Hoeveel lucht moet je in je banden doen?
Uit oogpunt van veiligheid en kosten is bandenonderhoud een van de belangrijkste dingen die je voor je auto kunt doen. De gemakkelijkste manier om je banden te onderhouden is zowel snel als goedkoop: zorg voor de juiste bandenspanning.

Wat is de aanbevolen bandenspanning?
De aanbevolen bandenspanning verschilt per type auto en band. Omdat het onderhouden van je banden zo cruciaal is voor je veiligheid en de algehele prestaties van je eigen of private lease auto, is het belangrijk om te weten welke bandenspanning de juiste is voor je voertuig. Als je wilt weten wat je bandenspanning moet zijn, zoek je naar de aanbeveling van je fabrikant, die op een label in je auto is afgedrukt. Afhankelijk van de auto kan dit label op de rand van de autodeur, op de deurpost of in het dashboardkastje zitten. Het label geeft meestal aanbevelingen voor de voor- en achterbanden en de reservebanden, en het is belangrijk dat je je aan die richtlijnen houdt. Zelfs nadat je je banden hebt vervangen, gelden dezelfde bandenspanningsrichtlijnen op het etiket van je auto voor nieuwe banden van dezelfde maat. De aanbevolen bandenspanning is gebaseerd op metingen van een bandenspanningsmeter. Controleer de druk ’s morgens vroeg of wacht minstens drie uur na het rijden; dit geeft ze voldoende tijd om weer af te koelen.

Wat gebeurt er bij een lage of hoge bandenspanning?
Rijden op te lage bandenspanning is een van de grootste oorzaken van bandenpech. En te weinig lucht in je banden kan tot andere problemen leiden. Banden met een te lage bandenspanning verslijten sneller, zijn slecht te hanteren en verminderen het brandstofverbruik. Aan de andere kant zijn te hard opgepompte banden gevoeliger voor schade door oneffenheden op de weg, en ze resulteren ook in een hobbeligere rit. Te veel lucht in je banden is net zo gevaarlijk als te weinig banden, dus het is belangrijk dat je weet wat wordt aanbevolen voor je voertuig. Houd je hier aan!

Hoe kun je de bandenspanning controleren?
Weten hoe je de bandenspanning kunt controleren, is van cruciaal belang voor je veiligheid en om je banden in goede staat te houden. Je kunt dit het beste met een meter doen, waarbij je meestal 3 opties hebt:

  • Manometers van het stick-type — Hebben een liniaalachtige staaf die in en uit een huls schuift om de luchtdruk te meten
  • Dial manometers — Voorzien van een genummerde wijzerplaat met een horloge-achtige hand
  • Digitale manometers — Nummers weergeven op een digitaal scherm
    Plaats de manometer in de klepsteel en zorg ervoor dat de manometer gelijkmatig en stevig op de steel wordt gedrukt. Als je een pen-achtige meter gebruikt, lees dan het nummer op de staaf die uit de huls springt. Lees manometers af zoals je een horloge met één hand zou lezen. Met een digitale manometer lees je eenvoudig het nummer op het scherm. Hierdoor weet je precies hoe het zit met de spanning van je banden. Mogelijk moet er lucht uit, terwijl in andere gevallen de banden juist voller gepompt moeten worden.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in