Home Nieuws Veertig WO2-veteranen delen herinneringen aan (on)vrijheid in nieuwe verhalenbundel

Veertig WO2-veteranen delen herinneringen aan (on)vrijheid in nieuwe verhalenbundel

995
0

Op donderdag 22 oktober verschijnt het boek ‘Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europe en Azië’. Hierin vertellen veertig Tweede Wereldoorlog-veteranen over hun herinneringen aan uitzendingen en de bevrijding. Onder hen ook Zeeuwse veteraan Jaap Rus* uit Vlissingen. Avontuurlijke, maar ook heftige verhalen over krijgsgevangenschap, vliegen voor de RAF en uitzendingen naar Australië en Japan. 

Op basis van interviews uit de ‘Interviewcollectie Nederlandse Veteranen van het Veteraneninstituut’ tekenden auteurs Jeoffrey van Woensel en Marjolein van der Werf (beiden historici bij het Kennis- en Onderzoekscentrum van het Veteraneninstituut) de unieke verhalen van veertig Tweede Wereldoorlog-veteranen op. Iedere veteraan was op geheel eigen wijze betrokken bij de bevrijding van Europa en Azië; als verzetsstrijder, militair of krijgsgevangene. Zo vertelt Jaap Rus over zijn tijd in het verzet, waar hij informatie doorgaf over de bouw van de Atlantikwall in Walcheren. Hij maakte deel uit van de Binnenlandse Strijdkrachten die na de bevrijding van Zeeland de orde handhaafden en NSB’ers arresteerden.

Het boek geeft een inkijk in de avontuurlijke en spannende, maar vaak ook heftige en indrukwekkende ervaringen van de veteranen. Rijkelijk geïllustreerd, met niet eerder gepubliceerde afbeeldingen, nemen de verhalen de lezer mee naar de stranden in Normandië in juni 1944 of de bevrijding van krijgsgevangenkampen in Japan in 1945.

De persoonlijke verhalen voegen een extra dimensie toe aan de algemene kennis van de Tweede Wereldoorlog in Europa en Azië.

Overhandiging aan veteranen en minister Bijleveld
Aanstaande donderdag, 22 oktober, ontvangen vijf veteranen het boek persoonlijk – en coronaproof- overhandigd door de auteurs. Die dag gaan auteurs Van der Werf en Van Woensel langs bij in totaal vijf Tweede Wereldoorlog-veteranen die in het boek aan het woord komen. Alle vijf de veteranen krijgen het boek persoonlijk overhandigd. Als afsluiting van deze bijzondere route, ontvangt ook minister van Defensie, Ank Bijleveld, een exemplaar uit handen van de auteurs. Al deze bijzondere ontmoetingen zijn de hele dag via de social media kanalen van het Veteraneninstituut te volgen.

* Veteraan Jaap Rus is inmiddels overleden. De interviews vonden al langere tijd geleden plaats en zijn recent opgenomen in het nieuwe boek.75-jaar-bevrijd

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in