Home Advertentie Woningeigenaren investeren massaal in hybride warmtepomp

Woningeigenaren investeren massaal in hybride warmtepomp

881
0

Steeds meer woningeigenaren investeren in een warmtepomp. Dat blijkt uit de cijfers van de grootste fabrikanten van hybride warmtepompen. In 2020 zijn er zo’n tienduizend tot twaalfduizend hybride warmtepompen geïnstalleerd. Afgaande op het totale aantal verkochte warmtepompen in Nederland in 2019 (45.000), maken hybride pompen ongeveer een kwart uit van het totaal.

Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met een cv-ketel. De hybride warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Op zeer koude dagen en voor de warmwatervoorziening wordt de ketel nog ingeschakeld. Een hybride warmtepomp is vooral geschikt voor woningen die nog niet genoeg geïsoleerd zijn om volledig elektrisch verwarmd te kunnen worden. Het is een goede eerste stap voor woningeigenaren om in de toekomst aardgasvrij te wonen. Daarnaast gaat het gasverbruik gelijk omlaag, wat goed is voor de portemonnee en het milieu. Huishoudens kunnen met een hybride warmtepomp ongeveer 200 tot 600 euro per jaar besparen op de energierekening.

Gas wordt steeds duurder
De komende jaren zal gas steeds duurder worden. De overheid wil namelijk dat mensen afscheid nemen van hun gasaansluiting. Dat betekent ook dat de energierekening van mensen die nog (veel) aardgas gebruiken bij eenzelfde gebruik steeds hoger zal worden. Uiteraard is het altijd verstandig om door middel van energie vergelijken te kijken of een andere energieleverancier goedkoper is. Toch is de beste manier om de energierekening te verlagen het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo heeft een gemiddeld huishouden voor de verwarming ongeveer twee derde minder gas nodig met een hybride warmtepomp. Hiermee bespaart een huishouden dus veel geld op de energierekening. Ook door de woning te isoleren, kunnen mensen veel geld besparen op de energierekening. Zo kunnen woningeigenaren met vloerisolatie een paar honderd euro per jaar besparen.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Om woningeigenaren te stimuleren om te investeren in een (hybride) warmtepomp, biedt de overheid een aantrekkelijke subsidie aan. Volgens de fabrikanten van de warmtepompen is deze subsidie ook de belangrijkste reden dat steeds meer mensen investeren in een (hybride) warmtepomp. Hoe hoog de tegemoetkoming is, hangt af van het type apparaat en van het vermogen. Het bedrag ligt tussen de €500 en €2.500. Ook woningeigenaren die hun woning isoleren of worden aangesloten op een warmtenet, kunnen een beroep doen op deze subsidie. Mensen kunnen voor isolatie 20 procent van de investeringskosten terugkrijgen van de overheid. Als woningeigenaren deze subsidie voor isolatie aanvragen, dan moeten zij wel minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Denk hierbij aan dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Het is ook mogelijk om voor één isolatiemaatregel te kiezen. Het is dan wel noodzakelijk om ook nog een andere energiebesparende maatregel uit het lijstje te treffen, dus een warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in