Veteraan en verhalenverteller Jeroen uit Sint-Maartensdijk draagt gedicht voor in Ridderzaal tijdens Veteranendag

Nederland telt ruim 111.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Als eerbetoon aan de veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranen dag in Den Haag. Als speciale gasten zijn aanwezig de oudste mannelijke (105) en vrouwelijke (100) veteraan van Nederland, de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2018 en de winnares van de fotowedstrijd voor scholieren. Op het Malieveld wordt de missie in Ethiopië/Eritrea UNMEE (2000) belicht.

Jeroen van Hoek (37) had nooit gedacht bij de commando’s te gaan en toen hij er begon had hij niet gedacht ooit weg te gaan. “Toen ik de HTS afrondde zag ik het niet zitten om een computerbaan te hebben. Ik solliciteerde voor vlieger, maar kwam bij de commando’s terecht. Het avontuur en kameraadschap vond ik heel mooi.” Hij werkte van 2004 tot 2015 voor Defensie. In 2009 ging Jeroen naar Afghanistan waar negatieve en positieve ervaringen hand in hand gingen. Hij verloor een collega, maar twee maanden later voerden ze een succesvolle operatie uit om de Taliban terug te dringen. “Toen bleek, we doen het niet voor niks.” Toch ontkiemde het zaadje om weg te gaan tijdens deze uitzending. “Militair zijn was voor mij als een verblijf in het buitenland. Het is opwindend, maar niet mijn thuis. Schrijven was altijd de rode draad door mijn leven en na Afghanistan ben ik die creativiteit meer uiting gaan geven. Eerst als grafisch ontwerper en vervolgens als schrijver, dichter en verhalenverteller.” Dit jaar vertelt Jeroen tijdens Veteranen dag in de Ridderzaal zijn verhaal en schrijft hij ter plekke een gedicht.

Programma
Nederlandse Veteranen dag wordt op 30 juni geopend met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal in bijzijn van Z.M. Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Bijleveld. Daar staan verhalen van veteranen centraal, zoals dat van gewondenverzorger Roy Schuurmans die zich in 1993 opgaf voor een missie naar Rwanda. En Afghanistan-veteraan Maartje van Spijker die tijdens de Slag om Chora in Afghanistan een collega verloor. Op het Binnenhof vindt aansluitend een medaille-uitreiking plaats aan ongeveer 60 veteranen die net terug zijn van een missie. Daaraan voorafgaande worden enkele bijzondere onderscheidingen uitgereikt. Daaronder een KNIL-veteraan met Molukse achtergrond. Daarna start het Nationale Defilé van bijna 4000 veteranen, afgenomen door Z.M. de Koning. De hele dag is er een afwisselend programma op het Malieveld voor jong en oud met militaire voertuigen, sportieve attracties, een informatiemarkt, veteranenkunst en muziek.

Oudste veteranen van Nederland
Bij deze editie van de Nederlandse Veteranen dag zijn de twee oudste veteranen van Nederland aanwezig: dhr. A. Du Pon (105) en mw. A.F. K. Krijgsman (100). Dhr Du Pon was ingezet aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Kesteren. Mw. Krijgsman was actief in het verzet en later als militair verpleegkundige in voormalig Nederlands-Indië.

Grote fly-past
De Koninklijke Luchtmacht voert tijdens de Nederlandse Veteranen dag op 30 juni een grote fly-past uit met 16 vliegtuigen en helikopters. Daaronder de F16, Apache, Chinook, de C130 en historische toestellen. De vliegtuigen vertrekken vanaf verschillende locaties wachten op elkaar in een aantal aangewezen gebieden in het luchtruim in de omgeving van Den Haag. Vervolgens vliegen ze vanuit het noordoosten in formatie over de Hofvijver van het Binnenhof in Den Haag. Hier vindt u meer informatie.

Vfonds hoofdpartner
Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) is hoofdpartner van de Nederlandse Veteranen dag en ondersteunt financieel. Daarmee wordt campagne gevoerd voor het dragen van de Witte Anjer en worden educatieve projecten vernieuwd. Vanuit deze samenwerking besteedt de Nederlandse Veteranen dag in 2019/2020 aandacht aan het thema ’75 jaar Vrijheid’ en de ‘Invictus Games’. Verder wordt het vfonds ondersteund in hun streven naar meer waardering voor andere uitgezonden geüniformeerden in overheidsdienst. Zoals politie en brandweer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × drie =