Home Advertentie Vijf eigenschappen van een goede arbodienst

Vijf eigenschappen van een goede arbodienst

166
0


Als werkgever ben je verplicht om voor de werknemers in je bedrijf een overeenkomst af te sluiten met een arbodienst. Je dient namelijk volgens de Arbowet passende zorg te verlenen aan je werknemers. Goede voorlichting over de aanwezige arbeidsrisico’s en het begeleiden van zieke medewerkers hoort hierbij. Welke arbodienst past het beste bij jouw bedrijf? Wij zetten de vijf eigenschappen van een goede arbodienst op een rij.

1. Kies voor een passend contract
Voordat je een contract afsluit met een arbodienst via bijvoorbeeld HR Navigator, stel je eerst vast wat voor begeleiding je bij de organisatie nodig hebt. Heb je weinig verstand van de wet- en regelgeving en zoek je volledige begeleiding? Kies dan voor een arbodienst met een uitvoerig servicepakket. Wil je juist veel zelf organiseren, dan houd je de kosten laag door een basispakket af te sluiten bij een arbodienst.

2. Een goed gesprek met de arbodienst
Wanneer je een bepaalde arbodienst op het oog hebt, is het van belang dat je eerst een kennismakingsgesprek met de organisatie houdt. Let erop dat de arbodienst naar jouw wensen luistert, zodat zij in staat zijn om in te spelen op jouw werkwijze. Vraag daarnaast om de samenstelling van hun clientèle en ga op zoek naar referenties en ervaringen.

3. Gespecialiseerde bedrijfsarts met stevig netwerk
Bij de keuze voor een goede arbodienst bekijk je welke bedrijfsartsen verbonden zijn aan de organisatie. Is de arbodienst gecertificeerd bij de Stichting Beheer Certificatieregeling Arbodiensten (SCBA)? De bedrijfsartsen bij de arbodienst gaan onpartijdig te werk en geven adequaat advies, waarbij de wetgeving wordt gevolgd. Daarnaast werken goede arbodiensten samen met een ervaren netwerk van specialisten, zoals fysiotherapeuten, mediation, traumaopvang en schulphulpverlening.

4. Integriteit bij de arbodienst
De arbodienst behandelt persoonlijke informatie van alle werknemers. Ook krijgt het bedrijf inzicht in de organisatie van jouw onderneming. Je wilt niet dat deze informatie op straat terechtkomt. Daarom is het van belang dat de arbodienst integer omgaat met de gegevens. Hoe gaan de medewerkers van de dienst om met medische dossiers en is er een transparant en helder beleid als het gaat om privacy?

5. Persoonlijke benadering bij de arbodienst
Of er nu weinig verzuim is of heel veel, het is belangrijk dat je je op geen enkel moment een nummer voelt. Een goede arbodienst maakt dan ook gebruik van een persoonlijk benadering. Selecteer een arbodienst die korte lijnen hanteert en waarbij je een vaste contactpersoon hebt. Zo kun je in geval van problemen snel en eenvoudig contact opnemen met de arbodienst.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in