Van maart tot en met oktober wipten inwoners uit alle Zeeuwse gemeenten tegels uit hun tuin. De tegels maakten plaats voor planten en bomen. Woensdag 15 november maakte de organisatie van het landelijke initiatief NK Tegelwippen de winnaars bekend. De gemeenten Arnhem, Vlaardingen en Halderberge winnen dit jaar de felbegeerde Gouden Schep. De Zeeuwse gemeente met de meeste gewipte tegels is Middelburg.

Steentje bijdragen
In totaal wipten Middelburgers samen met de gemeente 37.000 tegels, goed voor 3362m2. Daarmee komt de gemeente bovenaan de poule te staan, die uitgaat van het aantal gewipte tegels per 1000 inwoners. In Zeeland maakte 8700m2 aan verharding plaats voor bomen, planten en groen.
Wethouder Jeroen Louws is trots dat zijn gemeente heeft gewonnen:
“De inwoners van de gemeente Middelburg vinden een groene omgeving heel belangrijk. Het is heel mooi om te zien dat zij hun tuinen hebben vergroend. Het geeft aan dat mensen echt wel bereid zijn hun steentje bij te dragen voor een beter klimaat. Vanzelfsprekend geven we als gemeente ook het goede voorbeeld en worden er op verschillende plekken in de stad tegels vervangen door groen.”

Ook gedeputeerde Arno Vael is blij met het resultaat van de actie:
“Deze actie is een mooi voorbeeld van de Zeeuwse mentaliteit: alle gemeenten deden mee. Daarnaast is het belangrijk dat Zeeuwen ook zelf doen wat ze kunnen. We kunnen niet meer om klimaatverandering heen. Een paar tegels uit de tuin is maar een kleine ingreep, maar helpt echt bij wateroverlast en hitte.”

Er volgt nog een officiële uitreiking van het Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen, deze vindt begin december plaats. Inwoners worden hiervoor nog uitgenodigd.

Mét en tegen elkaar
Dit jaar sloegen de Zeeuwse gemeenten en de provincie voor het eerst de handen ineen om mee te doen aan het populaire kampioenschap. Ondanks dat de gemeenten onderling de strijd aangingen, was er een gezamenlijk doel: zoveel mogelijk verstening te vervangen door groen. Verschillende deelnemende gemeentes organiseerden aanvullende acties. Zo zette gemeente Terneuzen een rijdende milieustraat in voor het inleveren van tegels, legden inwoners in Sluis geveltuintjes aan en kreeg je in Middelburg bij Groenrijk een gratis plantje bij inlevering van een tegel. Daarnaast organiseerde NME Zeeland drie aanvullende inspiratiedagen, waar Zeeuwen informatie en inspiratie konden opdoen over klimaatvriendelijk tuinieren.

Klimaatverandering
Door klimaatverandering hebben we steeds meer last van hete, droge zomers en wateroverlast door hoosbuien. Tegels houden warmte vast, waardoor het in de zomer echt warmer is. Bovendien veroorzaakt een betegelde tuin vaak wateroverlast bij flinke regenbuien, omdat het water niet in de bodem kan wegzakken. Beter is het om te kiezen voor groene bodembedekkers. Gras, bloemperken, bomen en geveltuinen houden regenwater beter vast, ze werken als een soort spons. Ook biedt groen de ruimte aan insecten en vogels, zorgt het voor extra verdamping en voor verkoeling en schaduw.

Zeeland verandert mee
In Zeeland werken we samen aan een klimaatbestendige toekomst onder de noemer Zeeland Verandert Mee. Dit hebben we vastgelegd in de Klimaat Adaptatie Strategie Zeeland. Vergroening van tuinen en de openbare ruimte is onderdeel van de strategie. Zo maken we Zeeland klaar voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in