Home Nieuws Tholen helaas niet de toiletvriendelijkste gemeente in Zeeland

Tholen helaas niet de toiletvriendelijkste gemeente in Zeeland

401
0


De gemeente Veere is voor tweede jaar op rij de toiletvriendelijkste in Zeeland, gevolgd door Schouwen-Duiveland en Goes. Landelijk staat Veere op drie, met West Maas en Waal (GL) op één en Amersfoort op twee. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat vandaag vanwege Wereld Toilet Dag (19 november) bekend wordt gemaakt. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) rangschikt elk jaar alle gemeenten in samenwerking met de HogeNood-app die nu zo’n 8.300 toiletten in Nederland vindbaar maakt. Zes indicatoren bepalen de plek die elke gemeente krijgt in de ranglijst.

Eén op de drie mensen gehinderd door tekort aan toiletten
“Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Leonie Klabbers, adjunct-directeur van de Maag Lever Darm Stichting. “Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”


Opvallende resultaten
Ivo Thonon, woordvoerder MLDS: “Veere was vorig jaar de landelijk beste gemeente, maar is ietsje gedaald naar de derde plek. Veere heeft echter nog steeds een cijfer om jaloers op te worden en is in Zeeland nog steeds op eenzame hoogte. De toewijding van de ambtenaar met wie we contact hebben is lovenswaardig. Ook Tholen laat zien dat door politieke aandacht en een HogeNood-partnerschap grote stappen mogelijk zijn. Deze gemeente is de tweede grootste stijger landelijk en provinciaal de grootste stijger: van de laatste plek naar de zevende plek. Het is een krappe voldoende, dus er is nog ruimte om te groeien, zelfs in Zeeland, dat met een gemiddelde van 5,6 na Fryslân de tweede toiletprovincie van Nederland is. Vanaf volgend jaar kan dit echter veranderen als we ook verblijfstoeristen gaan meetellen bij inwoners voor de eerste indicator.” (Zie hieronder voor de lijst indicatoren.)

Over de onderkant zegt Thonon: “Reimerswaal is wel iets aan het stijgen, maar heel langzaam en moet van ver komen. Hulst staat al twee jaar stil en Borsele presteert het zelfs om nog iets te dalen. Gelukkig laat Tholen zien dat het kan: van de achterhoede naar het de middenmoot vergt ‘slechts’ politieke wil en een licentie op de HogeNood-app.”

De zes indicatoren om de ranglijst te bepalen:

  1. Aantal inwoners per toilet (max. 300 punten).
  2. Toegankelijkheid: urinoirs krijgen minder punten dan zittoiletten; (rolstoel)toegankelijke toiletten krijgen de meeste punten (max. 300 punten).
  3. De spreiding over de gemeente: hoe meer toiletten binnen 500 m van elkaar, des te meer punten (max. 150 punten).
  4. Het aantal openbare toiletten ten opzichte van het aantal opengestelde (max. 100 punten).
  5. Het beleid van de gemeente (max. 100 punten).
  6. Zelf gegevens kunnen toevoegen aan de HogeNood-app (0 of 50 punten).

Over de Toiletalliantie
De Toiletalliantie is een koepel van zo’n 30 maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare en opengestelde toiletten. De alliantie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Op het platform www.iederewctelt.nl vinden gemeenten, horeca en winkeliers informatie waarmee ze de situatie in hun eigen omgeving kunnen verbeteren. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar zijn.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in