende toiletgelegenheid treft U aan met tussenpozen van ongeveer 7 kilometer.
Gediplomeerde EHBO’ers zijn op alle routes aanwezig voor eventueel wandelletsel en verkeersregelaars zorgen ervoor dat U veilig de weg over kan steken.
De organisatie staat onder auspiciën van de KWbN wandelbond Nederland.
Voor verdere informatie kunt U terecht op www.oosterscheldestappers.nl.
Kom zaterdag 7 september naar Sint Maartensdijk en wandel gezellig met ons mee.
De veertienjarige Joe is het enig kind van huisvrouw Jeanette en golfleraar Jerry. Het gaat steeds slechter met het huwelijk van zijn ouders en wanneer Jerry zijn baan verliest, besluit hij te gaan meedoen aan de strijd tegen de bosbranden in de nabijheid tegen de Canadese grens. Joe en zijn moeder zijn gedwongen verder hun plan te trekken om het hoofd boven water te houden. Het wordt er niet beter op wanneer zijn moeder verliefd wordt op een andere man die enkel vriendelijk doet tegen Joe om zo bij zijn moeder in bed te kunnen kruipen.
Vrijdag 6 september
Zaal open 19.30 u – Start film 20.00 u
Entree €6
Tickets via Kaartverkoop – Kunstkamer Holland Huis (kkhh.nl)
of aan de deur van Kunstkamer Holland Huis, Laban Deurlostraat 28 te Scherpenisse
De gespreksochtenden bieden gelegenheid om in alle rust en ruimte met elkaar van gedachten te wisselen. Dat doen we aan de hand van een thema. Daarbij lezen we onder meer een tekst of gedicht, luisteren we naar muziek en bekijken we een toepasselijk kunstwerk. De gesprekken worden geleid door onze eigen voorganger Richard van der Keur.
Het thema van de gespreksochtenden wordt opengelaten zodat Richard in kan spelen op thema’s waar deelnemers mee komen.
Datum: Woensdag 4 september 2024
Aanvangstijd: 10.00 uur
Plaats: Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Tholen, Oudelandsestraat 11, Tholen
Begeleiding: Richard van der Keur
Toegang: Vrije gift
Op dinsdag 3 september is er in verenigingsgebouw De Wingerd” (Nieuwe Pad 1) in Tholen een “open repetitie avond” van het IMT.
Heb je al lange tijd overwogen om eens een keer een repetitie bij te wonen van het koor, dan is deze avond een geschikt moment, want het koor start dan met het instuderen van nieuwe liederen.
Het koor staat sinds vorig jaar onder leiding van dirigent Bert Moll.
Bert Moll is een zeer ervaren musicus, die o.a. ook het bekende Urker Mannenkoor Hallelujah dirigeert. Op deze avond, die om 20.00 uur begint, zijn alle (jonge) mannen van harte welkom.
Als je vooraf een e-mail stuurt naar sec@imt-tholen.nl zorgen we dat er muziek voor je gereed ligt.
Voor meer informatie over het koor zie: www.imt-tholen.nl
Zaterdagmiddag 31 augustus zal het koninklijke instrument viola da gamba het 15e eeuwse Oude Stadhuis van Tholen in de sfeer van een Muziekpaleis brengen.
Gambistes Maaike Boekholt en Marike Tuin bespelen deze fijnbesnaarde instrumenten op uitnodiging van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten.
De eens zo geliefde viola da gamba is in de tweede helft van de achttiende eeuw verdrongen door de cello, die beter paste in het orkest. Echter, de mooie overgeleverde instrumenten, de talloze traktaten en de vele afbeeldingen op schilderijen getuigen van de populariteit van de gamba in de renaissance en barok. Het instrument was geliefd omdat geen enkel ander instrument zo goed de emotie van de menselijke stem kon imiteren. Er klinken werken van de mysterieuze Monsieur de Sainte-Colombe, van de aan het hof van de Zonnekoning werkende François Couperin en van de Amsterdamse Johan Schenck.
Marike Tuin begon haar studie ‘moderne’ cello aan het Utrechts Conservatorium bij Lenian Benjamins maar stapte na enige tijd over op barokcello. Ze voltooide deze studie aan het conservatorium van Amsterdam, waar ze achtereenvolgens bij Wouter Möller en Jaap ter Linden studeerde. Met haar gambastudie begon ze in Ierland, waar ze les kreeg van Sarah Cunningham. Ze vervolgde haar studie bij Philippe Pierlot en Anneke Pols aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Marike nam deel aan orkestprojecten onder leiding van o.a. Gustav Leonhardt, Jos van Immerseel en Philippe Herreweghe en volgde masterclasses cello en gamba bij o.a. Wieland Kuijken, Jordi Savall, Roel Dieltiens en Paolo Pandolfo.
