Home Nieuws Subsidie en financiering van energiebesparende maatregelen in Tholen

Subsidie en financiering van energiebesparende maatregelen in Tholen

1024
0

Niet alleen de gemeente, maar ook inwoners uit Tholen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Steeds meer woningeigenaren kiezen daarom voor energiebesparende maatregelen in of rondom hun woning. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden en subsidies beschikbaar om de woning te verduurzamen.

Investeringssubsidie Duurzame Energie
Op dit moment zijn er nog maar twee subsidies beschikbaar waar woningeigenaren gebruik van kunnen maken. Een daarvan is de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Inwoners uit Tholen die hun woning op een duurzame manier willen verwarmen, kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pellet kachels. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het apparaat en de energieprestatie. De precieze bedragen zijn terug te vinden op de website van RVO. Daar kan de subsidie ook tot en met 31 december 2020 aangevraagd worden. Tenzij de subsidiepot voor die tijd al op is.

Subsidie energiebesparing binnen een VvE
De tweede subsidie is de Subsidie energiebesparing eigen huis. Deze subsidie wordt uitgekeerd als de VvE ten minstens twee isolatie maatregelen treft. Denk hierbij aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en hoogrendementsglas. De subsidie is gemaximaliseerd op € 20.000 per koopwoning binnen een VvE. Wil de VvE meer maatregelen treffen? Dan wordt dit beloond met een aanvullende subsidie en een bonus van € 4.000. Daarnaast kan de VvE ook subsidie krijgen voor duurzaam energie-advies. De subsidie moet vooraf aangevraagd worden via RVO. Eigenaren in een VvE kunnen tot 31 december 2019 gebruik maken van deze subsidie.

BTW op zonnepanelen terug vragen
Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen 21% btw op de aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Dat komt omdat de Belastingdienst eigenaren van zonnepanelen als ondernemers ziet. Wanneer men namelijk zelf weinig stroom verbruikt, leveren de zonnepanelen de stroom terug aan de energiebedrijf. De energieleverancier geeft de eigenaar vervolgens een vergoeding. Dat kan een geldbedrag zijn of het wordt verrekend met de stroom die de energiebedrijf levert. Mensen met zonnepanelen hoeven zich overigens niet verplicht aan te melden als btw-ondernemer als ze jaarlijks € 1.345 of minder aan btw moet gaan betalen.

De stimuleringslening
Het is altijd het verstandigst om energiebesparende maatregelen uit eigen middelen te bekostigen. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunnen eigenaren een beroep doen op verschillende leningen. Een voorbeeld van zo’n lening is de Stimuleringslening. Deze lening wordt door de gemeente verstrekt. De hoogte van deze lening is minimaal € 5.000 en maximaal € 25.000. Een van de voorwaarden is dat de woning een WOZ-waarde heeft van minder dan € 170.000. Daarnaast moet de woning gebouwd zijn die vóór 1960 en bestemd zijn voor permanente bewoning. Voor vragen kunnen eigenaren contact opnemen met de heer W. Fase en mevrouw E.J. de Hond op telefoonnummer: 14 0166 of het e-mailadres: gemeente@tholen.nl

Andere leningen
Er zijn ook nog verschillende andere leningen waar huiseigenaren gebruik van kunnen maken. Enkele voorbeelden van bekende leningen zijn: de Energiebespaarlening, het BNG Duurzaamheidsfonds en de GreenLoans lening. Ook een persoonlijke lening kan een optie zijn. Eigenaren die zich afvragen: wat kan ik lenen, kunnen online een berekening maken. Er wordt onder andere gekeken naar het inkomen en de hoogte van de hypotheek.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

4 × vijf =