Uitvoering Bach’s Johannes Passion door COV Goes

Op vrijdag 24 maart 2017 verzorgt de Christelijke Oratorium Vereniging Goes een passieconcert in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. Op het programma staat de ‘Johannes Passion’ van Johann Sebastian Bach. Het werk wordt uitgevoerd door het koor en zes solisten met begeleiding van viola da gamba, continuo-orgel en orkest, onder leiding van dirigent Wim van Herk. Het concert begint om 20.00 uur.

De Christelijke Oratorium Vereniging Goes (COV Goes) brengt in de lijdenstijd, een periode van 40 dagen voor Pasen, de ‘Johannes Passion’ van J.S. Bach ten gehore.
Bach’s ‘Johannes Passion’ vertolkt de passie uit het evangelie van Johannes.

In het lijdensverhaal van Christus benadrukt de evangelist Johannes meer de menselijke kant van Jezus, hetgeen leidt tot een wat rauwere vertelling dan in de drie andere evangeliën, die meer de goddelijke Jezus belichten. Dat is ook te horen in de muziek en de woorden. In vergelijking met Bach’s ‘Matthäus Passion’ heeft het lijdensverhaal in de ‘Johannes Passion’ een intenser, dramatischer karakter en is het, hoewel soberder en ingetogener dan de ‘Matthäus Passion’, meer gepassioneerd verklankt. Bach gebruikte in de ‘Johannes Passion’ enkele delen uit een passiegedicht van B.H. Brockes en bestaande koralen en madrigaalteksten. Daarmee probeerde hij te bereiken dat de kerkgangers zich diepgaand konden inleven in het lijdensverhaal van Christus.

Het bewogen beginkoor ‘Herr unser Herscher…’ leidt de vertelling in. In de aria’s zijn persoonlijke ontboezemingen van mensen te horen, vertolkt door de vocale solisten. De aria’s worden afgewisseld door het koor dat meerdere rollen vervult, van opstandige omstanders of soldaten tot de beschouwende Jodengemeente die haar commentaar geeft op de feiten. De verschillende stemmen van het volk komen uiteindelijk tot rust in het prachtige ingetogen maar verwachtingsvolle slotkoor ‘Ruht wohl…’.

Aan het passieconcert van de COV Goes op 24 maart 2017 werken mee: Nienke Oostenrijk, sopraan ; Carina Vinke, alt ; Frank Fritschy, tenor (evangelist) ; Falco van Loon, tenor (aria’s) ; Hans Christian Hinz, bas-bariton (Christus) ; Martijn Sanders, bas (aria’s) ; Susanne Braumann, viola da gamba ; Janny Dieleman, continuo-orgel. De orkestbegeleiding wordt uitgevoerd door het Holland Symfonie Orkest. Het geheel staat onder leiding van dirigent Wim van Herk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + 5 =