Home Nieuws Veel Zeeuwse gemeenten staan er financieel slecht voor

Veel Zeeuwse gemeenten staan er financieel slecht voor

803
0

Volgens adviesbureau BDO gaan vier van de vijf Nederlandse gemeenten dit jaar rode cijfers schrijven. Al voordat de coronapandemie uitbrak stonden veel gemeenten er niet rooskleurig voor. Het adviesbureau luidt de noodklok en verwacht dat lokale overheden, waaronder de Zeeuwse gemeenten, verlies gaan leiden over 2020 en 2021.

Jaarrekeningen vergelijken
BDO heeft de jaarrekeningen van alle gemeenten in Nederland naast elkaar gelegd om de vergelijking te maken. Het viel de opstellers van het rapport op dat veel Zeeuwse gemeenten een slechte financiële situatie hebben. Vooral Borsele en Schouwen-Duiveland gaan gebukt onder de hoge kosten van het sociaal domein. Ondanks fikse verhogingen van de lokale belastingen, staat Middelburg al meerdere jaren onder curatele. Vlissingen krijgt steun van het Rijk als artikel 12-gemeente, maar is hierdoor wel de financiële zelfstandigheid kwijt. Gemeenten kunnen ook niet altijd eenvoudig bezuinigen op vaste lasten, zoals particulieren energie of sim only vergelijken, om vervolgens goedkopere abonnementen te kiezen. Omdat gemeenten wettelijke taken hebben, kunnen zij niet overal zomaar op bezuinigen.

Huishoudboekje niet op orde
Voor het onderzoek werden onder andere de schulden van de gemeenten, het vrij besteedbare budget en de belastingen die ze heffen vergeleken. Volgens de standaard van de BDO hebben Goes en Tholen de jaarrekening het meest op orde van de Zeeuwse gemeenten. In hun categorie staan deze gemeenten landelijk in het ‘linker rijtje’, wat wil zeggen dat de problemen wat kleiner en minder urgent zijn. De acht andere Zeeuwse gemeenten scoren behoorlijk slecht en komen uit in de onderste helft. In heel Nederland staan 80 procent van de gemeenten in het rood. Inmiddels heeft Middelburg een financieel herstelplan ingezet dat bestaat uit hogere belastingen en bezuinigingen. Dit moet de gemeente helpen uit het financiële dal te klimmen.

Oplossing vanuit het Rijk nodig
Middelburg heeft het zwaar. De gemeente heeft een centrumfunctie en is zelfs de hoofdstad van de provincie. Doordat de gemeente relatief weinig inwoners heeft vergeleken met gemeenten elders in het land die dezelfde taken en problemen hebben, komt er simpelweg te weinig geld in het laatje. Volgens de wethouder moet de oplossing uit Den Haag komen, waar de bulk van het geld voor de gemeenten vandaan komt. Gemeenten wijzen er al jaren op dat ze te veel geld moeten toeleggen voor het ‘sociaal domein’, zoals al eerder bleek bij de verdeeldheid over de begroting van gemeente Tholen. Het sociaal domein omvat onder andere de bijstand, jeugdzorg en de uitvoering van de WMO. Momenteel is de hoop gericht op het nieuwe kabinet dat na de verkiezingen wordt aangesteld. Met zoveel gemeenten in het rood, lijkt er een duidelijk signaal te bestaan dat het zo niet langer kan. Dit is niet enkel een probleem in Zeeland, maar in heel Nederland heeft het overgrote gedeelte van de gemeenten moeite om het hoofd boven water te houden. (advertentie)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

9 − zeven =