Windbroke

Windbroke
Neem vier muzikale Zeeuwse mannen-van-een-zekere-leeftijd, een grote dosis liefde voor authentieke Keltische muziek, een flinke bak humor en relativerend vermogen, en je krijgt de Zeeuwse folkband Windbroke! Hoe verschillend het pluimage van de heren ook mag zijn, de afzonderlijke ontdekking van het Keltische genre in de folkmuziek bracht hen jaren geleden samen. Inmiddels is een hechte vriendschap ontstaan en dat hoor en zie je terug in de performance die het gezelschap neerzet.

Historie
Windbroke en zijn voorlopers hebben een geschiedenis die teruggaat tot 1995. De huidige bezetting ontstond in 2013. Sindsdien timmeren de mannen uit Vlissingen en omstreken behoorlijk aan de weg en is hun agenda gevuld met optredens, projecten en toertjes. In 2018 doet de band weer een toer langs kerken, dit keer ter gelegenheid van de release van de tweede cd.

Muziekstijl
De kenmerkende luister-folk die windbroke speelt is afkomstig uit streken die ooit zijn beïnvloed door Keltische culturen zoals dat niet alleen in Ierland en Schotland, maar ook in Frankrijk en Spanje het geval is. Dit levert een sterk afwisselend programma op van liederen en instrumentale nummers die tranen trekkend melancholiek zijn, tot vrolijk, ritmisch of opzwepend. Hierin bewandelt de band niet de gebaande paden maar kiest voor minder bekende muziek uit de rijke Keltische traditie.

Beagnach, bijna perfect!
Beagnach is de titel van het tweede album van Windbroke. “Beagnach” is Gaelic en betekent “Bijna”.. De nummers op deze cd zijn namelijk bewust nét niet zo gepolijst en clean als je zou verwachten, maar “Beagnach” perfect zoals de gezongen verhalen of de traditionele tunes in de pub zouden klinken. Daarom hoor je in deze live en in één track opgenomen nummers zo goed het plezier en enthousiasme terug dat deze bescheiden maar gedreven Zeeuwse muzikanten bindt. Kortom een album met maar liefst 16 “Natuurlijke pareltjes en ruwe diamanten”.

Even voorstellen:

Jan van Wallenburg: Nestor en levensgenieter. Bespeelt chromatische en diatonische fluiten op fabuleuze wijze. Praat daarnaast het hele programma op meer dan humoristische en wetenswaardige wijze aan elkaar.

Jaap van Liere: Deze muzikale duizendpoot bespeelt meer instrumenten dan er snaren op een gitaar zitten. Heeft het hele programma prettige keuzestress tussen Accordeon, Gitaar, Banjo, Mandoline, Whistles, Mondharmonica en zang.

Ed van der Kuijl: Het vocale talent, neemt met zijn fenomenale stembereik de meeste songs voor zijn rekening. Daarnaast bespeelt hij de gitaar in de kenmerkende DADGAD stemming.

John van Rossum: Bespeelt het meest fascinerende en tot de verbeelding sprekende instrument; de Bodhrán; een Ierse Lijsttrommel die niet alleen ritme maar ook toon produceert.