Home Stadhuisconcert met Argentijnse sopraan en luit

    Stadhuisconcert met Argentijnse sopraan en luit

    558
    0
    Datum: zaterdag, 20 augustus 2022
    Tijd: 15:30 - 17:30
    Locatie: Oude Stadhuis Tholen
    Agenda

    Het Stadhuisconcert van zaterdagmiddag 20 augustus wordt gegeven onder de titel “Come again” door de sopraan Valeria Mignaco en luitiste Elly van Munster.

    Na hun Avondconcert in 2019 in het Oude Stadhuis van Tholen, eveneens op uitnodiging van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, met liederen uit de vroeg-Romantiek van Schubert en tijdgenoten begeleid op Romantisch gitaar, brengen de Argentijnse sopraan Valeria Mignaco en luitiste/gitariste Elly van Munster dit keer vroeger repertoire, namelijk Italiaanse en Engelse luitliederen uit de 16e en 17e eeuw.

    John Dowland was absoluut de grootste luit- en luitliederencomponist die Engeland heeft voortgebracht. In zijn tijd was melancholische muziek in zwang, zoals bijvoorbeeld te horen is in Flow my Tears, zijn bekendste Lute Song, en in Sorrow stay.
    De Italiaanse luitliederen uit de 16e eeuw, ook wel Frottola’s genoemd, zijn veelal wat vlottere, amoureuze, speelse liefdesliedjes.
    Elly speelt op twee verschillende luiten die passen bij het repertoire: een 6-korige luit voor de Frottola’s, een 8-korige voor de Engelse Lute Songs.

    De van oorsprong Argentijnse sopraan Valeria Mignaco verhuisde in 1996 naar Nederland om klassiek zang te studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zij specialiseerde zich later in Renaissance en Barok muziek en kreeg les van Barbara Pearson, Jill Feldman en Rolande van der Paal.

    Na het behalen van haar masterdiploma zang, was zij finaliste in de International Baroque Singing Competition in Chimay (België) en in de Young Artists Presentation van het Festival van Vlaanderen met het middeleeuws Ensemble Via Artis. Haar duo met luitspeler Alfonso Marín heeft een eervolle vermelding ontvangen in de ‘Alte Musik Treff’ in Berlijn.

    Met haar lichte, flexibele sopraanstem zingt Valeria vooral in kamermuziekensembles gericht op renaissance- en barokrepertoire. Ze heeft veel concerten gegeven in internationale concertzalen als soliste en met professionele vocale ensembles zoals Cappella Amsterdam, Zürcher Sing Academy en Vokaal 31 (vocaal ensemble voor microtonale muziek).

    Valeria werkt als zangdocent Oude Muziek bij de Opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam en dirigeert het Kinderkoor Wijktalent Indische buurt, een educatief samenwerkingsproject van het Leerorkest en Nieuw Vocaal Amsterdam.

    Elly van Munster studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium. Vervolgens haalde zij haar doctoraal Spaans aan de Universiteit van Utrecht. Uiteindelijk belandde zij toch weer in de muziek en deed in 1994 Staatsexamen luit.
    Behalve als solist treedt zij regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuospeler in ensembles (luit en chitarrone).
    Zij speelt regelmatig in barokopera’s in Nederland en in Frankrijk, steeds onder leiding van Frédérique Chauvet (Barokopera Amsterdam).
    Zij maakt deel uit van Ensemble Corona, dat met name gespecialiseerd is in muziek uit de 16e eeuw. In dit ensemble bespeelt zij de 6-korige luit en de plectrumluit.

    Samen met de sopraan Sinje Kiel won zij in juni 2002 de eerste prijs en publieksprijs bij het concours voor Oude-muziek ensembles in Berlijn, “Alte Musik-Treff Berlin”.

    Met Valeria Mignaco voert zij eveneens regelmatig liederen uit van Schubert en tijdgenoten, begeleid op gitaar (Stauffer-kopie, gebouwd door Martin de Witte, Den Haag). Ook het solo-repertoire uit deze periode staat vaak op het programma.

    Aanvang: 15.30 uur
    Toegang: vrije gift
    Info: www.keldermansconcerten.nl