Home Nieuws Thoolse rolbrug ligt eruit en dat is niet voor de eerste keer

Thoolse rolbrug ligt eruit en dat is niet voor de eerste keer

404
0

De rolbrug in de haven van Tholen vertoont nog steeds kuren. Door een defect gecombineerd met de stormen van de afgelopen tijd is de brug al veertien dagen buiten gebruik. Volgens wethouder Van Leeuwen (CU) gaat het om een kleinigheid en zou de brug maandag of dinsdag weer in gebruik genomen kunnen worden.

De rolbrug dateert van 2017 en ligt over een doorgang in de dam die voor de haven is aangelegd. Van meet af aan waren er al problemen als gevolg van ontwerpfouten en vandalisme. De gemeente en het waterschap investeerden vorig jaar twee ton voor een renovatie die aan al het technische malheur een einde moest maken.

Maar het geduld van wandelaars en watersporters wordt nog steeds op de proef gesteld. Volgens voorzitter Peter de Water van watersportvereniging De Kogge is het na de feestelijke heropening van afgelopen zomer een poosje goed gegaan, maar inmiddels schiet de brug weer regelmatig in een storing. “Het varieert, soms is het om de dag, maar gemiddeld praten we over een keer in de week een storing.”

Afhankelijk van de aanrijtijd van de monteur kan een storing enkele uren duren. Wandelaars moeten terug en voor de meeste vaarrecreanten is de doorgang dan gestremd omdat de doorvaarhoogte slechts twee en een halve meter bedraagt.
“Dit kost ons als watersportvereniging geld”, zegt De Water. “Passanten betalen ons om hier te liggen, maar als ze moeten wachten vanwege die brug dan komen ze de volgende keer niet meer. Het zou zelfs kunnen zijn dat vaste leden op een gegeven moment op zoek gaan naar een nieuwe jachthaven.”

Volgens wethouder Van Leeuwen zijn de grootste problemen getackeld en lijkt het lek nu boven. “Dit is een bug in de elektro die redelijk eenvoudig te verhelpen is en we hopen dat volgende week de brug klaar is voor het vaarseizoen” Garanties dat zich geen nieuw storingen aandienen kan hij echter niet geven: “Het is en blijft techniek.”

De onderhoudskosten van de brug komen nu nog voor rekening van het waterschap, maar het contract loopt dit voorjaar af en wie de rekeningen daarna gaat betalen is nog onduidelijk.

Onze verslaggever – Peter Huijsman – sprak met Peter de Water.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

veertien − elf =