Home Nieuws Zeeuwse molens doen recordpoging om aandacht te vragen voor molenaarsvak

Zeeuwse molens doen recordpoging om aandacht te vragen voor molenaarsvak

623
0

Alle draaivaardige molens in Nederland tegelijkertijd laten draaien. Dat is de bedoeling van de recordpoging op 9 april van de molenaars die aangesloten zijn bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars. In totaal gaat het dan om 1.200 molens in heel Nederland, waaronder 87 in Zeeland.

De actie is bedacht omdat het Gilde van Vrijwillige Molenaar vijftig jaar bestaat. “Ons doel is om ambacht van molenaar onder de aandacht te brengen”, vertelt Michel Dellebeke, de molenaar van de molen in Waarde. “We zijn sinds twee jaar immaterieel erfgoed, het is een leuke hobby. En er is altijd tekort aan vrijwillige molenaars.”

Niet genoeg mensen
In Zeeland hebben zich nu dertig molenaars aangemeld, zegt Dellebeke. “Het gaat niet lukken om alle molens in Zeeland mee te laten doen, want daar hebben we niet genoeg mensen voor.” Er zijn simpelweg meer molens dan molenaars. Dellebeke houdt van het vak. “In Waarde staat een molen van het oudste type in Nederland. Ik doe iets dat al eeuwen wordt gedaan, het is heel erg verweven met de geschiedenis, de natuur en de weerselementen.”

De recordpoging staat gepland voor zaterdag 9 april, van 11.00 tot 12.00 uur.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

10 − drie =