Agenda-archief

“The Voice of Violin” in Oude Stadhuis Tholen

Start datum: maandag, 20 juli 2020

Eind datum: zondag, 26 juli 2020

Zaterdagmiddag 25 juli zullen violiste Camilla van der Kooij en pianiste Josje Goudswaard in gangbaar klassiek kamermuziekensemble verband een minder gangbaar divers programma presenteren. Uitgenodigd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten spelen zij tijdens het Stadhuisconcert in Tholen het programma dat de intrigerende titel ” The Voice of Violin ” heeft meegekregen.

De stem van de viool is door de eeuwen heen door vele componisten gebruikt om hun muziek te zingen. Bijvoorbeeld in kerkelijk verband (Erbarme Dich – J.S. Bach), in een vrolijk stukje kamermuziek (Allegro KV 305 – W.A. Mozart), in een opzwepende dans (Hongaarse dans no. 5- J.Brahms) en zelfs in spannende piratenfilms (Themes from Pirates of the Carribean” – John Williams)​​​        ​​​ 

Violiste Camilla van der Kooij begon als vierjarige met vioollessen. 
Op haar twaalfde werd ze toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze studeerde bij Hans Scheepers. Ze vervolgde haar opleiding aan het Conservatorium van Rotterdam, bij Vaclav Novak en Andras Czifra. Daarna studeerde zij Muziekproductie aan het conservatorium in Den Haag. Camilla won verschillende prijzen o.a. bij het Prinses Christina Concours en het Inter-Provinciaal Muziekconcours. Zij speelde live op radio 4 en soleerde in de serie Kamermuziek op de Zondagochtend van De Doelen in Rotterdam. Naast klassieke muziek heeft Camilla zich gespecialiseerd in improvisatie en popmuziek. Zo maakt zij strijkers-arrangementen en speelt zij viool op CDs van bekende Nederlandse artiesten, veelal met het Red Limo String Quartet, een gerenommeerd strijkkwartet met geheel eigen karakter, gespecialiseerd in popmuziek en improvisatie. Dit kwartet won verschillende prijzen en is geregeld te zien op radio en televisie.

Pianiste Josje Goudswaard begon op vijfjarige leeftijd met het volgen van pianolessen. Zij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium o.a. bij Milla Baslawskaja en David Poliakin en zij studeerde af onder de bezielende leiding van Michael Davidson. Josje volgde verschillende masterclasses liedbegeleiding, onder andere bij Rudolf Jansen en Tan Crone. Als soliste en begeleidster trad zij op door heel Nederland. Zij volgde arrangeer- en compositielessen bij Willem van Merwijk en Nuno Torres Marques. Zij componeerde onder de internationale pseudoniem Donna Verdell al vele pianowerken welke, behalve in Nederland, ook worden uitgegeven in onder andere Duitsland, Engeland en Australië.

Aanvang 15.30 uur. Vereiste reservering via e-mailadres dat is vermeld op www.keldermansconcerten.nl
De toegang is gratis, bij de uitgang wordt een ruimhartige gift dankbaar in ontvangst genomen.
Na het concert bespeelt Richard de Waardt het carillon van het Stadhuistorentje.

Stadhuisconcert

Datum: zaterdag, 11 juli 2020

Tijd: Aanvang 15.30 uur

Locatie: Oude Stadhuis in Tholen

Het Vlaamse viool-piano duo Fedra Coppens en Peter Verelst zal in het programma met de veelzeggende titel “Smachtende lyriek” een klankbeeld geven van de vioolkunst die in de periode van de Romantiek uitgroeide tot een uiterst expressieve presentatie van techniek en voordracht. De kamermuziek ontwikkelde in die zin tot welhaast orkestrale allure.
Het duo zal in werken van de Hongaar Ernö Dohnányi , de Pool Karol Szymanovsky en de Brit Edward Elgar deze ontwikkeling ten volle etaleren.

Fedra Coppens studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Zij behaalde haar Meesterdiploma met onderscheiding.
Kamermuziek uitvoeren is voor Fedra een muzikale uitlaatklep. De lijst met concerten en collega-musici met wie ze reeds concerteerde is lang. Sinds enkele jaren vormt zij een vast duo met de pianist Peter Verelst, met wie ze samen graag grasduint in de verborgen hoekjes van het repertoire. Zo trachten zij ten onrechte in vergetelheid geraakte componisten te rehabiliteren en hun werken naast die van de gevierde componisten een plaats te geven op het concertpodium.

Aanvang 15.30 uur. Voor de noodzakelijke reservering zie het e-mailadres op keldermansconcerten.nl
Toegang vrij, vrije gift na afloop.

