Home Nieuws Tijdelijke sluiting zoetwater inlaten

Tijdelijke sluiting zoetwater inlaten

757
0

Waterschap Scheldestromen heeft besloten om de zoetwater inlaten op Tholen, Sint-Philipsland en bij de Reigersbergsche Polder (Rilland) vanaf vrijdagmiddag 12.00uur te sluiten. De reden hiervoor is de sterk toegenomen groei van blauwalg op het Volkerak-Zoommeer.

Door het sluiten van de zoetwater inlaten handelt het waterschap conform het protocol dat ervoor zorgt dat de blauwalgen zich in het gebied verspreiden. Blauwalg is in heel Nederland in ieder water aanwezig. In zoete wateren met veel voedingsstoffen bij hogere temperaturen in combinatie met weinig neerslag kunnen blauwalgen tot problemen leiden. De blauwalg kan giftige stoffen uitstoten in het water. Deze zijn schadelijk voor mens en dier. Daarnaast kan het massaal afsterven van de blauwalg zorgen voor stank en zuurstofloosheid, wat gevolgen heeft op het waterleven.

De afgelopen weken maanden was de situatie met betrekking tot blauwalg goed beheersbaar. Echter, de hoge temperaturen van de afgelopen week heeft de ontwikkeling van blauwalg in het Volkerak-Zoommeer sterk doen toenemen. Wanneer de situatie met de blauwalgen achter de rug is, zullen de zoetwaterinlaten weer worden geopend.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

16 − 1 =