Home Nieuws Stichting Het Zeeuwse Landschap uit op vernietiging garnalensector

Stichting Het Zeeuwse Landschap uit op vernietiging garnalensector

983
0

“De stichting Het Zeeuwse Landschap is bezig met de vernietiging van de resterende garnalensector in Zeeland.” Harde woorden van de VVD vrijdagmorgen in de Statencommissie Ruimte. De VVD is boos dat Het Zeeuwse Landschap samen met andere milieuclubs juridische stappen neemt tegen garnalenvissers.

Vijftien natuur- en milieuorganisaties kondigden deze week aan dat ze naar de rechter stappen, om een gedoogregeling voor garnalenvissers te laten schrappen. Tot deze vijftien organisaties behoort Het Zeeuwse Landschap, maar ook bijvoorbeeld de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Greenpeace.

Vissen in Natura 2000-gebieden
Volgens de natuurorganisaties heeft de rechter bepaald dat garnalenvissers voorlopig niet in Natura 2000-gebieden mogen vissen. Kotters zouden verouderde motoren hebben die te veel stikstof uitstoten, er is te veel bijvangst en de grond zou te veel worden omgewoeld door visnetten. Het ministerie van Landbouw en Visserij hanteert een gedoogregeling. Die is tegenstrijdig met de uitspraak van de rechter, vinden de natuurorganisaties, die daarom opnieuw naar de rechter stappen.

Onverteerbaar
Statenlid Hans van Geesbergen (VVD) vindt het onverteerbaar dat Het Zeeuwse Landschap zich heeft aangesloten bij de strijd tegen de garnalenvissers gezien het feit dat de stichting ieder jaar ’tonnen subsidie’ krijgt van de provincie. “Garnalenvissers behoren ook helemaal niet tot het takenpakket van Het Zeeuwse Landschap.” Van Geesbergen is zelf afkomstig uit de visserijwereld. Hij vergelijkt de juridische actie nu van Het Zeeuwse Landschap met de situatie in 2008, toen Zeeuwse milieuorganisaties in actie kwamen tegen de mosselvisserij. “Gelukkig zijn de verstoorde verhoudingen van nu alweer een hoop verbeterd.”

‘Vernietiging van de garnalensector’
Andere partijen in Provinciale Staten zoals de PvdA namen het op voor Het Zeeuwse Landschap en de andere natuurorganisaties die alleen maar zouden vragen of het ministerie zich aan de uitspraak van de rechter houdt. Bovendien zou de sector zelf jarenlang te weinig hebben gedaan aan vernieuwing van motoren en katalysatoren, om de kotters minder vervuilend te maken.

Van Geesbergen wees erop dat de gedoogregeling geldt tot 1 oktober, wanneer het ministerie van Landbouw en Visserij met nieuwe bepalingen komt. “Waarom kunnen de natuurorganisaties niet nog een paar maanden wachten? Dat ze de garnalenvissers nu al aan banden willen leggen, kan je niet anders interpreteren dan dat ze uit zijn op de vernietiging van de garnalensector.”

In een reactie zegt directeur Rob van Westrienen van stichting Het Zeeuwse Landschap verbaasd te zijn over de harde woorden van de VVD-Statenfractie. “Het is nogal wat als er zo over je gesproken wordt, terwijl je er zelf niet bij bent. Wij komen op de natuur in Zeeland en die heeft te lijden onder de garnalenvisserij. De reden dat we naar de rechter stappen is dat we het ministerie van landbouw en Visserij aan zijn eigen regels willen houden over de bescherming van de natuur.”

Nog maar tien garnalenvissers over
Zeeland telde een paar jaar geleden nog tientallen garnalenvissers. Door een saneringsregeling zijn dat er inmiddels nog maar een stuk of tien. “Maar iedere garnalenkotter die er nog is, staat vaak voor een heel bedrijf, een hele familie daarachter”, betoogde een geëmotioneerde Van Geesbergen, zelf ook afkomstig uit de visserijsector. Hij kreeg tijdens de discussie bijval van onder meer CDA en SGP.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in