Thoolse boeren dragen hun steentje bij aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ze doen mee aan een proef om CO2 (koolstofdioxide) op te slaan in hun akkers. Bovendien zorgen de gebruikte landbouwtechnieken voor een bodem die vruchtbaarder wordt en zomerse plensbuien beter verwerkt.

De proef vindt plaats op Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Tholen. Akkerbouwer Jan de Wilde uit Sint-Maartensdijk is een van de vijftien deelnemende boeren, waarvan er vijf uit onze gemeente komen. De Wilde ploegt niet meer, plant na de oogst een groenbemester en hij werkt verhakseld stro onder op zijn land. De nieuwe aanpak – die ook wel carbon farming of koolstofboeren wordt genoemd – bevalt hem goed, hoewel het experimenteren blijft. “Welke groenbemester past bij welk hoofdgewas en vooral wanneer doe je een grondbewerking. We hebben natuurlijk maar één gewas per seizoen en dan wil je geen fouten maken.”

De boeren slaan bij elkaar zo’n 2750 ton koolstofdioxide in de bodem van hun akkers op, goed voor 2000 retourvluchten naar New York. De proef ging vorig jaar (2020) van start en duurt vijf jaar. Het gaat om een samenwerking tussen de ZLTO en de eigenaren van het windpark Krammer die de deelnemende boeren een vergoeding betalen.

Volgens projectcoördinator Luuk van Weezel van de ZLTO volgen andere agrariërs, het ministerie van landbouw en de provincie Zeeland het project nauwgezet. Een grote keukenfabrikant uit Bergen op Zoom heeft zich inmiddels ook opgeworpen als subsidieverstrekker voor boeren die aan carbon farming doen. “Die keukenfabrikant heeft duurzaamheidsdoelstellingen,” vertelt Van Wezel. “Zolang het bedrijf de uitstoot van Co2 nog niet tot nul heeft teruggebracht betalen ze mee, bij wijze van compensatie.”

De ZLTO organiseert eind deze maand een informatiebijeenkomst en dan worden tevens de eerste bevindingen van de proef met carbon farming bekend gemaakt.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in