Strijktrio excelleert in Oude Stadhuis Tholen

Hoe een strijktrio ook kan klinken als een strijksextet ervoer het zeer aandachtig luisterende publiek afgelopen zaterdagmiddag in het Oude Stadhuis van Tholen

Het eerste in een reeks van tien Stadhuisconcerten op zaterdagmiddag, georganiseerd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, werd gegeven door een jong maar in de uitvoering van kamermuziek zeer ervaren trio, bestaande uit violiste Elise Besemer, altviolist Shih-Hsien Tsai en cellist Boris Nedialkov.

Het programma werd geopend met een vroeg werk van Beethoven. Het trio wist in hun interpretatie zowel de Beethoveniaanse euforische drift als zijn brede zangerige melancholieke frasen overtuigend uit te voeren. De modern geschoolde musici hadden logischerwijs gekozen voor een weergave die is gestoeld op de uitvoeringspraktijk die, voortgekomen uit de laat-Romantiek, als modern bestempeld mag worden. Voor diegenen die de voorkeur geven aan de historische uitvoeringspraktijk, met als kenmerk het gebruik van darmsnaren en minder vibrato, kon hun weergave als te Romantisch ervaren worden. Desalniettemin was “hun Beethoven” muzikaal zeer “geloofwaardig”.

Het tweede werk dat werd uitgevoerd was de Serenade van Ernö Dohnànyi uit 1904. De Hongaarse componist verwerkte volksmuziek elementen in dit trio, waardoor het ritmisch aspect een duidelijke rol speelt, en wel op dusdanige wijze dat in bepaalde passages het scheen alsof meer dan drie strijkers speelden. Het voorlaatste deel van het stuk, andante con moto, was daarentegen zeer breed uitgesponnen vocaal gedachte muziek die door de musici uiterst verinnerlijkt en met een prachtige warme strijkersklank werd verwezenlijkt. Het laatste deel van de Serenade kenmerkte zich door vurige explosiviteit, een muzikale atmosfeer die door Besemer, Tsai en Nedialkov zowel muzikaal als technisch overrompelend werd overgebracht.

Dat deze jonge uitvoerende kunstenaars reeds belangrijke prijzen op hun naam hebben geschreven, werd met dit concert in Tholen rijk geïllustreerd. Het publiek dankte hen dan ook terecht met een staande ovatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + vijftien =