Home Nieuws Tholen 75 jaar bevrijd

Tholen 75 jaar bevrijd

726
0

Nieuwe tentoonstelling in Streekmuseum De Meestoof
Op 30 oktober a.s. is het 75 jaar geleden dat het eiland Tholen bevrijd werd. Reden voor Streekmuseum De Meestoof om hier een expositie over in te richten. Van 6 april t/m 31 oktober 2019 vertelt het museum hoe Tholen de Tweede Wereldoorlog doormaakte; van het verhaal van de opgeblazen Thoolse brug, het overleven in bezettingstijd, de inundatie en evacuatie. Daarnaast is er aandacht voor Thoolse slachtoffers van de oorlog. Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje dat gemaakt is op basis van de oorlogsherinneringen van A. J. Smits uit Stavenisse en anderen.

De tentoonstelling laat zien hoe de oorlog op Tholen verliep. In de eerste oorlogsdagen werd in de nacht van 13 op 14 mei 1940 de brug bij Tholen-stad opgeblazen. Dit gebeurde op bevel van het Nederlandse leger. Gedurende de oorlogsjaren gebeurde er op Tholen van alles, maar volgens het dagboek van Bram Smit, geboren in 1929 in Stavenisse, ‘waren er dagen, ja weken, dat zich geen Duitser op Stavenisse liet zien’. Over het algemeen ging het leven zijn gewone gang, maar toch waren de gevolgen van de oorlog merkbaar. Zo gingen levensmiddelen, kleding, schoeisel en brandstoffen op de bon. In de expositie zijn deze bonkaarten uiteraard te zien.

Beleef de oorlog
In het museum is een achter een kastenwand een onderduikplaats gemaakt. Als bezoeker krijgt u op deze manier de indruk hoe het was voor onderduikers om gedurende langere tijd ondergedoken te zijn. Op de zolder van het museum kunt u als bezoeker zelf persoonsbewijzen vervalsen, want uiteraard gebeurde dit op Tholen ook. De permanente kamer met bedstede is speciaal voor de tentoonstelling ingericht op de manier zoals een woning tussen 1940 en 1945 eruit zag.

Kortom; ook dit seizoen zijn er weer genoeg redenen om een bezoek te brengen aan De Meestoof. Tijdens de openingstijden is uiteraard ook onze vaste collectie met Thoolse sieraden, kunst van Chris Lanooy, de Noorse woning en ambachtenschuur te bezichtigen.

Op 6 april wordt de tentoonstelling feestelijk geopend door burgemeester Van de Velde

Praktische info
De tentoonstelling ‘75 jaar bevrijding’ is te zien van 6 april tot 31 oktober 2019. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Parkeren is gratis.
Toegang: volwassenen: € 5,-, kinderen: € 2, leden en Museumkaart-houders: gratis. Voor groepen van meer dan 20 personen geldt een speciale toegangsprijs van € 3,50.

Het begeleidende boekje is in combinatie met een bezoek aan het museum gratis verkrijgbaar in de museumwinkel.

Onderstaande afbeeldingen, welke ingestuurd zijn door Streekmuseum de Meestoof, zijn in Tholen gemaakt ten tijde van de oorlog.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × 1 =