Home Nieuws Voorbereidingen Thoolse havendagen

Voorbereidingen Thoolse havendagen

544
0

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan het programma van de Thoolse havendagen op 5 en 6 juni 2020 die in het teken staan van 75 jaar bevrijding van Nederland.

Via social media heeft de stichting al diverse programmaonderdelen kenbaar gemaakt. Dinsdag 7 mei j.l. organiseerde de stichting haar eerste vrijwilligersbijeenkomst. De oproepen hiervoor leverden een verrassend resultaat van maar liefst 78 aanmeldingen op (incl het huidige bestuur) en nog steeds komen er aanmeldingen binnen. “Trots”, zo omschrijft William van Leeuwen, voorzitter van de stichting, zich. Echter het STERKE team kan nog steeds worden uitgebreid, want door de omvang van het evenement zijn veel vrijwilligers nodig: sjouwers, begeleiders (op o.a. het kampement), koffie schenkers, horeca tijgers, media magnaten, keukenhulpen, verkeersregelaars en fotografen. Kortom: elke hulp is welkom. Aanmelden kan via de website van Tholen Sterk. In de komende maanden gaan we de aanmeldingen verwerken in een plan van aanpak. Daarna zal op dinsdag 28 januari 2020 een volgende bijeenkomst plaatsvinden waarbij ook degenen welkom zijn die zich alsnog zullen aanmelden als vrijwilliger.

Enige tijd geleden heeft de stichting al aangegeven dat er een kampement van oude legervoertuigen zal komen op de Oesterputten dat vanaf woensdag (3 juni 2020) t/m zaterdag (6 juni 2020) gratis te bezoeken zal zijn.

Op woensdagavond zal de officiële opening van het evenement zijn en die is voor iedereen gratis toegankelijk. Op donderdag en vrijdag zullen in de loop van de dag alle basisscholen groepen 6,7 en 8 uit onze Gemeente het kampement bezoeken ter educatie. Daarnaast ontwikkelt de stichting een educatief programma voor deze scholen met o.a. een speciale website. Op de donderdag- en vrijdagavond gaan alle deelnemers van het kampement in een stoet naar alle kernen binnen de Gemeente waarbij op vrijdagavond in ieder geval de afsluiting van de rondrit zal zijn in Sint-Annaland. Stichting Tholen Sterk heeft hiervoor toenadering gezocht bij alle dorpsraden, oranje- en middenstandsverenigingen van de kernen. Want samen kunnen we er een geweldig mooi bevrijdingsevenement van maken. Een vervolgafspraak met de kernen is gepland op 20 juni aanstaande in Sint Maartensdijk. Mocht uw organisatie niet benaderd zijn, dan kunt u dit uiteraard alsnog kenbaar maken bij de stichting.

Naast de Oesterputten zullen de terreinen van Contr’ Escarpe, Jachtwerf van Duivendijk en het centrum van Tholen betrokken worden bij het evenement. Een reuzenrad uit 1937 van 20 meter hoog is één van de unieke items op het terrein. Op vrijdagavond vindt een verlichte vlootschouw plaats, terwijl in de feesttent de 12-koppige coverband De Bounties zal optreden.

Op zaterdag zal een heel breed programma worden aangeboden met o.a. een optreden van de Bill Baker’s Bigband welke al meer dan 30 jaar een bekend gezicht is in de big-band wereld. Het orkest, gekleed in de traditionele Army Air Force-outfit, speelt de muziek van Glenn Miller uit zowel het bekende als het minder bekende repertoire en er zullen ’s middags vliegtuigen overvliegen in het kader van D-Day. De vliegtuigen ‘Auster’ en ‘Piper’ zijn gespoten in de D-Day invasiekleuren, inclusief de bekende witte strepen.

De Pontoon Group ’40-’45 is een Nederlandse Re-enactment groep met een unieke pontonbotencollectie uit de Tweede Wereldoorlog. Hiermee kan op verschillende manieren rivieren en kanalen overgestoken worden zoals dat in WOII ook is gedaan. De Thoolse brug is in de oorlog tweemaal opgeblazen. Eén keer om de oprukkende Duitsers tegen te houden en aan het einde van de oorlog wordt deze brug door de Duitsers opgeblazen, dit keer om de geallieerden tegen te houden. Daarbij breekt de brug in drie stukken.

Op 30 oktober 1944 begonnen om tien uur ’s ochtends Canadese kanonnen Tholen te beschieten. Vlak hierna verschenen aan de Brabantse kant van de Eendracht drie geallieerde voertuigen, die vanuit Tholen werden overgevaren. Drie Canadese soldaten voeren naar het stadje mee terug, waar zij op de schouders van Tholenaren naar het stadhuis genomen werden. Het overvaren van militaire voertuigen zal op zaterdag 6 juni 2020 nagebootst worden ter herinnering aan de bevrijding van Tholen (dit gebeurt ter hoogte van de oude brandweerhelling en dit is de locatie van de oude brug). Ook het publiek krijgt de kans mee over te varen! Tevens zal er een loopbrug worden gebouwd zodat er een stuk boven het water gelopen kan worden.

Andere onderdelen uit het programma zullen bijvoorbeeld zijn: aanwezigheid van diverse defensie-onderdelen, optreden van een doedelzakband, marktkramen in het centrum, een food-, vis- en knabbelplein, drakenbootrace van Kiwanis en nog heel veel meer. Via facebook worden er iedere maand nieuwe programma onderdelen toegevoegd aan het programma.

Gerard Joling zal met 3 andere artiesten één van de afsluitende hoogtepunten zijn en zal zaterdagavond optreden in de feesttent. De kaartverkoop voor de vrijdag- en zaterdagavond start op 2 september 2019 via de website van de stichting. In tegenstelling tot de vorige havendagen zijn alle leeftijden welkom tijdens de feestavonden. Tholen Sterk staat voor een feest voor iedereen, vandaar dat we dit besluit hebben genomen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × vier =