Home Advertentie Zo bescherm je jouw kinderen op het internet

Zo bescherm je jouw kinderen op het internet

766
0

Tegenwoordig weten zelfs peuters al hoe ze een smartphone of tablet moeten gebruiken. Het is dus onvermijdelijk dat jouw kinderen uiteindelijk de enorme wereld die het internet heet, gaan ontdekken. Als ouders kan het best een uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat dit op een slimme en veilige manier gaat. Je wilt namelijk niet de hele tijd over hun schouder meekijken, maar je wilt wel zekerheid dat je je kind ook online kunt beschermen. Hieronder lees je wat je kunt doen om van het wereld wijde web een veilige speelplaats te maken voor je kinderen. 

Praat met je kind
Het klinkt misschien als een open deur, maar om ervoor te zorgen dat je kind veilig online gaat, is het essentieel om de dialoog aan te gaan. Vergelijk internet met de echte wereld, waar je ook niet met vreemden praat, of je kleren uitdoet of persoonlijke dingen deelt en wijs je kind op de gevaren van de online wereld, zonder dat je hem gelijk bang maakt. Wees eerlijk over de mogelijke risico’s maar benadruk vooral ook de vele voordelen die het internet te bieden heeft. Geef hier ook voorbeelden van en laat het zien, zodat je kind snapt wat wel en niet ok is. Zorg ervoor dat de dialoog open blijft zodat je kind weet dat hij bij jou terecht kan als er wel iets gebeurd is online waar hij zich niet prettig bij voelt.

Houd je eigen kennis op peil
De technologie ontwikkelt ontzettend snel. Vaak weten je kinderen nog meer over de nieuwste hypes en trends dan jij. Het is daarom belangrijk dat jij ook op de hoogte blijft van wat er speelt in de online belevingswereld van je kinderen. Zorg ervoor dat de verbinding goed blijft, niet alleen met je kind maar ook je internetverbinding. Door bijvoorbeeld een alles in 1 abonnement af te sluiten zorg je ervoor dat je internet, tv en telefoon goed geregeld zijn waardoor je kinderen minder snel geneigd zullen zijn elders te internetten, waar jij geen oogje in het zeil kunt houden. Ook nu is het belangrijk om in gesprek te blijven met je kinderen. Vraag wat ze bezig houdt, uit interesse niet enkel om ze te controleren, en zo blijf je zelf ook op de hoogte.

Zorg ervoor dat jouw online zaken op orde zijn
Er zijn flink wat dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het gebruik van internet zo veilig mogelijk is. Zorg er dan ook voor dat je deze dingen allemaal kunt afvinken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan goed werkende antivirussoftware, het uitschakelen of afplakken van webcams, en het inschakelen van programma’s die volwassen inhoud blokkeren wanneer je kinderen gebruik maken van het internet.

Word online vrienden
Vooral social media kan een wereld zijn waar een kind zich in kan verliezen. Helemaal wanneer het gaat om cyberpesten speelt social media een grote rol. Door je kinderen te ‘bevrienden’ en te volgen op social media zoals Instagram, tiktok en Facebook blijf je ook online in contact en kun je in gesprek gaan over het online gedrag van jouw kind of dat van anderen wanneer dat de verkeerde kant op dreigt te gaan.

Vergeet geen mobiele apparaten
Je hebt tegenwoordig veel verschillende manieren om je online te begeven. Natuurlijk kan dat via laptop of PC en smartphone, maar ook via de meeste gameconsoles kun je het web op of is er mogelijkheid om met elkaar te chatten of praten. Zorg ervoor dat je bij het nemen van deze maatregelen alle mogelijke apparaten meeneemt zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

10 + twintig =