Home Nieuws Topstuk Nederlandse beeldhouwkunst gered voor het nageslacht

Topstuk Nederlandse beeldhouwkunst gered voor het nageslacht

302
0

Het zeventiende-eeuwse praalgraf in de hervormde kerk van Stavenisse kan worden gerestaureerd. De provincie heeft het kerkbestuur ruim vier ton toegezegd en daarmee is de financiering van de restauratie rond.

De tombe van grootgrondbezitter Hieronymus van Tuyll van Serooskerke is aangetast door zout. ‘Dat is opgetrokken uit de grond en daarnaast heeft de kerk tijdens de Ramp onder water gestaan’, vertelt kerkrentmeester Rien de Graaf.

Het marmer vertoont vlekken en scheuren De Graaf wijst op een hoekje aan de voet van het grafmonument waar een blus vanaf is gelopen. ‘Dat noemen ze versuikering. Het marmer wordt bros doordat de zoutkristallen gaan uitzetten.’

Het grafmonument is gemaakt door Rombout Verhulst, de Rembrand onder de beeldhouwers van de zeventiende eeuw. Van zijn hand is ook het praalgraf van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

De tombe in Stavenisse geldt als een meesterwerk. De Graaf heeft zich daarom samen met anderen het vuur uit de sloffen gelopen om het monument te behouden voor het nageslacht. De gemeente en de vereniging Rembrand zegden al eerder financiële steun toe en door de subsidietoewijzing van de provincie ligt nu het benodigde bedrag van ruim zes ton op tafel voor de restauratie.

‘Het grafmonument wordt gedemonteerd en in bakken met water gelegd waarin mineralen zitten’, legt De Graaf uit. ‘Dat onttrekt het zout aan het marmer. ‘Vervolgens wordt er hars in het marmer gespoten en pakken de restaurateurs de scheuren en de andere beschadigingen aan.’

De restauratie duurt anderhalf jaar. De Graaf gaat ervan uit dat het werk in het voorjaar van 2023 van start gaat.

Onze verslaggever – Peter Huijsman – sprak dinsdag 12 juli met kerkrentmeester Rien de Graaf.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × 1 =