In de buurt van de Oesterdam is een zeearend om het leven gekomen. Hij is in botsing gekomen met een windturbine. Het gaat waarschijnlijk om een twee jaar oude zeearend die uit het natuurgebied Markiezaat komt. Boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap pleit voor een detectiesysteem bij windmolens om te voorkomen dat het nog eens gebeurt.

De dode zeearend werd zondagmiddag 28 augustus door een vogelaar gevonden en al snel werd duidelijk dat een klap van de windmolen de doodsoorzaak was. “Het is een beetje luguber”, legt De Jonge uit. “Dat beest is echt in stukken gehakt. De vinder zag ook eerst een paar poten liggen en vond later pas de rest. Daaruit kan je concluderen dat de zeearend een enorme klap heeft gehad.”

Van zeearenden zijn er niet zo veel in Nederland. De Jonge betreurt dan ook de dood van deze vogel. “Het is ontzettend jammer.” De dode zeearend is niet die van het koppel dat bij Sint Philipsland leeft. “Deze komt van het koppel dat leeft in en rondom het Markiezaatsmeer.”

Identificeren van een zeearend
Omdat er wordt geprobeerd de populatie van zeearenden in Nederland te verhogen, worden de dieren goed gevolgd. Maar het is niet de eerste keer dat er zo’n beest wordt geraakt door een windmolen. De boswachter pleit dan ook voor een detectiesysteem dat al bij meerdere windparken is geïnstalleerd. “Dan zit er een camerasysteem op de molen die de vogels ziet aankomen. Als die dan een zeearend identificeren dan kunnen binnen een paar seconden de molenwieken afremmen en een ongeluk voorkomen.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in