Home Nieuws Vijf jaar Sportdorp Sint Philipsland

Vijf jaar Sportdorp Sint Philipsland

551
0

Sportdorp Sint Philipsland bestaat vijf jaar
Sportdorp Sint Philipsland is, met behulp van subsidie binnen de Sportimpuls, opgestart in 2015. Om dit te vieren, was de stuurgroep voornemens om samen met een grote groep vrijwilligers een mooi evenement op te zetten, maar vanwege het coronavirus is dit nu niet mogelijk. Wel zal er opnieuw een enquête worden uitgezet onder de inwoners van Sint Philipsland (schriftelijk en digitaal via de Facebookpagina van Sportdorp Sint Philipsland). De resultaten worden vergeleken met de eerdere enquête en er wordt gekeken waar of inwoners behoefte hebben aan vernieuwingen.

Enquête 2015
In de enquête in 2015 werd gevraagd naar de behoefte van sportaanbod. Uit de resultaten kwam een lijst met een top 10 aan sporten die de inwoners graag wilden doen op het dorp. Eén voor één werd dit opgestart vanuit de bestaande verenigingen in het dorp, door vrijwilligers of door verenigingen van Sint Philipsland. In de afgelopen vijf jaar is met dertien sporten gestart en zijn ook vijf jaarlijkse evenementen opgestart.

Sportaanbod
Vanuit de verenigingen in het dorp zijn meisjesvoetbal en aangepast tennis opgestart en vanuit groepen vrijwilligers zijn de wandelgroep, wandelgroep in de avond, fietsgroep, vissen, gymfitness en jeu de boules opgestart. Vanuit verenigingen van buiten het dorp zijn kleutergym, badminton (jeugd en volwassenen), bootcamp, judo en linedance opgestart.

Jaarlijkse evenementen
De jaarlijkse evenementen zijn in samenwerking met verschillende verenigingen of groepen opgestart. Zo is er de jaarlijks terugkerende Watersportdag van de Watersportvereniging De Slikleggers, de Meisjesvoetbalmiddag van NOAD’67, de Dag van het Onbeperkt Sporten van Stichting Voetbalschool, de Wandeltocht Sint Philipsland die is voortgekomen uit de wandelgroep en het Beachvolleybaltoernooi van Partybeach/Brakparty’s.

Subsidie
Eind 2016, aan het einde van de subsidieperiode van Sportimpuls, is er een tussenevaluatie geweest. In de eerste twee jaar van het bestaan van Sportdorp Sint Philipsland bleek dat 25% van de inactieve inwoners en 67% van de actieve inwoners waren bereikt door middel van de georganiseerde activiteiten. Het aantal leden van alle verenigingen was gestegen van 654 naar 821 leden.

Blijvende samenwerking
Door de positieve resultaten is besloten om geen formele stichting op te richten, maar wel de samenwerking tussen de verenigingen en organisaties voort te zetten, waarbij Roseline van den Heuvel vanuit de gemeente Tholen als projectleider/sportdorpcoach de stuurgroep blijft coördineren en de activiteiten begeleidt. De gemeente Tholen heeft hierin een faciliterende rol en ziet de meerwaarde van een Sportdorp. De grote succesfactor van Sportdorp Sint Philipsland is de inzet van een brede stuurgroep met leden uit verschillende organisaties die goed samenwerken. De gunfactor is hierbij erg belangrijk om alles te laten slagen. Door het verder kijken dan de eigen grenzen binnen de vereniging helpt men elkaar verder en is er de mogelijkheid om een groot sportaanbod te creëren.

Zeeuws Compliment
In 2019 heeft Sportdorp Sint Philipsland een Zeeuws Compliment gekregen van de Provincie Zeeland. Deze onderscheiding is bedoeld voor mensen, bedrijven en organisaties die iets bijzonders hebben gedaan voor Zeeland en daarmee een bijdrage hebben geleverd aan de positieve uitstraling van Zeeland. Ook in de gemeente Tholen hoopt Sportdorp Sint Philipsland een voorbeeld te zijn van hoe men kan samenwerken om meer mensen bij elkaar én in beweging te brengen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

tien − twee =