Home Nieuws Watersnoodhuis verrast bezoeker met fake news en kunstmatige intelligentie

Watersnoodhuis verrast bezoeker met fake news en kunstmatige intelligentie

585
0

Onze verslaggever bracht een bezoek aan het Watersnoodhuis in Stavenisse en schreef het onderstaande artikel.

Oude krantenartikelen over de Ramp. Met moderne techniek ingekleurde zwart-wit foto”s. Het Watersnoodhuis in Stavenisse opent de deuren met nieuwe exposities. Het informatiecentrum over de Watersnoodramp op Tholen en Sint-Philipsland was maanden gesloten vanwege corona.

Wie de tentoonstellingsruimte betreedt ziet wanden met voorpagina’s voorzien van koppen in chocoladeletters zoals “Dodendorp op eiland Tholen”. Veel berichtgeving blijkt achteraf niet erg accuraat.

“Ook toen deden ze al aan fake news,” vertelt vrijwilligster Hester den Bakker. Ze wijst op de cover van een Paris Match. Het Franse tijdschrift toont een vrouw met haar kind en op de achtergrond het wassende water. “Dat is de vrouw van de dokter uit Stavenisse. Ze was bij familie op bezoek en kwam pas na de Ramp terug. Zij en het kind zijn uit een andere foto geknipt en het water is er gewoon achter geplakt.”

Vrijwilliger en IT-specialist Ruben Roozemond leefde zich tijdens de gedwongen sluiting van het informatiecentrum uit met artificial intelligence. Hij kleurde veertig zwart-witfoto’s uit het archief in. Bewerking en origineel zijn naast elkaar te zien op een beeldscherm.

“Artificial intelligence is een zelflerend computersysteem dat vormen herkent in de foto en er kleuren aan kan meegeven,” vertelt de student. “Gratis te downloaden, maar je moet wel een beetje verstand hebben van techniek.”

Wie zijn bewerkte foto’s wil zien, kan op zaterdagmiddagen van 13:00 tot 16:00 en op woensdagmiddagen van 14:00 tot 16:30 in het Watersnoodhuis terecht. Vooraf reserveren is niet nodig.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 × 3 =