Week van de Duurzaamheid

Duurzaamheidsbordje duurzaamheidskring Tholen
In de week van de duurzaamheid wordt het eerste duurzaamheidsbordje, door de duurzaamheidskring Tholen, aan een energie neutrale ondernemer in de gemeente Tholen uitgereikt. Op Dinsdag avond 10 oktober, gedurende de duurzaamheids-bijeenkomst zal bekend worden gemaakt welke ondernemer als eerste het duurzaamheidskenmerk van de duurzaamheidskring op zijn gevel mag hangen.


MAANDAG 09 OKTOBER 2017

Bezoek Alternate
In de middag is er in het kader van de week van de duurzaamheid een mogelijkheid om het bedrijf Alternate te bezoeken onder begeleiding van wethouder duurzaamheid en economie Frank Hommel. De inloop voor deze activiteit is om 13.30 uur op het gemeentehuis. De heer Frank Hommel zal op dat moment de aftrap geven voor de wedstrijd voor kinderen. Vraag is hoe zij denken dat de energievoorziening op Tholen eruit zal zien in de toekomst (blik op 2050). De wedstrijd start deze middag, de prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Woon- en Bouwbeurs 24 en 25 november 2017 (Hier zal naast een energiemarkt de winnende werkstukken geëxposeerd worden.)
Daarnaast zal de heer Frank Hommel iets vertellen over de ontwikkelingen op het industriegebied Welgelegen II.

Rond 13.45 uur vertrekt een bus naar Alternate waar de heer Bommelje vertelt over de missie en visie rondom energieneutraal ondernemen. Tevens zal de heer Mark Jan Koldijk van Delta techniek een presentatie geven over hernieuwbare energie en gebruik van bodem warmsystemen. Voor deze activiteit zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en tevens is het vanwege de veiligheid niet toegestaan om beeldopnamen te maken. Indien u aan deze activiteit wil deelnemen kunt u zich opgeven via eho@tholen.nl.

DINSDAG 10 OKTOBER 2017

Voorlezen op school

Gedurende de week van de duurzaamheid wordt er op dinsdag 10, woensdag 11, donderdag 12 en vrijdag 13 oktober op basisscholen door prominenten, meest Tholenaars, voorgelezen. Voor vragen en informatie kan er contact worden opgenomen met mevrouw Irene Boudeling, mail adres: IBO@tholen.nl

Duurzaamheid en ouderenzorg
Ook duurzaamheid in de ouderenzorg is een zeer actueel onderwerp op het eiland Tholen. Schutsezorg te Sint Annaland geeft voorafgaand aan de duurzame maaltijd een presentatie aan de aanwezigen hoe zij hier invulling aan geven. Aansluitend wordt er rond het middaguur een duurzame maaltijd geserveerd. Deze maaltijd wordt volledig verzorgd door ZLTO afdeling Tholen en Sint Philipsland, en aangeboden aan de bewoners van De Schutse en gasten in het restaurant en klanten van Tafeltje Dekje. ( in samenwerking met Tafeltje Dekje in het zorgcentrum De Schutse Sint Annaland.) Voor informatie kunt u zich richten tot mevrouw Anja Goense van de ZLTO, mailadres: dgoense@me.com

Circulaire winststrategie
De economie in West-Brabant, Zuid Holland en Zeeland ontwikkelt zich van een lineaire naar een circulaire economie. Van verbruik naar gebruik met hernieuwbare grondstoffen en energie. Wat kun je hier mee als ondernemer? Wat doen anderen en wat kunnen we van elkaar leren? Een inspirerende avond vol tips en trucs geeft handvatten om ook in de eigen bedrijfsvoering verder te komen.
Een uitgebreide omschrijving van het programma is ook terug te vinden op de website van de Kamer van Koophandel: https://www.kvk.nl/evenementen/446915/

De avond wordt georganiseerd door de Kamer van Koophandel samen met de Duurzaamheidskring Tholen. Dit (avond)programma start met een inloop en een hapje op het gemeentehuis aan het Hof van Tholen 2 in Tholen om 16.30 uur.

Het officiële programma start om 17.00 uur. Aan het eind van de avond kunnen de bezoekers met elkaar netwerken en de aanwezige infomarkt bezoeken.

Indien u vragen hebt kunt u contact opnemen met de heer Willy Reiniers van de Kamer van Koophandel. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via de website van de Kamer van Koophandel: https://www.kvk.nl/evenementen/446915/.

