Home Nieuws Stadhuisconcert 17 augustus

Stadhuisconcert 17 augustus

729
0

Zaterdagmiddag 17 augustus waren de donkere weersomstandigheden in overeenstemming met de omfloerste klanken van de klarinet en de harp bij het zeer druk bezochte Stadhuisconcert in Tholen.

De Stichting Anthonie Keldermans Concerten had ditmaal klarinettiste Marieke Vos en harpiste Annemieke IJzerman uitgenodigd. Zij gaven een muzikaal overzicht van vier eeuwen muziek voor de klarinet. Daarbij inbegrepen de arrangementen voor deze houtblazer van stukken voor viool, violoncello en fluit.

Het arrangement kon een interessante en onverwachte nieuwe blik werpen op een bekend werk.
In het programma “Van Händel tot heden” bleek dat een Leitmotiv te zijn. Händels muziek kreeg met name in de langzame delen een diepzinnigheid die op de hobo of fluit iets minder evident hoorbaar is. De Fantasiestücke van Schumann voor cello en piano kregen met name door de harp een onverwachte nieuwe dimensie. Het duo speelde deze stukken uit de Duitse Romantiek muzikaal en uiterst fantasievol. Harpiste Annemieke IJzerman speelde het enige werk voor harp solo van Camille Saint-Saëns. De componist benut hierin de harp tot in de uiterste mogelijkheden, de harpiste ging in haar muzikaliteit en techniek tot in detail hierin mee.

Van dezelfde muzikaliteit en techniek getuigde klarinettiste Marieke Vos in het stuk Elegia van Tedeschi. Als een virtuoze opera-aria werd de compositie breeduit overtuigend geëtaleerd. Het concert werd besloten met de Fantaisie van Philipp Gaubert, oorspronkelijk voor fluit en piano. Het over uitstekend samenspel beheersende duo, een afvaardiging uit het Nederlands Kamermuziek Ensemble, deed de toehoorders de fluit en de piano vergeten door een weloverwogen vertaalslag naar hun eigen instrumenten.

De toehoorders waardeerden het concert dan ook met een zeer warm applaus.
Zij werden uitgeleide gedaan door het vrolijke spel op het carillon van het Stadhuistorentje door Martien van der Knijff.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × vier =