Marike speelde in kamermuziekgroepen en barokorkesten als Barokopera Amsterdam, het Luthers Bach Ensemble, Barockorchester Le Chardon en het Apollo Ensemble en maakt deel uit van cellokwartet Gut Feelings en het Margaretha Consort.
Maaike Boekholt studeerde viola da gamba bij Freek Borstlap aan het Brabants Conservatorium en behaalde haar Solistendiploma aan het Utrechts Conservatorium bij Anneke Pols.
Als soliste en continuospeelster gaf zij vele concerten over de hele wereld. Ook werkte zij mee aan talrijke televisie-, radio- en cd-opnamen in binnen- en buitenland.
Maaike gaf concerten tijdens o.a. het Festival voor Oude Muziek in Utrecht, het Festival van Vlaanderen, de Innsbrucher Festwochen der Alten Musik, het Festival van Ambronay, het Schleswig-Holstein Musik Festival en het Festival van Kopenhagen. Ieder jaar speelt ze in het hele land als soliste in de Matthäus- en Johannes Passion.
Maaike is actief in verschillende kamermuziekensembles: La Primavera, Margaretha Consort en Quadrivium. Met diverse ensembles haalde zij prijzen: tijdens verschillende edities van het Internationaal Van Wassenaer Concours o.a de prijs van het beste Nederlandse ensemble en de publieksprijs en de vriendenprijs bij de Organisatie Oude Muziek. Maaike is docente viola da gamba in Den Bosch en Weert en zij geeft regelmatig cursussen in binnen- en buitenland.
Aanvang: 15.30 uur
Entree: vrije gift
Info en Facebook: www.keldermansconcerten.nl
Het Stadhuisconcert van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten op zaterdagmiddag 24 augustus staat in het teken van het galante clavichord.
Dit uiterst subtiele warm-klinkende klavierinstrument was in de 18e eeuw zeer geliefd. Maurits Koelmans zal in een gevarieerd programma alle facetten van het clavichord tot klinken brengen.
Het clavichord in de Raadzaal van het Oude Stadhuis van Tholen , een replica naar J. H. Silbermann, is door maker T. Faber ter bruikleen gesteld als toevoeging aan de Keldermans Collectie van muziekinstrumenten van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten.
In de eerste helft van de achttiende eeuw verliest de geleerde, hoog-polyfone barokke stijl die bij Johann Sebastian Bach zijn hoogtepunt bereikt aan populariteit. Men gaat op zoek naar manieren om in dunnere texturen lichtere, elegantere muziek te schrijven. Johann Sebastian vindt dit oninteressant en blijft, ondanks een klein aantal experimenten, in zijn vertrouwde stijl componeren, hoewel zijn collega’s hem hopeloos ouderwets vinden. Zijn kinderen zitten dus klem tussen deze twee polen; enerzijds krijgen ze van hun vader een waanzinnige opleiding in de oude, uit de gratie gevallen stijl, anderzijds is de realiteit dat daarmee in hun generatie geen brood te verdienen is. Carl Philipp schrijft in een hoogst persoonlijke stijl, gekenmerkt door frequente abrupte wisselingen van affect. Toch wordt hij sterk beïnvloed door de nieuwe galante stijl, hoofdzakelijk in de gebruikte texturen. Maar de enorme rijkdom aan harmonische mogelijkheden die hij van zijn vader heeft meegekregen laat hem niet los. Met name in de vrije fantasieën grijpt hij de kans om deze mogelijkheden te verkennen. Johann Christian Bach echter kiest eieren voor zijn geld en wordt één van de belangrijkste exponenten van de galante stijl. Zo wordt hij een bewonderd voorbeeld en belangrijke leraar voor niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart.
Maurits Koelmans behaalde zijn bachelordiploma piano bij Frank Peters en vervolgens zijn masterdiploma fortepiano bij Olga Pashchenko aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij volgde eveneens lessen improvisatie en basso continuo bij Miklós Spányi en Kris Verhelst. Hij volgde masterclasses bij onder meer Clive Brown, Pierre Goy en Maarten Ornstein en was reeds te horen in onder meer Musis Sacrum, Orpheus Apeldoorn en, op uitnodiging van de Van Swieten Society, TivoliVredenburg. Ook was hij repetitor in meerdere producties van het Orkest van de Achttiende Eeuw. Momenteel studeert hij fortepiano en improvisatie aan de Schola Cantorum Basiliensis, bij Edoardo Torbianelli en Markus Schwenkreis.
Aanvang: 15.30 uur
Entree: vrije gift
Info: www.keldermansconcerten.nl