In de zomermaanden van 2020 werd in de kern Stavenisse bij wijze van proef wekelijks de GFT+E containers geledigd. Dit jaar wordt van juni t/m november 2021 een vervolg gegeven aan deze proef, ook weer in Stavenisse. Door de GFT+E containers weer wekelijks te ledigen (tijdens deze proef tot half oktober), kunnen de inwoners hun afval zo goed mogelijk scheiden. In de laatste maanden van de proef wordt het restafval één keer minder opgehaald.

Meer grondstoffen, minder restafval
Bij een optimale scheiding van grondstoffen houden huishoudens minder restafval over. Inwoners van Stavenisse hebben vorig jaar kunnen proefdraaien met de extra serviceverlening bij het ophalen van GFT+E. Komende maanden willen de ZRD en de gemeente samen met de inwoners onderzoeken of het vaker ledigen van de GFT+E containers minder restafval oplevert. In de laatste maanden van de proef wordt het restafval om de zes weken opgehaald. Hierdoor is er in deze periode één ophaalronde minder. Voorafgaand aan het tweede deel van de proef, waarin het afval minder vaak wordt opgehaald, worden inwoners nader geïnformeerd.

GFT+E
De afkorting GFT is algemeen bekend, dit staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Maar ook etensresten mogen in de groene container. Vandaar de afkorting GFT+E. Het zijn juist die etensresten die vaak nog bij het restafval belanden. In de gemeente Tholen bestaat 35% van het restafval nog uit GFT+E. Zonde, want daardoor worden waardevolle grondstoffen verbrand en zijn de verbrandingskosten hoger dan nodig.

Wat mag er in de groene container?

  • groente- en fruitresten en schillen;
  • etensresten (ook vleesresten, botjes, graten en mosselschelpen);
  • brood, deeg, rijst en pasta;
  • losse thee, koffiedik;
  • hooi, stro en zaagsel van kleine huisdieren (met uitwerpselen);
  • bloemen, planten en ander tuinafval.

Bij twijfel of iets in de groene container mag, kan het afvalalfabet op www.zrd.nl geraadpleegd worden.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in