Home Nieuws Waterschap investeert in bestrijding droogte

Waterschap investeert in bestrijding droogte

868
0

Waterschap Scheldestromen is op zoek naar korte en lange termijn oplossingen voor het bestrijden van de droogte in de toekomst. De extreme droogte van 2018 werkt nog steeds door en vormt een risico voor 2019.

De kans bestaat dat de watervoorraden deze winter niet voldoende worden aangevuld waardoor de watervoorraden komend voorjaar niet op peil zijn. Het waterschap heeft een actieplan opgesteld en gaat onderzoeken wat mogelijke maatregelen op korte en lange termijn zijn en maakt hiervoor eenmalig honderdduizend euro vrij.

Ondanks dat het waterschap afgelopen zomer heeft ingespeeld op de omstandigheden en heeft gehandeld volgens het operationele draaiboek extreme droogte, wil het ook inzetten op structurele oplossingen om schade door droogte te beperken. Zeker vanwege de verwachting dat droogte in de toekomst steeds vaker zal voorkomen.

Niet alleen zichtbare voorraden als het waterpeil in de sloten, maar juist uitputting van de zoetwatervoorraden en verzilting in de ondergrond vormen reële risico’s. In het actieplan wordt geadviseerd onderzoek te doen naar ander peilbeheer (water langer vasthouden), het inzetten van gezuiverd rioolwater (effluent), proceswater van bedrijven en effecten van droogte op de bodem.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

elf + 15 =