Virtuoos klarinetconcert in Oude Stadhuis Tholen

Afgelopen zaterdagmiddag werd de hal van het Oude Stadhuis van Tholen gevuld met overrompelende virtuositeit door klarinettisten Evelien de Vries.

Begeleid door pianist Rien Balkenende speelde zij tijdens dit Stadhuisconcert van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten het bekende Grand Duo Concertant van Carl Maria von Weber. Evelien de Vries speelde het theatrale werk voor het destijds nog enigszins nieuwe instrument buitengewoon fantasievol. Al de facetten van de klarinet die in dit bravourestuk worden geëtaleerd, wist zij ten volle te presenteren.

Een groter intrinsiek muzikaal contrast met de twee volgende werken is nauwelijks denkbaar. De Zeeuwse musici vervolgden met de “Vier Stücke” van Alban Berg. Uiterst geconcentreerde muziek uit het begin van de 20e eeuw die de luisteraar bijna dwingend focust op de kleinst mogelijke details die in deze korte stukken elkaar in snel tempo afwisselen. Ook hier was Evelien de Vries bij machte met fantasierijke detaillering deze soms bevreemdende muziek voor de luisteraar te ontsluieren.

Dat gold eveneens voor de Sonate van Mieczyslav Weinberg. De klarinettisten lichtte het werk toe met wezenlijke achtergrondinformatie omtrent de aangrijpende persoonlijke ervaringen van de Pools-Joodse naar de Sovjet-Unie uitgeweken componist. Het gaf aan deze uiterst fascinerende compositie een extra geladen dimensie. Evelien de Vries wist de muzikale geladenheid van Weinberg’s Sonate tot de laatste noot in stand te houden hetgeen eveneens een vorm van virtuositeit genoemd kan worden. Het geconcentreerd luisterend publiek in een volledig bezette zaal wist dit contrastrijke programma, uitgevoerd door deze Zeeuwse musici, zeer te waarderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − twaalf =