Home Nieuws Zeeland in top 3 bij ANWB-onderzoek recreatief fietsen

Zeeland in top 3 bij ANWB-onderzoek recreatief fietsen

387
0

Recreatieve fietsers stappen vaker op de pedalen en oordelen gunstiger dan vijf jaar geleden over de mogelijkheden om te fietsen in Zeeland. Recreatieve fietsers in Zeeland geven het fietsen in deze provincie een 8,4. Dat is goed voor een gedeelde tweede plek met Gelderland. De beste provincie om te fietsen is Drenthe (8,5). De provincies Overijssel, Friesland en Noord-Brabant delen de derde plaats (8,3). Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB.

Toch zien recreatieve fietsers ook verbeterpunten voor Zeeland. Kwaliteit en veiligheid van de fietspaden en wegen kunnen volgens 44% van de fietsers beter. Fietsers storen zich met name aan te smalle paden. Ook drukte op fietspaden, asociaal gedrag en snelheidsverschillen zijn voor een toenemend aantal fietsers een ergernis.

Bijna tweederde van de recreatieve fietsers maakt tenminste één of meerdere tochten per week. Zij leggen veel kilometers af; een gemiddelde tocht van een e-biker ligt tussen de 30 en 50 km, wielrenners leggen vaker tussen 50 en 70 km of meer af en ‘gewone’ fietsers zijn goed voor afstanden tot 30 km. Opvallend is dat het aantal ondervraagden dat een fietstocht vanaf een parkeerplaats begint, is toegenomen. Van 12% in 2016 naar 21% in 2021. Ook in andere provincies zien we dat met name e-bikers de auto met een fietsdrager gebruiken om een ander gebied te bereiken (gemiddeld in Nederland 25%).

Bijna de helft van de ondervraagden gebruikt een e-bike voor een recreatieve fietstocht in Zeeland. Dat is een forse groei vergeleken met 2016, toen het gemiddelde aantal 37% was, maar iets lager dan gemiddeld in Nederland (52%). De ANWB ziet een toename van het e-bike-gebruik onder alle leeftijden en in alle provincies.

Recreatief fietsen is één van de populairste vrijetijdsbestedingen onder Nederlanders. In het eerste coronajaar 2020 werden 30% meer recreatieve kilometers op de fiets afgelegd vergeleken met 2019. Het aantal verkochte e-bikes neemt enorm toe. In 2021 was meer dan de helft van het aantal verkochte fietsen een e-bike.

De ANWB wil dat mensen veilig en met plezier kunnen fietsen. Dat betekent veilige en geschikte fietspaden en voldoende voorzieningen onderweg voor fietsers. De ANWB voert dit onderzoek elke vier jaar uit om de kwaliteit van Nederland fietsland te monitoren.

Lees het onderzoek recreatief fietsen in Nederland en de uitkomsten per provincie op www.anwb.nl/recreatieffietsen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

veertien − twaalf =