Home Onthulling stroomgatsteen in Stavenisse

Onthulling stroomgatsteen in Stavenisse

Maandagmiddag  om 15.00 uur is in Stavenisse de ‘Tholensteen’ onthuld door burgemeester Ger van de Velde-de Wilde en Koos Hage. De steen is voor de gemeente Tholen de afronding van het ‘Project markering stroomgaten 1953’.

Eind september zijn alle stroomgaten die in 1953 in de dijken van Sint Philipsland (4) en Tholen (9) ontstonden, gemarkeerd met een basalt stroomgatpaaltje bovenop de dijk, precies daar waar in 1953 die diepe gaten zaten. Stroomgaten zijn gaten die zo diep uitgeschuurd zijn dat het zoute zeewater hier dag en nacht de polders in- en uitstroomde; dit waren dan ook de moeilijkst te dichten gaten.

Tholensteen

De Tholensteen, een stroomgatensteen, is een ronde zwartgranieten steen van 150 cm doorsnee en 40 cm hoog, met daarop de kaart van de gemeente Tholen, situatie 1953. Alle Stroomgat-paaltjes, genummerd SP01 – 04 en TH01 – 09, zijn hierop aangegeven, compleet met datum waarop de gaten zijn gesloten. Ook de ondergelopen polders zijn aangegeven, eveneens met datum van droogvallen. De tekst in cirkels rondom de kaart bevat informatie over de ramp met onder meer het aantal slachtoffers die de Stormvloed 1953 in onze gemeente heeft geëist.

De Tholensteen, gelegen schuin tegenover het oude raadhuis (hoek Voorstraat/Stoofdijk), nu het Watersnoodhuis, vertelt zo op hoofdlijnen het verhaal van de verschrikkelijke ramp die onze eilanden trof; de steen is een aanleiding om in het Watersnoodhuis meer over de ramp te weten te komen, maar zeker ook een reden de stroomgatpaaltjes op te zoeken.

Burgerinitiatief

De onthulling door burgemeester Ger van de Velde-de Wilde, vond plaats in bijzijn van ontwerper en initiatiefnemer van het ‘Project Stroomgaten 1953’, Koos Hage en Flip de Rijke, voorzitter van Stichting Actief Stavenisse, welke de aanvraag deed deze steen in Stavenisse te plaatsen.