Vlagprotocol 4 mei
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Speel de Taptoe
Vorig jaar speelden mensen door het hele land mee met de Taptoe. Ook dit jaar is iedereen die een instrument speelt, van harte uitgenodigd om op 4 mei mee te spelen. De bladmuziek is HIER beschikbaar.

(digitaal) Bloemen leggen
Bij de meer dan 4000 oorlogsmonumenten in de monumentendatabase kun je net als vorig jaar een digitale bloem leggen. Je bepaalt zelf bij welk monument je een bloem wilt leggen en kunt kiezen uit drie verschillende bloemen. Naast de bloem is het ook mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken.

Hoe werkt het?
Het leggen van een digitale bloem is gemakkelijk:

  • Via de database zoek je het monument waarbij je een bloem wilt leggen. Je kunt zoeken op de naam van het monument of de plaatsnaam waar het monument staat.
  • Klik op het monument waar je een bloem wilt leggen.
  • Op de pagina van dat monument ga je naar het tabje ‘Leg een bloem’.
  • Hier kun je een bloem kiezen en een boodschap achterlaten bij het monument.

Vlagprotocol 5 mei
Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top. De vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. De vlag mag ook gecombineerd worden met de gemeentevlag, provincievlag of vlaggen van andere landen die bij de bevrijding betrokken waren.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in