Van de vier Zeeuwse kandidaten die serieus kans maakten op een Kamerzetel, is er een die zeker is van een plekje in de Tweede Kamer. De anderen zijn afhankelijk van de kabinetsformatie en voorkeursstemmen.

Zeker
Dat Jacqueline van den Hil (VVD) in de Tweede Kamer zou komen, stond van begin af aan eigenlijk wel vast. Met een 25ste plek op de kieslijst van een partij die in de peilingen telkens tot ver in de dertig zetels werd gepeild, kon zij zich van tevoren al goed voorbereiden op een nieuwe toekomst in de Tweede Kamer.

Haar telefoon begon gisteren bijna te roken van de vele felicitaties die erop binnenkwamen “en dat ging de hele nacht door”, vertelt Van den Hil in het radioprogramma Zeeland wordt wakker. Maar ze vindt de persoonlijke felicitaties ook best raar “dat het om de persoon draait. Voor mij draait het om het grotere geheel”, zegt ze verwijzend naar het VVD-verkiezingsprogramma.

Onzeker
Iemand die dacht in dezelfde positie te verkeren als Van den Hil, is Joba van den Berg (CDA). Zij staat op zestiende plek op de kieslijst, maar het CDA komt in de voorlopige uitslagen niet verder dan vijftien zetels.

Het kan zijn dat Van den Berg zoveel voorkeursstemmen heeft gekregen dat ze alsnog direct in de Tweede Kamer komt. Maar het is niet iets waar ze rekening mee houdt. Ze houdt zelfs rekening met het tegenovergestelde; dat kandidaten lager op de lijst juist meer stemmen dan haar hebben gehaald “en zo over me heen springen. De Kamer in.” Dat ze niet direct is verkozen, is een bittere pil die Van den Berg moet verwerken. “Het is zoals Wopke Hoekstra zei: ‘Het is een teleurstelling. En teleurstellingen horen bij het leven.'” Een CDA-fractie zonder Van den Berg betekent ook dat het ‘directe korte lijntje met Zeeland’ wegvalt.

Maar de kansen op een Kamerzetel voor Van den Berg zijn nog niet helemaal verkeken. Daarvoor is het afwachten wat de kabinetsformatie brengt. Maakt het CDA deel uit van een nieuw kabinet dan is de kans groot dat Kamerleden doorschuiven naar een bewindspost. En dan is Van den Berg de eerste op de CDA-lijst die doorschuift naar de Tweede Kamer.

Vorig artikelWoninginbraak aan de Jonkheer van Vredenburchlaan, politie zoekt getuigen
Volgend artikelKoning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte in online ceremonie Four Freedoms Awards

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in