Home Nieuws Verkenning mogelijke uitbreiding coalitie Tholen met ABT beëindigd

Verkenning mogelijke uitbreiding coalitie Tholen met ABT beëindigd

741
0

De verkenning van een mogelijke uitbreiding van de huidige Thoolse coalitie met ABT is beëindigd. Het was direct na de verkiezingen de wens van meerdere partijen binnen de Thoolse raad om bij de formatie een verkenning uit te voeren of ABT onderdeel zou kunnen zijn van een stabiele coalitie. Deze stap was logisch en passend binnen politieke omgangsvormen gezien haar stemmen- en zetelwinst. Tegelijk was er bij de huidige coalitie de sterke wens stabiel met elkaar verder te gaan. Deze wens werd gevoed door een versterkt mandaat van de kiezer dat zich uitte in zetelwinst (SGP) en stemmenwinst in de breedte van de coalitie. Onder regie van de SGP als formerende partij, is vervolgens een drietal gesprekken gevoerd. De resultaten daarvan zijn teruggekoppeld naar ieders achterban.

De algehele conclusie is dat er zeker programmatische overeenkomsten tussen alle bij de verkenning betrokken partijen zijn. Verder is met waardering vastgesteld dat er bij ABT de bereidheid was de eigen standpunten en wijze van werken bespreekbaar te maken. Tegelijk is er echter het brede gevoel bij SGP, VVD en CU dat het mogelijke resultaat van de verkenning in de vorm van een verbrede coalitiesamenwerking en de geloofwaardige uitkomst van dit proces naar ieders achterban lastig te nemen horden zijn. Geschilpunten op inhoud, gecombineerd met de manier waarop de achterliggende tijd door betrokken partijen op wezenlijk verschillende wijze is geopereerd binnen de Thoolse raad, leiden tot de uiteindelijke conclusie dat nu niet gekomen kan worden tot een stabiele verbrede coalitiesamenwerking.

Deze conclusie is donderdagmorgen in een persoonlijk gesprek tussen de lijsttrekkers van de SGP (mede namens VVD en CU) en ABT gedeeld. Het open aanbod naar alle partijen om programmatisch overeenkomstige standpunten verder te bespreken en op te nemen in het beleidsprogramma voor de komende 4 jaar, blijft onverminderd van kracht.

De formatiegesprekken zullen zich de komende weken richten op het verder vormgeven van het voortzetten van de huidige coalitie van SGP-VVD-CU.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

achttien − 16 =