Home Nieuws Tholen: prima locatie voor zonnestroom

Tholen: prima locatie voor zonnestroom

972
0

Zeeland staat al sinds jaar en dag bekend als de zonrijkste provincie van Nederland. Die hoge mate aan zonneschijn hebben we vooral te danken aan het vele water van de Ooster- en Westerschelde en de Noordzee in onze omgeving, waardoor praktisch nooit stapelwolken ontstaan die het zonlicht tegenhouden. Zeeland is dan ook een prima provincie waarin het hele jaar door volop zonnestroom geoogst kan worden. Energiebedrijf Eneco is wat dat betreft al druk doende met de realisatie van een eerste zonnepark nabij Tholen. Daarnaast is de gemeente van plan om andere initiatiefnemers de mogelijkheid te bieden om iets soortgelijks in de omgeving van de Ceresweg te ontwikkelen. Over dit laatstgenoemde project is het laatste woord overigens nog niet gezegd. Het plan lijkt momenteel op verzet van omwonenden te stuiten. Zij zijn namelijk van mening dat ze slecht of helemaal niet over de komst van een tweede zonnepark zijn geïnformeerd en vrezen met name aantasting van het landschap bij hen in de buurt.

Zonopbrengst kan heel Amsterdam een maand van stroom voorzien
Als we sentimenten rondom zonneparken buiten beschouwing laten en puur naar het beschikbare cijfermateriaal kijken, dan blijkt echter dat zonnestroom een prima manier is om Nederland voor een steeds groter wordend deel van duurzame energie te kunnen voorzien. Zo werd er in de maand april van dit jaar door alle gezamenlijke zonnepanelen die in heel ons land aan het stroomnet gekoppeld zijn 2,1 petajoules aan energie opgewekt. Dat is genoeg om heel Amsterdam een maand lang dag en nacht van elektriciteit te kunnen voorzien. De aprilmaand pakte dit jaar overigens een flink stuk gunstiger uit voor het opwekken van zonne-energie dan april vorig jaar. Dat kwam onder meer omdat de maand dit jaar meteen al met een paar zonovergoten dagen van start ging. Daarnaast was ook de periode van 18 tot en met 22 april vrijwel onbewolkt. Gedurende deze laatstgenoemde periode werd er elke dag 25 GWh, oftewel 25 miljard kilowattuur aan stroom opgewekt, terwijl er op 21 april zelfs richting de 28 GWh gepiekt werd.

Nu al profiteren van duurzame energie
Het succes van groene energie is uiteraard niet alleen maar een kwestie van zoveel mogelijk duurzame energiebronnen inzetten, maar ook gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Wie een schoon milieu een warm hart toedraagt, hoeft niet per se te wachten totdat er een zonnepark of windmolen in zijn of haar omgeving wordt geplaatst. Energie vergelijken via een vergelijkingswebsite levert namelijk tal van resultaten op met een groen tintje, zodat desgewenst milieubewuste keuzes gemaakt kunnen worden. Door een groen energieproduct te selecteren, geeft de consument tevens het signaal af dat het bij de verschillende varianten van energie vergelijken niet alleen maar om de goedkoopste aanbieding draait, maar dat ook het milieuvriendelijke aspect ervan gewaardeerd wordt.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in