Waterschap Scheldestromen schaalt de ingestelde dijkbewaking af van fase 2 naar fase 0 ‘normale bedrijfsvoering’. Het hoge water is zodanig gezakt dat dijkbewaking niet meer nodig is. Ook is de wind in kracht afgenomen. Inmiddels zijn de eerste, voorlopige inspectierondes uitgevoerd langs de Walcherse, Bevelandse en Zeeuws-Vlaamse kust. De tot nu toe geconstateerde schades voldoen aan de verwachtingen. Er is sprake is van veel zandafslag als gevolg van storm Corrie. Het waterschap besloot om dijkbewaking in te stellen wegens een verwachte waterstand van + NAP 3,70 m. bij Vlissingen. De werkelijke waterstand bedroeg rond 13.30 uur + NAP 3,57 m.

De Panoramaweg in Westkapelle is weer opengesteld, evenals strandovergangen en coupures in de primaire waterkering. De duinovergang bij Vrouwenpolder blijft wegens schade afgesloten. Dit geldt ook voor de Panoramaweg in Breskens in verband met water dat nog op het wegdek kan komen en aangespoeld materiaal dat verwijderd moet worden. Ook de onderhoudsweg bij Kruishoofd blijft over een lengte van 120 meter afgesloten. Fietsers die deze route gebruiken kunnen hun weg vervolgen langs een daarvoor aangelegde omleidingsroute.

Op Schouwen-Duiveland zullen de inspecties op schade morgen uitgevoerd worden. Naar verwachting is het totale beeld van de schades in Zeeland morgen rond het middaguur bekend.

Dit was de tweede keer dat in 2022 dijkbewaking ingesteld moest worden. Eerder gebeurde dat op 5 januari jl. De zorg voor de veiligheid van de kust is een kerntaak van waterschap Scheldestromen. Als er een storm in aantocht is worden alle Nederlandse waterbeheerders gewaarschuwd door het Water Management Centrum Nederland (WMCN). Vervolgens wordt beoordeeld welke maatregelen getroffen moeten worden. Waterschap Scheldestromen oordeelde op basis van de verwachtte waterstand om fase 2 van het Maatregelplan hoogwater in te stellen. Ook gezien de combinatie tussen vloed en de storm Corrie die vandaag tot harde wind en zware windstoten leidde.

Vorig artikelKraanvogels gaan mogelijk broeden in natuurgebied Flupland
Volgend artikelHerdenking watersnoodramp 1953 en symposium ‘Watersnood: van 1953 tot Limburg’

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in