Home Nieuws Zeeland bereidt zich voor op weersextremen

Zeeland bereidt zich voor op weersextremen

891
0

Gemeenten, waterschap en Provincie hebben samen afgesproken dat zij de negatieve gevolgen van hitte, wateroverlast, droogte en overstromingen willen beperken. Daarop letten ze bijvoorbeeld bij de aanleg van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen, maar ook bij groenbeheer en wegonderhoud. Dat legden ze vast in de Klimaatadaptatiestrategie voor Zeeland (KasZ). In deze strategie staat hoe we ons in Zeeland aanpassen aan het veranderende klimaat en omgaan met de gevolgen daarvan.

Zeeland klimaatbestendig in 2050. Dat is het doel voor de lange termijn. We hebben dus nog even tijd. “Dat betekent wel dat we nu de eerste stappen moeten zetten”, aldus gedeputeerde Anita Pijpelink.

Steentje wegdragen
Het veranderende klimaat raakt alle Zeeuwen. Tegelijkertijd kan elke Zeeuw zich aanpassen. Dan zijn de gevolgen van de veranderingen minder groot. Zo werden in Zeeuws-Vlaanderen 1.500 regentonnen verkocht met een kortingsregeling, plantten honderden Zeeuwen het vetkruid sedum op hun dak voor natuurlijke isolatie en ontvingen meer dan 30 scholen subsidie voor een groen schoolplein. Ook bedrijven kunnen zich onderscheiden met een duurzame omgeving. De komende jaren zullen in Zeeland tal van klimaatprojecten volgen. Niet alleen om voorbereid te zijn op weersextremen, maar ook om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Bijvoorbeeld door zuiniger te zijn met energie.

Met grote interesse wordt ook vanuit de Nationale programma’s gekeken naar onze Zeeuwse aanpak. Veel gemeenten zijn overigens al actief bezig om straten, pleinen en parken klimaatbestendig in te richten. Bijvoorbeeld door wegprofielen aan te passen of door regenwater af te voeren naar een sloot of greppel.”

Anita Pijpelink besluit: “Klimaatmaatregelen hoeven niet altijd veel te kosten, maar hebben op veel fronten meerwaarde. Juist die paar tegels uit de tuin dragen eraan bij dat je op straat en in jouw buurt droge voeten houdt tijdens een hevige regenbui. Een goede, luchtige bodem houdt water vast, voor droge tijden.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in