Home Nieuws Stadhuisconcert

Stadhuisconcert

453
0

Zaterdag 15 februari concerteerde de eminente gitarist Izhar Elias in het kader van de serie Avondconcerten van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten. In het Oude Stadhuis van Tholen luisterden een veertigtal fijnproevers naar de subtiele vijf gitaren die de gitarist presenteerde.

In het programma “Gitaar door de eeuwen heen” gaf Izhar Elias, zowel in woord als muziek, een interessant exposé over de ontwikkeling van de gitaar en de voor dit instrument geschreven muziek aan de hand van zowel originelen als kopieën. Hij betrad het podium al spelende op de Renaissance-gitaar, een buitengewoon helder extravert geluid. De Barok-gitaar die daarop volgde getuigde van de ontwikkeling naar een ietwat luidere en meer belijnde klank.

De originele gitaren uit de vroeg-Romantiek, een Italiaanse uit 1812 en een Weense uit 1826, duidden op een nieuw klankideaal: rond, warm en omfloerst. Izhar Elias liet deze fraaie instrumenten horen in muziek van Rossini in arrangement van Giuliani, en Mertz. Van laatstgenoemde speelde hij de uiterst indringende “Elegie”. De zeer begaafde gitarist speelde deze aangrijpende “Klaagzang” dusdanig verinnerlijkt muzikaal betoverend dat menige toehoorder dit als het muzikale hoogtepunt van de avond ervoer.

Het tweede gedeelte van het concert betrof het fantasierijke temperamentvolle Spaanse repertoire van componisten als Albéniz en Rodrigo, uiteraard uitgevoerd op de Spaanse klassieke gitaar.
De techniek en expressie van Izhar Elias was dusdanig bewonderenswaardig te noemen, dat het publiek uit Zeeland, westelijk Brabant en zelfs België, met hun ovationele applaus de solist tot twee toegiften verleidde.

Het volgende concert zal zijn op 21 maart. Het Viride Kwartet speelt dan strijkkwartetten van o.a. Mendelssohn en Grieg. Zie www.keldermansconcerten.nl

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × twee =