Na het concert bespeelt gemeentelijk beiaardier Richard de Waardt het carillon van het Stadhuistorentje.

Zuid-Amerikaanse gitaar in Stadhuisconcert Tholen

Datum: zaterdag, 4 juli 2020

Tijd: Aanvang 15.30 uur

Het Stadhuisconcert in Tholen van zaterdag 4 juli staat in het teken van de gitaarmuziek uit Zuid-Amerika.

De Stichting Anthonie Keldermans Concerten nodigde de jonge getalenteerde Belgische gitarist met Baskische roots Jasper Iturrospe uit voor dit bijzondere programma dat de mysterieuze titel “Pauze na de stilte..” draagt. Eveneens speelt hij een werk van zijn landgenoot Toots Thielemans. Daarnaast speelt Jasper Iturrospe een eigen compositie: Sunday noon.

Sinds enkele jaren brengt Jasper zijn programma op diverse podia. Een gitaar programma dat voornamelijk bestaat uit Zuid-Amerikaanse muziek, beïnvloed door klassieke muziek, maar ook jazz, kleinkunst, Oosterse muziek en meer. Naast dit soloproject is hij actief met nieuwe projecten met andere musici, verschillende kunstvormen en werkte hij recent samen met het SAE institute Amsterdam voor het Mosaic Film Festival.

Hij volgde zijn masterstudie aan het Conservatorium van Amsterdam met gitaardocent Gabriel Bianco. Voordien volgde hij zijn bachelor studie bij Nederlands gitarist Enno Voorhorst aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hij groeide op in Antwerpen en volgde gitaarlessen bij Yvonne Azaert en Jan Depreter aan de Jozef van Poppel Academie en het Stedelijk Conservatorium van Mechelen.

Voor de vereiste reservering, zie het e-mailadres op keldermansconcerten.nl
Aanvang 15.30 uur.

Aansluitend bespeelt Gerard de Waardt het carillon van het Stadhuistorentje.

Stadhuisconcert met Vlaams tintje

Datum: donderdag, 25 juni 2020

Zaterdag 27 juni zal het Stadhuisconcert in Tholen in het teken staan van Vlaanderen, de Zuidelijke Nederlanden.

Jan de Viet, die tevens artistiek adviseur van de organiserende Stichting Anthonie Keldermans Concerten is, zal o.a. muziek uitvoeren van Vlamingen, en van naar en uit Vlaanderen uitgeweken musici. De Britten Peter Philips en John Bull vonden hun thuishaven in Brussel en Antwerpen, terwijl Vlaming Jean-Baptiste Loeillet in Londen zijn domicilie vond.
Abraham van den Kerckhoven is op zijn vaste stek in Brussel gebleven, o.m. als organist aan het zgn. Spaanse hof, en dat is soms in zijn flamboyante orgelmuziek merkbaar.

Tijdens het concert, dat de titel “Een rondje Vlaanderen” heeft meegekregen, worden vier prachtige instrumenten bespeeld die permanent in het Oude Stadhuis van Tholen staan opgesteld. Het gaat om een clavecimbel (zie foto) en een virginaal, kopieën naar Joannes Ruckers, een telg uit de beroemde dynastie van Antwerpse clavecimbelmakers uit de 16e en 17e eeuw. Het tweede clavecimbel dat wordt bespeeld is een kopie van het bekende en fameuze clavecimbel uit 1747 van de eveneens Antwerpse maker Joannes Daniël Dulcken. Een authentiek museaal secrétaire-orgel, gebouwd in ca. 1835 door de Amsterdamse orgelbouwer Thomas Hofmeijer zal worden bespeeld in een Fantasia van A. v.d. Kerckhoven.
Na het concert bespeelt gemeentelijk beiaardier Richard de Waardt het carillon van het Stadhuistorentje.

Aanvang: 15.30 uur.
De toegang is vrij, bij de uitgang kan een welkome gift worden gedoneerd.
Voor noodzakelijke reservering, zie
info: www.keldermansconcerten.nl

Stadhuisconcerten

Start datum: zondag, 14 juni 2020

Eind datum: zaterdag, 20 juni 2020

Tijd: 15.30 uur

Locatie: Ouden stadhuis van Tholen

Op zaterdagmiddag 20 juni om 15.30 uur zullen de traditionele Stadhuisconcerten die worden georganiseerd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, met in achtneming van de RIVM voorschriften, starten.

Diversiteit
Hoewel er dit seizoen geen vocalisten deelnemen, zal de reeks worden uitgevoerd door instrumentalisten die trachten hun muziekinstrumenten te laten zingen met intense muzikaliteit. Eén van de 10 concerten draagt zelfs de titel: The voice of violin. Dit concert wordt gegeven op 25 juli door violiste Camilla van der Kooij en pianiste Josje Goudswaardt.

