Home Nieuws Tholen Sterk maakt plannen Havendagen 2020 bekend

Tholen Sterk maakt plannen Havendagen 2020 bekend

53
0

Stichting Tholen Sterk is tijdens de havendagen 2020 heel wat van plan.
Dat heeft de organiserende stichting maandag 29 oktober tijdens een besloten bijeenkomst laten weten aan alle collega verenigingen en stichtingen uit de Gemeente Tholen.
Tholen Sterk had speciaal hiervoor alle ondernemers- en Oranjeverenigingen, dorpsraden en andere organisaties uitgenodigd welke binnen de Gemeente Tholen werkzaam zijn.
En met succes, want sommige kernen waren zelfs meerdere malen vertegenwoordigd.

Voorzitter William van Leeuwen vond het erg toepasselijk dat alle kernen vertegenwoordigd waren in de huiskamer (lees: raadszaal) van de Gemeente Tholen.
Doel van de bijeenkomst was het bekendmaken van de plannen van de havendagen 2020 waarin 75 jaar bevrijding van Nederland centraal zal gaan staan.
Hoewel de Gemeente Tholen (uitgezonderd Sint-Phlipsland) in oktober 2019 75 jaar geleden bevrijd zal zijn, heeft de organisatie toch gekozen om 2020 aan te houden in combinatie met de havendagen die dan georganiseerd worden. Drie jaar geleden is besloten om een historisch thema aan te houden, dus 75 jaar bevrijding past daar dan ook erg goed in.

Zo zal er in de week vóór de havendagen van woensdag 2 t/m zaterdag 6 juni 2020 een kampement op de Oesterputten komen met ruim 70 legervoertuigen.
En zal de medewerking aan Marine, luchtmacht en landmacht gevraagd worden.

Omdat de stichting duidelijk wil maken dat de havendagen geen evenement is voor alleen Tholen stad maar juist voor de gehele gemeente, is een uniek plan bedacht.
Op donderdag- en vrijdagmiddag worden namelijk alle basisschoolleerlingen (groepen 7 en 8) uit de gehele gemeente uitgenodigd voor een 90 minuten durende educatie op de Oesterputten en worden op die avonden alle kernen aangedaan met een Liberation tour (ofwel: een rondrit door de gemeente met de legervoertuigen).
Op die manier betrekken we de gehele gemeente bij het evenement én kunnen we met z’n allen de bevrijding vieren, aldus van Leeuwen.
Deze unieke kans mogen we niet laten liggen. We moeten blijven vieren, gedenken en doorgeven aan de volgende generatie.

Het kampement zal ongeveer 300 personen gaan herbergen en dit zijn allemaal vrijwilligers die vooral uit het noorden van Nederland naar Tholen komen. De brandstofkosten voor de historische legervoertuigen zijn behoorlijk fors. We moeten reëel blijven, willen we deze mensen hebben, dan staat er verzorging tegenover.
Door de medewerking en de betrokkenheid van de kernen hoopt de stichting de kosten van de maaltijden – voor de naar schatting driehonderd personen – in de hand te houden.
Overigens komen de personen met eigen tentjes naar de Oesterputten en willen we hen als Gemeente een warm welkom aanbieden.
“We hebben een voorstel gedaan naar de organisaties binnen de gemeente en we hebben gelukkig ook voorstellen terug ontvangen. Hier gaan we absoluut verder mee aan de slag” , vermeldt secretaris Floris Langendam.
“We staan aan het begin wat iets moois moet gaan worden en daar hebben we nog iets minder dan 2 jaar de tijd voor. Maar de tijd dringt omdat er veel geregeld moet gaan worden en dat allemaal naast het programma van de havendagen”.

Leon Janssen, algemeen bestuurslid van de stichting, is met dit idee gekomen daar hij hobbymatig actief is met legervoertuigen.
“De plannen zijn in ons bestuur met enthousiasme ontvangen”, ook na de bekendmaking op onze socialmedia afgelopen dinsdag (toen Tholen officieel 74 jaar bevrijd was) komen er veel, geweldig leuke reacties vanuit de inwoners van de gemeente bij ons binnen. Dit geeft een prima gevoel, aldus een trotse Leon.

De bij de presentatie aanwezige wethouder Frank Hommel zei dat dit evenement een mooie toevoeging is om Tholen toeristisch op de kaart te zetten.
“We zijn als gemeente heel blij dat dit initiatief is genomen”.

Check ook: Militaire optocht in 2020

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

7 + twee =