Home Nieuws Textiel Race: scholen strijden tegen textielafval

Textiel Race: scholen strijden tegen textielafval

211
0

Van 16 mei tot en met 9 juni 2022 vindt de O.L.A.Z. Textiel Race plaats. Leerlingen van 12 scholen uit de gemeenten van de Bevelanden en Tholen leren alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Na een gastles nemen ze het tegen elkaar op om zoveel mogelijk kleding en oud (kapot) textiel in te zamelen. Het opgehaalde textiel en kleding wordt hergebruikt en gerecycled. De school die het meeste inzamelt wint een geheel verzorgde schoolreis. In de gemeente Tholen doen twee scholen mee: obs Ter Tolne in Tholen en obs Oosterschelde in Scherpenisse.

Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter. Per jaar belandt er 10 kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Dat is zonde, want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gepareerd worden. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving. Dit educatieve project, waarbij scholen de strijd aangaan voor meer circulariteit, combineert bewustwording over hergebruik met een fysieke inzamelactie.

Een betere wereld, begint in de kledingkast
Woont u in de buurt van de twee deelnemende scholen in de gemeente, dan kunt u tussen 16 mei en 9 juni gemakkelijk en gratis uw textiel thuis laten ophalen. Dit doet u door uw textiel online aan te bieden op de website: www.textielrace.nl. Denk bij textiel aan een oude trui, uw sokken, oude gordijnen of een oude (kapotte) handdoek. Bovendien steunt u de school in uw buurt als kanshebber op een geheel verzorgde schoolreis. Als dank voor het online aanmelden ontvangt u kortingscodes voor verschillende duurzame merken, zoals LABFRESH, Walra bed- en badtextiel, SKOT Fashion en Loop.a Life.

Samenwerking
De Textiel Race Zeeland wordt gefinancierd door het O.L.A.Z., een samenwerking tussen alle Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering. Dit in samenwerking met de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) en Curitas. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terecht komt.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

negentien − tien =