De diversiteit van de serie bestaat niet alleen uit verschillende instrumenten maar uit zich ook in de repertoirekeuze. Een tweede viool-piano duo zal o.a. de hoogromantische sonate van Edward Elgar uitvoeren. Eveneens zullen twee gitaristen zeer uiteenlopende programma’s uitvoeren: Jasper Iturrospe zal op de klassieke gitaar gloedvolle Zuid-Amerikaanse stukken spelen, terwijl Elly van Munster op een vroeg-Romantische gitaar stilistisch bijpassende muziek zal uitvoeren. Nog een tokkelinstrument staat op het programma: de harp wordt bespeeld door Minou Hendriksen-den Hals. Zij neemt u mee op een muzikale rondreis door Europa.

Tijdens het slotconcert op 22 augustus worden de snaren subtiel gestreken door het Viride Kwartet met strijkkwartetten van Haydn en Mendelssohn.

Muziekinstrumenten in het Oude Stadhuis
Uiteraard zullen ook de muziekinstrumenten die in het Oude Stadhuis aanwezig zijn, waaronder een aantal van museale importantie, in de serie Stadhuisconcerten worden opgenomen. Op 27 juni bespeelt Jan de Viet een viertal instrumenten: een virginaal, twee clavecimbels en het historische Hofmeyer secretaireorgel. In het programma: Een rondje Vlaanderen, wordt de muzikale beïnvloeding naar en door de zuidelijke Nederlanden belicht.

Uiteraard neemt de fraaie Julius Feurich-vleugel een prominente plaats in de serie in, zowel solistisch als in duo verband.
De concerten worden dan ook geopend met een bijzonder soloconcert door de jonge pianist Martin Oei. Van het concert dat in maart de première zou beleven in het Concertgebouw te Amsterdam speelt hij het tweede deel als werkelijke première in Tholen.

Voorschriften
De voorschriften van het RIVM betekenen dat in het Oude Stadhuis 18 zitplaatsen op 1,5 meter afstand staan opgesteld. Reserveren is verplicht en kan via het e-mailadres dat staat aangegeven op de website, eveneens info livestream en opname:
www.keldermansconcerten.nlkeldermansconcerten.nlwww.keldermansconcerten.nl

Tentoonstelling

Fout: svp datum opnieuw instellen.

Tijd: 11.00 - 17.00 uur

Locatie: Laban Deurloostraat 28, Scherpenisse

In Kunstkamer Holland Huis te Scherpenisse zal op 7 maart om 15.00 u. de tentoonstelling ‘Door de jaren heen’ van Josien Molenaar uit Tholen worden geopend.

Na het volgen van de kunstacademie, de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam (1968- 1973), legde Josien zich toe op de grafische kunsten, en wel het etsen. De omvangrijke serie prenten die daaruit voortkwam was in die tijd te zien tijdens verschillende exposities in
kleine musea in Nederland en Noorwegen. Rond 1982 begon ze het schilderen met olieverf te onderzoeken. Aanvankelijk het Abstract expressionisme en wat later figuratief werk. Ze bleef geboeid door het beeld als taal en verhalen. Naast de schilderijen werkte ze in die periode ook aan illustraties. Hiervan is ook iets te zien tijdens deze tentoonstelling.

Gaandeweg wilde Josien echter de verhalen loslaten en vanaf 2018 begon dan ook haar onderzoek naar abstract werk wat uitsluitend uit kleur en vorm bestaat zonder verwijzing naar de realiteit. ‘Door de jaren heen’ is een reis in beelden langs deze verschillende periodes in haar leven.

De tentoonstelling loopt tot 25 april en is te bezoeken op zaterdag 4 april tussen 11.oo u. en 17.oo u. en tijdens openingsuren van de reguliere Kunstkamer activiteiten.

Bezoekadres Laban Deurloostraat 28, Scherpenisse

NLdoet bij Zorgonderneming EQuiMio

Datum: zaterdag, 14 maart 2020

Locatie: zorgonderneming EQuiMio

Op zaterdag 14 maart doet zorgonderneming EQuiMio mee met NLdoet, de nationale vrijwilligers dag van het Oranje Fonds. De zorgonderneming is op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen om de zorgboerderij weer helemaal klaar te maken voor de lente.

Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn er grote en kleine klussen gepland. Zo willen we een mooi nieuw zwembad aanleggen met een houten ombouw en een gezellig terras erbij. Ook gaan we het erf opruimen en willen we de schuurdeuren van een nieuw laagje verf voorzien. Hierbij kunnen wij ieders hulp goed gebruiken. Er is voor iedereen wel wat te doen, van lichter tot wat zwaarder werk.

Doe je mee? Het team en de deelnemers van de zorgboerderij zullen je inzet erg waarderen.
Heb je zin in een actieve, gezellige buitendag, waarin je de sfeer van EQuiMio, met paarden en andere dieren, kunt proeven? Geef je dan op via info@equimio.nl of 06-16418258.
Voor een lunch wordt gezorgd.

Opruimactie

Datum: zaterdag, 14 maart 2020

Zaterdag 14 maart, tijdens NLdoet, wordt weer een opruimactie georganiseerd langs de oevers van de Ooster- en Westerschelde. In de gemeente Tholen zijn drie locaties waar vrijwilligers aan de slag kunnen om de Oosterschelde weer een stukje schoner te maken.

Locaties
Op onderstaande locaties in de gemeente Tholen worden van 10.00 tot 12.00 uur de handen uit de mouwen gestoken door vrijwilligers. Op iedere locatie is een coördinator aanwezig.

Tholen:
verzamelen bij het strandje aan de Bergse Diepsluis
Sint-Maartensdijk:
verzamelen bij Familie Mol, buitendijk Heideweg
Sint Philipsland en Anna Jacobapolder:
verzamelen bij het Veerhuis, Rijksweg 5.

Aanmelden:
Trommel vrienden en familie op, doe laarzen aan, neem handschoenen mee en help de troep langs de Oosterschelde te verminderen. Vooraf aanmelden kan via www.nldoet.nl:

Aanmelden voor locatie Tholen;
Aanmelden voor locatie Sint-Maartensdijk;
Aanmelden voor locatie Sint Philipsland.

De aanmelding wordt doorgestuurd naar de coördinator van de gekozen locatie.

Unieke getijdengebieden
De Ooster- en Westerschelde zijn unieke getijdengebieden in Nederland. Door de voortdurende beweging van eb en vloed blijft tijdens laagwater vaak plastic en andere troep liggen langs de oevers. Voor veel dieren en vogels zijn die drooggevallen gebieden van groot belang voor hun voedselvoorziening, maar zij zien vaak het verschil niet tussen iets eetbaars of afval. Daarom zijn schone oevers belangrijk. In heel Zeeland werken de Zeeuwse gemeenten samen met DOW, HZL, Hoge school Zeeland, Havenbedrijf Antwerpen, Natuurmonumenten, Nationaal Park Oosterschelde, de Zeeuwse NMEcentra en Rijkswaterstaat samen om de Ooster- en Westerschelde weer een stukje schoner te maken tijdens de opruimactie op 14 maart.

Meer informatie
Meer informatie over andere opruimlocaties in Zeeland is te vinden via www.schoonzeeland.nl.
Aanmelden als Supporter van Schoon kan via www.supportervanschoon.nl.

Jaarvergadering Sien – Regionale Commissie Tholen

Datum: dinsdag, 10 maart 2020

Tijd: Aanvang: 21.30 uur

Locatie: oonzorgcentrum Sassegrave, Laban Deurloostraat 19, Scherpenisse

Op dinsdag 10 maart houdt de regionale commissie Tholen van Sien weer haar jaarvergadering.

Het gospelkoor ‘Polyhymnia’ uit Oud-Vossemeer hoopt ook dit jaar weer haar medewerking te verlenen. Het koor zal ook optreden met leden van de catechesegroep.
Er wordt een prachtige video getoond met als titel ‘Werk in uitvoering’ en traditiegetrouw is er in de pauze een verloting.

De jaarvergadering vang aan om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Deze vergadering wordt gehouden in Woonzorgcentrum Sassegrave, Laban Deurloostraat 19, Scherpenisse

Muzikale dienst

Datum: zondag, 8 maart 2020

Tijd: 16.00 uur

Locatie: Ichtuskerk

Na het succes van een prachtige muzikale dienst vorig jaar hebben verschillende muzikanten opnieuw het initiatief genomen om een dienst te organiseren vol met muziek en zang.

De band bestaat uit leden van de Ichthuskerk. Er zullen opwekkingsliederen maar ook liederen van Lauren
Daigle, Casting Crowns, Chris Tomlin en Band LEV ten gehore gebracht worden. Een heel gevarieerd
programma met heerlijke meezingers, mooie luisterliederen, persoonlijke
(korte) verhalen en gebed.

Kortom een heerlijke muzikale middag voor jong en oud. Iedereen is welkom op zondag 8 maart om 16.00 uur.