Home Advertentie Zo heb je wijn nog nooit bekeken

Zo heb je wijn nog nooit bekeken

920
0

Drink jij graag met vrienden een wijntje in het weekend? Vroeger werd wijn gezien als een drank met bovennatuurlijke krachten en zagen de Grieken wijn als het bloed van Dionysos. Het drinken ervan was dan een sacrament of de vervanger van bloed bij offer taferelen.

Wijn is al eeuwen oud. Er zijn resten van potten in Georgië gevonden met sporen van wijnsteenzuur die zo’n 8000 jaar oud zijn. De kennis over wijn en wijnbouw kwam door handel met Libanon en Palestina in het oude Egypte terecht. Volgens de afbeeldingen zo rond 3000 v.Chr. Een 1000 jaar later zijn de eerste druivenstokken naar Griekenland vervoerd van waaruit de wijnranken later naar Zuid-Italië zijn gegaan en via het midden van Italië naar de rest van Europa.

Vandaag de dag wordt bijna overal in de wereld wijn gemaakt. Al jaren zijn Frankrijk en Italië veruit de grootste wijnproducenten. Op de voet gevolgd door Spanje. Maar ook de Verenigde Staten en China zijn grote wijnproducenten. Zelfs in Nederland neemt de wijnbouw toe.

Kruiken met hars
De wijnen vroeger werden bewaard in aardewerken kruiken. Deze kruiken, Amforen genaamd, waren eigenlijk te poreus om wijn in te bewaren. Daarom werd er hars aan de wijn toegevoegd.  De hars bleek nog meer voordelen te hebben. Niet alleen kon de wijn nu in de amforen bewaard worden, de wijn was ook nog langer houdbaar. De Grieken voegen daarom in de Restina, de bekendste Griekse wijn, nog steeds hars toe.

Drinken we nu wijn uit glazen, de eerste wijnen werden aangelengd met water in schalen geserveerd. Later werd de wijn geschonken in bekers. Maar namen we vroeger ook met een buidel als tas genoegen, tegenwoordig dragen we liever een mooie Cowboysbag. Net zo drinken we de wijn nu liever uit mooie (kristallen) glazen.

Ook het bewaren doen we iets anders. Inmiddels weten we dat het bewaren van de wijn op de juiste temperatuur moet wil je de smaak van de wijn kunnen blijven garanderen. Die juiste temperatuur is niet de temperatuur van je normale koelkast want daarin is de temperatuur te laag en fluctueert deze ook te veel. Beide zijn niet goed voor de smaak van de wijn. Voor de juiste temperatuur leg je wijn liever in een wijnklimaatkast. Deze speciale wijnkoelkast blijft goed op temperatuur. Je kunt ze kun je los neerzetten in je kamer of keuken maar je kunt ook voor inbouw wijnklimaatkast kiezen. Mooi geïntegreerd in je keuken dus.

Soorten wijn
Wijn is er in heel veel diverse soorten. Afhankelijk van de druif die gebruikt wordt maar ook door het proces van maken. We kennen allemaal de rode, witte en roséwijn. Maar wist je dat witte wijn ook van blauwe druiven gemaakt kan worden? Hierbij wordt dan alleen het druivensap, waar geen kleurstoffen in zitten, vergist. Roséwijn wordt ook gemaakt van blauwe druiven. Het verschil met het maken van rode en roséwijn is dat bij roséwijn de schillen binnen 24 uur van de most wordt gescheiden. Zo kan de schil van de druiven maar een bepaalde hoeveelheid kleurstof afgeven en krijg je de mooie roze kleur.

Nog een leuk weetje: in Frankrijk mogen alleen in de champagne bepaalde witte en rode wijnen gemengd worden om een roséwijn te maken.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in