Een van de oude ambachten binnen het museum is die van de touwslager.

Een touwslager, lijndraaier, baander of zeeldraaier is een ambachtsman die garens, vroeger meestal van hennep, tot touw verwerkt. Tegenwoordig is dit beroep vrijwel uitgestorven. Wij demonstreren dit oude ambacht op locatie tijdens een braderie, havendag, en dergelijke.

Onze baan, 4 meter lang, wordt aandreven door een spinner, een slinger bevestigd aan een wiel. Het wiel/de slinger werd, meestal door kinderen (zoals Michiel de Ruyter in het bekende kinderliedje), rondgedraaid. Touwslagerijen kwamen vooral voor in havensteden. De Lijnbaansgracht in Amsterdam, de Lijnbaan in Rotterdam, de Reeperbahn in Hamburg, de Touwslagersdreef en Lijnbaan in Tholen herinneren hier nog aan. Door te draaien aan het draaiwiel maken we voor het oog van de bezoeker springtouwen. 

Helaas is de huidige touwslager op een dusdanige leeftijd gekomen dat hij deze hobby voor het museum niet meer kan uitoefenen. Dus zoekt het museum een jonge(re) enthousiaste vrijwilliger die het vak van touwslager zou willen leren. Natuurlijk krijg je die opleiding helemaal gratis en word je lid van het geweldige vrijwilligersteam.

Wil je hier meer over weten, vul dan hier je gegevens in. (klik hier)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in