Home Nieuws Tentoonstelling

Tentoonstelling

635
0

Hoog in het wapen.

Hoog in de Grote Kerk van Tholen hingen vroeger de zogenaamde rouwborden van adellijke en vooraanstaande personen uit de stadsregering. De veelal donkere borden waren beschilderd met de gekleurde familiewapens en bijbehorende kwartieren van voorouders.

In de Bataafse tijd, toen standen en privileges moesten plaatsmaken voor gelijkheid en broederschap, werden de rouwborden op bevel van de overheid uit de kerk verwijderd. Van deze borden is voor zover bekend niets overgebleven. Maar het bijzondere is dat afbeeldingen van de borden bewaard gebleven zijn. In 1785 zijn alle toen aanwezige rouwborden op verzoek van de Kerkvoogdij van de Nederlandse Hervormde Gemeente door de landmeter Korstiaan Bestebroer getekend.

Deze tekeningen, die in het Gemeentearchief van Tholen worden bewaard, vormen de basis voor een tentoonstelling van reproducties van een vijftiental rouwborden van bekende Thoolse families. Zoals Van Vrijberghe, Vermuyden, Van den Brande, Van Berchem en anderen. Deze tentoonstelling, georganiseerd op initiatief van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk Tholen in samenwerking met het gemeentearchief en mogelijk gemaakt door een waarderingsbijdrage van de gemeente Tholen, wordt op zaterdag 8 juni a.s. geopend door de burgemeester van Tholen, mevr. G.J. van de Velde-de Wilde. Daarna is de tentoonstelling tijdens het zomerseizoen tot 14 september op woensdag- en zaterdagmiddag in de Grote Kerk van Tholen te bezichtigen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

1 × 4 =