Home Nieuws Stremming bij Krammersluizen kan nog weken duren

Stremming bij Krammersluizen kan nog weken duren

611
0

De wachttijden voor binnenvaartschippers bij de Krammersluizen kunnen momenteel oplopen tot acht uur. Normaal is dat een à twee uur. De schepen moeten allemaal door de noordelijke sluis, omdat een sluisdeur in de zuidelijke kolk vast zit. Rijkswaterstaat voert duikinspecties uit om te achterhalen wat er aan de hand is.

Het probleem diende zich maandagochtend aan. “De zogeheten onderrolwagen waar de deur op rust kan niet meer heen en weer”, vertelt woordvoerder Martijn Kapel van Rijkswaterstaat. “Ongeacht wat de oorzaak is, zal de sluisdeur er moeten worden uitgehesen met een specialistisch schip. Voordat het schip beschikbaar is zijn we een paar weken verder. Dit is niet zomaar opgelost.”

Bijkomend probleem is dat aan de noordelijke sluis onderhoud wordt uitgevoerd waardoor het schutten daar langer duurt. “We onderzoeken of we het onderhoudsschema aan kunnen passen om de hinder te beperken”, zegt Kapel. “En waar mogelijk schutten we de kleine schepen via de jachtsluizen.”

De provincie trok vorig jaar in Den Haag aan de bel omdat Rijkswaterstaat kampt met veel achterstallig onderhoud. “Het klopt dat wij een forse onderhoudsopgave hebben”, geeft Kapel toe. “Maar het is niet duidelijk of het probleem met de sluisdeur daaraan gerelateerd is.”

Uiterlijk in 2024 start een grootschalige renovatie van de Krammersluizen. Jaarlijks passeren 44000 binnenvaartschepen het sluizencomplex.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

10 + 1 =