WOENSDAG 11 OKTOBER 2017

Activiteit natuurouders:
Natuurouders vormen de cruciale ondersteuning voor leerkrachten in het basisonderwijs als het gaat om natuur- en milieu educatie. De Thoolse Natuurouders krijgen regelmatig een opleiding voor nieuwe leskisten of andere handvatten om hun taak goed uit te kunnen voeren. Deze ochtend staat in het teken van zeehonden in de Zeeuwse Delta.

Om 10.30 uur zal de heer Kees van Dis, wethouder gemeente Tholen, de nieuwe les kist “Zeehonden in de Zeeuwse Delta” in ontvangst nemen van de heer Kramer, voorzitter van het Nationaal Park Oosterschelde. De les kist is bedoeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs en past in de doorgaande leerlijn van het Nationaal Park Oosterschelde.

In Brasserie de Zeester zal de heer Jaap van der Hiele van het Reddingsteam Zeezoogdieren (RTZ) een presentatie geven over zijn werk met zeehonden in de Zeeuwse Delta. De les kist “Zeehonden in de Zeeuwse Delta” is vanaf 11 oktober gratis te leen bij alle Zeeuwse NME centra namelijk: de gemeente Tholen, NME Walcheren, NME Schouwen-Duiveland, MEC De Bevelanden en Natuur & Zo.

Verder staan er die dag nog meerdere activiteiten op het programma zoals de speciale veiling rondom het thema “duurzaamheid” in St. Annaland in het veilinggebouw.

Duurzame diamanten in Tholen
Op woensdag 11 oktober kunnen geïnteresseerden kijken bij Thoolse ondernemers die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid in de gemeente Tholen. Het zijn de diamanten die op het gebied van duurzame ontwikkeling voorop lopen en graag hen kennis willen delen met andere ondernemers. Naast het opdoen van ideeën, het delen van ervaringen is het de bedoeling dat er kennis wordt uitgewisseld en daarmee nieuwe duurzame initiatieven ontstaan.

DONDERDAG 12 OKTOBER 2017

Duurzame LED verlichting – presentatie en demonstratie
In de kantine van Jansen Tholen is er op donderdag 12 oktober een uitleg en demonstratie over verschillende soorten LED Verlichting. Tevens zal er een voorlichting worden gegeven over het technisch risico t.g.v. het spontaan vervangen van traditionele verlichting door LED verlichting. Tussen 13.30 en 15.30 uur kan men vrij inlopen in de kantine bij Jansen in Tholen, Slabbecoornweg 51 te Tholen. Informatie en contactpersoon is de heer Kees Jansen. Mail: kees@jansentholen.nl

Opwarming proceswater met behulp van zonne-energie & hout pellet kachel
Naast een uitleg is er tevens een mogelijkheid om de toepassing van een houtpallet installatie (d.m.v. het gebruik van een zonne-stroom installatie) voor de verwarming van proceswater operationeel te aanschouwen. Informatie en contactpersoon is de heer Kees Jansen. Mail: kees@jansentholen.nl

VRIJDAG 13 OKTOBER 2017

Duurzaamheidstour Calvijn college
Aan het einde van de week (vrijdag 13 oktober) van de duurzaamheid is er in Tholen een duurzaamheidstour met het Calvijncollege. Bij de firma Wilthagen in Tholen kan men middels een presentatie kennis maken met de duurzaam geproduceerde Thoolse streekproducten. Daarna vertrekt het gezelschap naar het Akkerbouwbedrijf Nooitgedacht in Sint Annaland waar het onderwerp hernieuwbare energie onder de aandacht wordt gebracht. Hier zullen met name projecten m.b.t. energie uit wind en zon worden gepresenteerd aan de aanwezigen. De heer Rini Mathijssen zal deze activiteit begeleiden vanuit de duurzaamheidskring.

Energie fabriek Tholen
Om 15.30 uur is er een mogelijkheid om een presentatie bij Arne Geluk bij te wonen. Gedurende de presentatie komt de “Energiefabriek Tholen” ter sprake. Naast een informatief programma over zonnestroom installaties met en zonder SDE subsidie voor grootverbruikers door de heer Mark van der Pluym en de heer Patrick Versteege is er ook een informatief programma over individuele en/of collectieve grootschalige opslag van duurzame energie. Rond 17.30 uur wordt deze dag afgesloten met een hapje en drankje en is er een mogelijkheid om te netwerken met de aanwezigen. Informatie en geïnteresseerden kunnen zich melden bij de heer Paul Versluijs via eho@tholen.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × drie =