Home Nieuws Tholen doet mee aan het NK Tegelwippen

Tholen doet mee aan het NK Tegelwippen

439
0

Gemeente Tholen is één van ruim 100 gemeenten in Nederland die meedingen naar de Gouden Schep tijdens het NK Tegelwippen. Een mooie prijs, maar belangrijker is dat de gemeente de eigen leefomgeving leefbaarder wil maken: meer groen en minder stenen. Het officiële startsein wordt gegeven op 20 april 2022, in de Anemoonstraat te Sint-Maartensdijk. Hier worden door wethouders Peter Hoek en Corniel van Leeuwen tegels gewipt en bloemen gezaaid.

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Omdat onze omgeving zo veel stenen bevat krijgen we problemen als hittestress – want stenen verkoelen niet- en wateroverlast – want regenwater kan niet goed weglopen. Meer groen in de omgeving gaat dit tegen: bomen zorgen voor verkoeling, bloemperken zorgen voor een betere afvoer van water. Daarnaast betekent een groenere leefomgeving ook meer biodiversiteit en een mooiere, gezondere leefomgeving.

NK Tegelwippen: steengoede wedstrijd
Het NK Tegelwippen probeert hier met een competitief element een impuls aan te geven. De gemeente die de meeste tegels wipt en ze vervangt door groen wordt kampioen van Nederland, maar uiteindelijk wint iedere inwoner bij deze wedstrijd. Wanneer tegels worden vervangen door groen, wordt gemeente Tholen meer klimaatbestendig. Mooie bijkomstigheid is dat iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen tuin, of door het aanleggen van een geveltuintje.

Iedereen doet wat
Gemeente Tholen vraagt niet alleen haar inwoners om tuinen te vergroenen, maar gaat ook zelf aan de slag door in de openbare ruimte, waar mogelijk, straatstenen en trottoirtegels te verwijderen. Daarvoor in de plaats wordt dan groen aangelegd. Zo is men recent in de Anemoonstraat Sint-Maartensdijk gestart door 230 m2 tegels en straatstenen te verwijderen, vijf bomen aan te planten en bloemrijk gazon te realiseren. Op 20 april 2022 wordt op die locatie de campagne Tegelwippen onder de aandacht gebracht en de kers op de taart aangebracht: groen.

Zelf wippen?
Inwoner van gemeente Tholen? Heb je zelf tegels gewipt en vervangen door groen? Dan kun je jouw aantal tegels opgeven via https://nk-tegelwippen.nl. Zo worden ze bij de Tegelteller van gemeente Tholen opgeteld.

Tip: kijk ook eens op: Geveltuin (tholen.nl)Bijlage huidige en nieuwe situatie Anemoonstraat Sint-Maartensdijk

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zeven + twintig =