Home Nieuws Tholenaren gaven negentig keer anoniem een melding van misdaad door

Tholenaren gaven negentig keer anoniem een melding van misdaad door

407
0

De gemeente Tholen is tevreden met de samenwerking met Meld Misdaad Anoniem. In twee jaar kwamen er zo’n negentig meldingen binnen via het meldpunt. “Voor ons een teken dat de samenwerking werkt”, zegt burgemeester Marleen Sijbers. Al merkt ze ook dat nog niet alles duidelijk is over het meldpunt.
In die twee jaar kwamen er uiteenlopende meldingen binnen bij Tholen. “Er kwamen tips binnen over milieudelicten, opslag van gevaarlijke goederen zoals vuurwerk, maar ook meldingen over criminaliteit”, zegt Sijbers.

Meeste meldingen in eerste jaar
De gemeente Tholen startte de samenwerking met Meld Misdaad Anoniem in 2020. Meteen in het eerste jaar, kwamen de meeste meldingen binnen. “Dat was meteen het coronajaar. Toen hadden we iets meer dan vijftig meldingen”, zegt de burgemeester.

Sijbers merkt dat veel inwoners nog niet wisten dat het anonieme meldpunt niet van de politie is. “Vergelijk het met een loket dat kijkt of de anonimiteit volledig gewaarborgd kan worden. Pas dan gaat de informatie verder. Dat kan dus de politie, een gemeente of een opsporingsinstantie zijn.”

“Het is voor de gemeente Tholen heel belangrijk dat de inwoners weten dat er iets met hun anonieme tip gebeurt”, aldus de burgemeester. “Het gaat om bewustwording. Moet ik pas melding doen van een concreet misdrijf of al eerder? Het gaat er om dat men, als men het niet vertrouwt, dat anoniem kan melden.”

Tip nooit te herleiden naar tipgever
De anonieme tip die bij de gemeente binnenkomt via Meld Misdaad Anoniem is natuurlijk niet voor iedere ambtenaar zichtbaar. “Als er een tip binnenkomt gaan twee vaste personen ermee aan de slag. Zo’n anonieme tip is nooit te herleiden naar de tipgever”, vervolgt Sijbers. “Vervolgens gaan we zorgvuldig uitzoeken of er daadwerkelijk iets aan de hand is en ondernemen we actie.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 × 4 =